IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междубанковите лихви у нас паднаха на 25-месечно дъно от 3,47%

Експерти не очакват мигновено падане на лихвите по кредити и депозити за граждани и фирми

08:17 | 28.01.09 г.
Междубанковите лихви у нас паднаха на 25-месечно дъно от 3,47%

При лихви от 3,47% се сключваха вчера междубанковите кредити между 12-те банки у нас, формиращи индекса Leonia, показват данни на БНБ. Това е най-ниската стойност за последните 25 месеца, след 13 декември 2006 г.

Общият оборот на междубанковия пазар на кредити достигна 358 млн. лв. при средна лихва 3,67%. С най-голям дял в предоставения ресурс за предходния месец са Ситибанк Н.А. – клон София, ТБ Корпоративна търговска банка и ТБ Интернешънъл Асет банк.

Овърнайт междубанковите лихви в еврозоната (Eonia) се понижиха до 1,25% в края на миналата седмица, което е основна причина и за пониженията у нас, коментират експерти.

Дали понижената цена на междубанковия ресурс ще се отрази на лихвите по кредитите и депозитите за обикновените потребители – Investor.bg попита представители на кредитни брокери.

- Очаквате ли скорошно понижение на лихвите по кредити и депозити за граждани и фирми след понижението при междубанковите лихви?

Борис Димитров, управител на Кредит Навигатор ООД

Въпреки че тенденцията за понижение на междубанковите лихвени равнища започна още в последното тримесечие на 2008 г. и продължава и до днес, все още понижение на лихвите към крайните клиенти и за кредити и за депозити не се наблюдава. Това се обуславя най-вече от факта, че факторите, определящи крайната цена на парите при банките, са много. Не винаги евтиният ресурс на банките се пренася респективно към клиента. С други думи, ще са необходими още и различни мерки за стимулиране на кредитирането и намаляване на лихвените равнища.

Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център АД:

Не можем да очакваме в следващите месеци понижение на лихвите по кредити. Лихвите по депозити продължават да бъдат на нивата от последните месеци на годината, а те формират цената на голяма част от привлечения ресурс. Все пак това е стъпка точно в тази посока и в по дългосрочен план лихвите по кредити и депозити ще тръгнат надолу. Не можем обаче да очакваме в следващите две - три години да бъдат достигнати ниските лихвени нива по кредитите от 2007 година.

- Тече ли вече процес на рефинансиране на стари кредити и заражда ли се отново конкуренция между банките по отношение на кредитирането, което би било фактор за сваляне на лихвите за крайни клиенти?

Б. Димитров:

Възможностите за рефинансиране и консолидиране на стари задължения винаги трябва да се следят от клиентите. Конкуренция между банките винаги е имало и ще има. Това е полезно за всички банки и клиенти. В новите реалности конкуренцията е най-вече в областта на депозитите. По отношение на кредитирането, банките предпочитат да следват една консервативна линия. Критериите към клиентите са завишени както за обезпеченията, така и към платежоспособността им.

Т. Тошев:

В момента рефинансирането в повечето случаи излиза неизгодно, защото условията по новоотпусканите кредити са по-лоши, отколкото условията по изтеглените вече кредити. Рефинансирането се прави с цел намаляване на разходите по обслужване на кредита, което предполага намирането на кредит с по-изгодни условия от тези на кредита, който ползвате в момента.

Разходите, съпътстващи рефинансирането, също са големи, така че в момента на пазара е трудно да се намери изгодна сделка от подобен тип.

- Колко банки активно кредитират в момента, спрямо колко преди затягането на кредитирането?

Б. Димитров:

Към момента не може да се каже, че има някоя банка, която да не кредитира. Просто обемите са различни. Някои банки предпочитат да се насочат само към "най-добрите" сделки - клиенти с доходи над средните за пазара, с голямо самоучастие и първокласни обезпечения. Други пък използват възможността да спечелят пазарен дял точно в този момент. В крайна сметка финансовата криза няма да е вечно и тези банки, които в тази ситуация останат активни и коректни към своите клиенти ще се ползват с доверието и лоялността на клиентите си и за в бъдеще. В ситуации като тази можем да разберем кога имаме истински партньор в лицето на своите банки.

Т. Тошев:

Въпросът е много общ. Всички банки кредитират в момента, като отдават различни приоритети на отделните видове кредитни продукти, които предлагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още