IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Щериев: Взаимните фондове ще са предпочитани след кризата

Македонските компании все повече се интересуват от възможностите на капиталовия пазар, смята изпълнителният директор на борсата в Скопие

13:50 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Иван Щериев. Снимка: Македонската борса
Иван Щериев. Снимка: Македонската борса

Иван Щериев е главен изпълнителен директор на Македонската фондова борса от февруари 2005 г. насам. Той е начело на финансовата институция в най-бурния етап от развитието й досега.

С Иван Щериев разговаряхме за предизвикателствата и перспективите пред борсата в Скопие в условията на глобалната финансова криза.

- Като цяло двигател за фондовите борси в региона доскоро бяха основно приватизационните сделки, но в последните 1-2 години като че ли те навлязоха в нов етап на развитие. Специално по отношение на Македония, притежава ли все още държавата сериозни ресурси, които да бъдат приватизирани през борсата?

Все още има потенциал за осъществяване на някои приватизационни сделки, но той не е много голям, тъй като приватизацията в Македония в реалния сектор е изцяло завършена. Все още има държавни ресурси в сектора на инфраструктурата, на енергетиката и в телекомуникационния сектор, но правителството трябва да вземе решение дали и по какъв начин те ще бъдат приватизирани.

- На даден етап, след като „отшуми“ паниката от срива на финансовите пазари, дребните инвеститори по всяка вероятност ще се върнат на борсата. Дали според Вас те ще предпочетат да инвестират лично, или ще използват в по-голяма степен колективните инвестиционни схеми?

В Македония пазарът на колективните инвестиционни схеми започна своето развитие малко преди да се разрази световната финансова криза. По тази причина инвестиционните и пенсионните фондове не успяха да наберат много средства, но, от друга страна, това е плюс, тъй като не натрупаха и големи загуби, което им дава една по-добра стартова позиция.

Друг е въпросът доколо те ще успеят да постигнат добра ликвидност, но аз съм твърдо убеден, че дребните инвеститори от тук нататък ще инвестират все по-голям дял от спестяванията си чрез колективните инвестиционни схеми. Това ще е и по-добре за стабилността на пазара като цяло.

- Как стои въпросът с IPO-тата в Македония? Колко бяха те през последните години и има ли интерес на нови компании за листване на борсата?

За жалост Македония няма много примери за класически успешни първични публични предлагания, но в рамките на „бума“ на борсата, който се наблюдаваше в периода 2005-2007 г., бизнесът все повече започна да се интересува от подобни възможности. Няколко по-малки компании се трансформираха от дружества с ограничена отговорност в акционерни дружества с идеята да наберат капитал чрез борсата, но с оглед на глобалните събития настоящият момент не е подходящ за подобни стъпки.

- Според председателя на българската Комисия за финансов надзор Апостол Апостолов все повече европейски държави подкрепят идеята за общ финансов регулатор на Стария континент. Как гледате Вие на подобно предложение?

Сега е популярно да се коментира тази тема, въпреки че все още е рано да се говори за реалните начини, по които може да се реализира. Все пак, това е идея, която може да реши голяма част от настоящите проблеми на фондовите пазари.

- В рамките на Икономическия форум за Източна Европа споменахте, че световната финасова криза може да засили процесите на интерграция между борсите в региона. Конкретно борсата в Скопие има ли предложения от страна на други институции за някаква форма на сътрудничество?

Мениджмънтът на Македонската фондова борса активно следи процесите по интеграция на борсите в региона, а и в световен мащаб, като вече сме предприели и някои стъпки в тази насока. Като цяло сме доста проактивни и очаквме развитие в тази посока.

- В момента няма възможност за електронна търговия на македонската борса чрез платформа, подобна на българския COBOS, например. Има ли идеи за внедряване на такъв тип услуга в бъдеще?

Според нашите виждания, това е въпрос, който трябва да бъде решен от инвестиционните посредници. Борсата има подготвена инфраструктура, която да позволи такъв тип услуги. Все пак смятам, че конкретните софтуерни решения и платформи за търговия трябва да бъдат разработени от самите посредници. В момента има няколко подобни проекта и в близко бъдеще те могат да бъдат пуснати в действие.

Знам, че в България COBOS е собственост на Българската фондова борса, но тази практика като цяло не е много разпространена и за момента нямаме планове за внедряване на такава обща пазарна платформа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още