IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станислав Георгиев: Банковият сектор вече не е същият

Забавянето в сектора на корпоративното кредитиране ще стане още по-сериозно в близко бъдеще, прогнозира финансовият директор на румънската UniCredit Tiriac Bank

11:02 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Станислав Георгиев. Снимка: Личен архив
Станислав Георгиев. Снимка: Личен архив

Станислав Георгиев е финансов директор и вицепрезидент на румънската UniCredit Tiriac Bank, като преди това е заемал същата длъжност в УниКредит Булбанк. Той беше сред участниците в организирания миналата седмица Финансов форум за финансови услуги в Източна Европа, проведен с медийното партньорство на Investor.bg.

Със Станислав Георгиев разговаряхме за промените в банковия сектор в резултат на финансовата криза:

- В последните два месеца октомври и ноември наблюдава ли се разлика в поведението на корпоративните Ви клиенти и домакинствата? Кой от двата сегмента приема „по-спокойно“ кризата?

Кризата не се приема спокойно от никого. Възприятията и съответно инвестиционните инициативи вече коренно се променят. Голяма част от клиентите и особено частните лица, са предприели подход на изчакване, за да видят какво се случва. Допълнително те бяха ограничени и от някои мерки за охлаждане на кредитния ръст, които бяха въведени още през август. Като цяло в частния сегмент се наблюдава значително забавяне на кредитирането.

В сегмента на корпоративното кредитиране също се наблюдава забавяне, но смятам, че то ще стане още по-сериозно в близко бъдеще, най-вече заради ревизирането на инвестиционните намерения на компаниите и, от друга страна, заради оценките на повишения кредитен риск.

От тук нататък всички участници на пазара трябва да се ориентират бързо, защото той вече не е същият като преди. Някои колеги цитират данни от края на 2007 г. или началото на 2008 г., които вече не са адекватни. Един от вторичните ефекти, който ще почувстваме скоро, е рискът от фалити на компании в реалния сектор.

- По отношение на привличането на депозитите каква е ситуацията в момента? Ясно се вижда, че банките вече агресивно рекламират основно депозитни продукти. Как се приема това от частните клиенти и фирмите?

В Румъния например, дали защото действахме достатъчно адекватно или просто защото това са реалностите в системата към момента, след като отмина първоначалната паника от октомври нещата значително се успокоиха. Дори се наблюдава значително увеличение на депозитната база, както на ниво система, така и конкретно в нашата банка. Но това, разбира се, не е резултат на това, че просто седим и чакаме, а наистина бяха взети решителни мерки в тази насока.

- В България голяма част от банките са и активни финансови посредници. Така ли е и в Румъния?

В Румъния банките нямат това право. Ние извършваме операции с ценни книжа чрез борсови посредници.

- А как се развива инвестиционният портфейл на UniCredit Tiriac Bank? Имате ли реализирани загуби от търговия с ценни книжа?

Ние отдавна приключихме с инвестициите на фондовите пазари. Като цяло, ниската степен на „софистициране“ на местните фондови пазари малко или много ни предпазва от по-сериозни негативни резултати. Категорично, към момента нямаме собствени инвестиции в акции, а ако има някакво търсене от страна на клиенти, ние осигуряваме търговията с ценни книжа, както казах, чрез борсови посредници.

Освен това и самата UniCredit заяви, че инвестициите в ценни книжа се правят само от инвестиционните й подразделения.

- Какви са очакванията Ви за действията на правителството в Румъния по отношение на кризата след парламентарните избори в страната в края на ноември? Имаше много критики към досегашното правителство, че раздуването на бюджетните разходи всъщност е довело до негативната оценка от страна на кредитните агенции.

Тепърва предстои да видим каква ще е държавната политика. Като цяло наистина имаше поле за критики, например решението за увеличение на учителските заплати с 50%, което всъщност бе взето от парламента, а не от правителството. Спомняте си, че и у нас след тримесечните преговори с учителите от страна на правителството, последва вълна от стачки и искания от страна и на други сектори.

Това решение, разбира се, ще е много трудно да се отмени, но по-важното в случая е каква ще е оценката на новите управляващи и техните икономически планове.

- За Румъния има ли опасност от спиране на еврофондове, какъвто бе случаят с България неотдавна?

Не изключвам такова развитие на нещата, но е очевидно, че в това отношение Румъния се справя по-добре от нас. Със сигурност и там има сериозен дефицит на компетентност по управление на парите, както и при представянето на добри проекти. Усвояването също е много малко в сравнение с наличния потенциал, което е жалко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още