IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарантират се само влогове с достъпни за всички условия

Рекламираните напоследък промоционални депозити също са гарантирани, защото те не са лично договорени при преференциални условия, поясни за Investor.bg Бисер Манолов

15:16 | 15.12.08 г.
Бисер Манолов. Снимка: Личен архив
Бисер Манолов. Снимка: Личен архив

Във връзка с читателско запитване дали промоционалните депозити са защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, се обърнахме към председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) г-н Бисер Манолов, който е и един от създателите и бивш председател на Българската дилърска асоциация (БДА). Той е и един от идейните генератори за създаването на индексът Leonia. Към октомври 2008 г. активите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в България са в размер на 675,14 млн. лв. 

- Г-н Манолов, фондът гарантира ли влогове с промоционални лихви по депозитите?

Гарантираме всички депозити по официално обявените условия на банките, включително широко рекламираните напоследък промоционални условия, защото те са достъпни за всички депозанти и не са лично договорени при преференциални условия.

- Ако депозитът е в чужда валута, в каква валута се изплаща от фонда и по какъв курс, в случай на евентуален фалит на банката?

В лева по фиксинга от началния ден на изплащането.

- Какъв е срокът за започване на изплащането на влоговете от фонда?

До 45 дни от отнемането на лиценза на банката, но създадената организация ни позволява да съкратим този срок. В момента чакаме последните изменения на европейската директива, където се залага този срок да е между 3 и 10 работни дни.

- Защитата до 100 000 лв. и за фирми, и за физически лица ли се отнася?

Да. В повечето от европейските страни това не е така и в този смисъл искам да отбележа, че нашето законодателство е доста либерално.

- Има ли банка у нас, чиито депозити не се гарантират от фонда за гарантиране на влоговете в банките?

Не, режимът за гарантиране на депозитите е задължителен. Изключение правят само клоновете на банки със седалище в държава членка на ЕС. Те са гарантирани от съответните схеми в тези държави.

- Каква е вноската във фонда за гарантиране на влоговете като процент от депозитната база?

Вноската е в размер на 0,5% от среднодневния размер на депозитната база. Вноските се правят веднъж годишно до края на месец март.

- Ще се увеличи ли процентът на вноската след увеличението на защитата от 40 000 лв. на 100 000 лв.?

Не, остава 0,5%.

- Къде се вложени активите на фонда за гарантиране на влоговете?

В български ДЦК и депозити при БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още