IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Минев: Някои лизингови компании вече спряха финансирането

Какво се случва на пазара – в разговор с главния изпълнителен директор на УниКредит Лизинг

14:00 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пламен Минев. Снимка: Личен архив
Пламен Минев. Снимка: Личен архив

Пламен Минев е главен изпълнителен директор на УниКредит Лизинг от ноември 2007 г. Преди това той е заемал постовете главен бизнес директор на УниКредит Лизинг - обединената лизингова компания на УниКредит Груп в България. Преди интеграцията в лизинговия сектор заема длъжността главен изпълнителен директор на УниКредит Лизинг България – дружество, което става част от обединената лизингова компания. В групата е от 1996 г., като първоначално работи в Булбанк и ръководи цялата клоновата мрежа, а след това оглавява лизинговото дружество. Работил е в БНБ и Минералбанк. Занимава се с финанси от 1983 г.

Пред Investor.bg той представи становището си за развитието на лизинговия пазар през 2009 г., нуждите и отношението на бизнеса към този вид финансиране и условията на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за отпускане на средства за малкия и средния бизнес, няколко часа преди днешното подписване на договора за финансиране с ЕИБ на стойност 80 млн. евро.

- Лизинговият пазар в България продължава да бъде един от най-динамично развиващите се сред страните от Централна и Източна Европа. Очаквате ли в настоящите условия на криза намаление на приходите на лизинговите компании в страната?

Кризата, която тръгна от световните финансови пазари, за съжаление има отражение и в България и на местния лизингов пазар. Първите симптоми са налице. Много лизингови компании забавиха темповете за финансиране на нов бизнес, в същото време станаха по-консервативни по отношение на структурирането на лизинговите сделки. Реалният сектор започна да преосмисля своите инвестиционни програми и може да се каже, че стана по-предпазлив в осъществяването на своите инвестиции. Има и лизингополучатели, които имат желание да преструктурират и предоговорят условията на съществуващи вече лизингови сделки.

През третото тримесечие, както показват и данните на БНБ, има забавяне на ръста спрямо предходния период. Това обаче се дължи не толкова на кризата, колкото на факта, че третото тримесечие е по-слаб сезон – той съвпада с летните отпуски. През четвъртото тримесечие, когато обикновено е най-високият период, би могло да се очаква забавяне на ръста поради създалата се обстановка на финансова криза.

- Наблюдава ли се повишение на лихвите по лизинговите договори през последните месеци?

Лихвените нива са различни. Всяка лизингова компания се съобразява с пазарните условия и изгражда своя ценова политика. Средно в момента лихвите са на нива 10-11%, т.е. налице е едно покачване от порядъка на 1,5 – 2,5 пункта спрямо предходното тримесечие. В началото на годината те са били между 7 и 9%. Повишения по лихвите се наблюдават, както при сключените нови договори, така и при вече съществуващите сделки. Всички лизингови компании преразгледаха ценовите си оферти, предвид случващото се на глобалната финансова сцена. Доколкото лизинговите компании са част от глобални финансови групи, дотолкова те следват тяхното поведение.

- По какъв начин създалата се финансова обстановка ще се отрази върху клиентите на лизинговите компании? Очаква ли се отдръпване на инвестициите в тях и как лизинговите компании ще реагират на това?

Налице са вече първите официални искания от клиенти за промяна на условията по съществуващи вече договори. Тези искания ще станат все по-често явление в резултат на финансовата криза, която ще забави икономическия ръст в страната и в частност отделните клиенти. По-важно е лизинговите компании да бъдат подготвени как да посрещнат подобно искане. Те трябва да разполагат с необходимия инструментариум да реагират на последиците. Някои лизингови компании ще забавят темповете на финансиране на нови договори, друга част спряха временно сключването на сделки.

Тенденциите са към намаляване на активността на лизинговите компании и свиване на тяхната дейност. Много от тях ще изградят по-консервативен подход в оценяване кредитоспособността на своите клиенти.

Над 80% от опериращите лизингови компании на българския пазар са част от големи финансови структури или банкови групи. Поради тази причина те не биха могли да имат по-различно поведение от това, което банките демонстрират в страната. Ако банковата група е предпазлива и по-консервативна, то по-стриктни ще бъдат и лизинговите компании, които са част от тези структури.

- Днес подписвате договор за финансиране с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на стойност 80 млн. евро. Какво означава вливането на такава голяма сума за българската икономика и лизинговия пазар?

Наистина сумата, която Европейската инвестиционна банка ще предостави на УниКредит Лизинг в България, е свеж ресурс, както за българската икономика, така и за лизинговия пазар като цяло. Българската икономика е малка, но силно ориентирана към Европа и света. Насочването на тези средства към нея ще бъде от изключителна важност за развитието на малките и средни предприятия (МСП) в страната. МСП са гръбнакът на икономиката с персонал до 3000 човека, който е и един от критериите за финансиране на проекти и фирми по кредитната линия. Общо 90% от българските фирми отговарят на този критерий, което означава, че сумата може да бъде насочена към всяка една от тях. Разбира се ЕИБ си има своите критерии за финансиране на конкретни проекти.

- Бихте ли ни казали малко повече за условията, на които трябва да отговарят лизингополучателите по тази кредитна линия? По различен начин ли ще им бъдат отпускани средства?

Процедурата по отпускане на лизингов заем и кандидатстването за него по тази линия няма да бъде по-различна от стандартните за УниКредит Лизинг. ЕИБ има изисквания по отношение на проектите, обект на финансиране, и по отношение на секторите на икономиката, които ще се финансират. Основните критерии са основно, както вече споменах, компаниите да са с персонал до 3000 човека. Проектите, които УниКредит Лизинг ще подкрепи, ще бъдат в областта на енергетиката и по-специално енергоспестяването и алтернативни енергийни източници, индустрията, което включва здравеопазване, наука, образование, икономиката, туризъм, селското стопанство и услуги.

- Какви са Вашите прогнози за развитие на лизинговия пазар в България?

Смятам, че развитието на лизинговия пазар през 2009 г. няма да достигне темповете на изминалите две години. През 2006 и 2007 г. лизинговите сделки нараснаха с около 50-60%. Ще се наблюдава процес на забавяне, тъй като и самата икономика ще има забавяне. Ние, като лизингова компания, не предвиждаме значителни ръстове през следващата година. Важното е да се спазва добро поведение и финансова дисциплина, както на микро-, така и на макроравнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още