IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златен лев Холдинг: Очакваме общо свиване на пазарните условия

В ситуация на криза всяка фирма по възможност гледа да е по-консервативна и да влезе в ситуация „изчакване”

08:56 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Златен лев Холдинг: Очакваме общо свиване на пазарните условия

Петър Александров е изпълнителен директор на Златен лев Холдинг АД от 2007 г. В периода от 1999 г. до 2003 г. той е бил изпълнителен директор на Пиринско пиво АД. Александров е магистър по международна бизнес администрация в Нейнроде, Бизнес университетът на Холандия в Брюкелен. С г-н Александров разговаряме относно състоянието и поведението на холдинга и на икономиката като цяло по време на финансова криза.

- Г-н Александров, на „Златен лев Холдниг” АД, като публично дружество, как се отразиха спадовете на фондовата борса през последните месеци?

Финансовата криза се отразява на всички, но на някои повече, а на други малко, включително и на нашия портфейл акции. Тя се отразява и на дружествата, в които и ние имаме акции, като Неохим и Елпром Зем. Но това са стабилни дружества и ние гледаме на тях като на дългосрочна инвестиция. В никакъв случай няма да започнем да излизаме от тази инвестиция, поне не и в краткосрочен план.

Защото вярваме, че след спада обикновено има възстановяване на борсата, което може да не е след 6 месеца, но сигурно ще стане след 1-2 години. Така че смятаме да си запазим пакетите акции. А и специално Неохим към момента се справя много добре в условия на криза, т.е. в сравнение с други дружества почти запазва стойността си. Имаме и акции и в Биовет, а също и някои малки пакети от други фирми. Като цяло имаме акции, които смятаме на запазим, а също и пакет, с който активно се търгува, и в него са главно малките пакети акции.

- Как ще определите вашето поведение като цяло на фондовата борса?

По принцип сме консервативен тип инвеститори, т.е. не гледаме бързо да спечелим. Например според последните ни сметки, падането на нашите пакети акции като цяло е значително по-ниско от падането на SOFIX. По принцип, в определен момент може да излезем от някой пакет акции, при положение че имаме добър проект в реалния сектор, който да финансираме. В сегашния момент не бихме излезли от дългосрочните пакети, които имаме, и всъщност всичко е въпрос на сметки.

- В тази връзка забелязвате ли напоследък да има по-трудно отпускане на кредити на фирми от банките?

Лихвите по кредитите напоследък се вдигат, но това се знае. А иначе, ние специално до момента не сме забелязали някакви усложнения при отпускането на кредити.

- Само преди дни обявихте за старта на реализацията на проект за фотоволтаична („слънчева”) централа в Пазарджик. Възнамерявате ли да реализирате и други проекти в енергетиката?

Освен проекта за изграждане на фотоволтаична централа, чиито модули ще бъдат разположени на покрива на нашето предприятие в Пазарджик, засега нямаме други намерения за проекти в енергетиката. Всъщност разглеждахме и възможността за строеж на централа с вятърна енергия, но се оказа, че у нас местата, където е удачно да се изграждат такива централи, т.е. където има повече вятър, са „дефицитни”. Евентуално по-нататък може да продължим да инвестираме във фотоволтаични проекти, но първо ще видим как ще потръгне първият.

- Всъщност въпросното предприятие в Пазарджик вече не работи...

Да, видяхме, че не е изгодно да се развива мебелното производство в даденото предприятие. Вече от началото на годината даваме под наем около 70% от застроената площ, която е общо около 15 хил. кв. м. Площите се използват от фирми за складове и производство и като цяло сме доволни.

- Г-н Александров, бихте ли прогнозирали с какъв финансов резултат ще приключи холдингът годината и какви в общи линии са плановете ви?

За края на годината още не мога да дам прогноза, но за 6-месечието като цяло сме на загуба. А отделните ни предприятия се справят по различен начин с пазара, т.е. някои са на печалба, други на загуба, без да има крайности и в двете посоки.

В момента разглеждаме възможности и планове за обновяване на производството и пазарите на предприятията си, което не е кратък процес. Обмисляме и обновяване чрез реализиране на проекти по програма „Конкурентноспособност”, но това ще стане евентуално след около година, защото изпуснахме сроковете за тази година за подаване на документи.

- Бихте ли коментирали как според Вас ще се отрази финансовата криза на страната ни и на вашите предприятия, доколкото това може да се прецени към момента?

Има очаквания по какъв начин финансовата криза ще засегне страната ни, но няма нищо сигурно. Всъщност неизвестността на проявите на кризата е големият въпрос. Затова в такава ситуация всяка фирма по възможност гледа да е по-консервативна и да влезе, така да се каже, в ситуация „изчакване”. В България не може да се прецени към момента какви ще бъдат проявленията на кризата в реалния сектор, а и изобщо. Някои казват, че проявлението ще е само в забавяне на темпа на ръст на икономиката, много се надявам да е така, обаче ние се готвим за варианта на свиване на пазара.

Нашият холдинг не е много голям, така че той също изчаква, предприемайки като цяло напоследък по-консервативни действия относно предприятията си. Въпреки кризата ние обаче ще разглеждаме проекти и възможности, а реализацията им ще стане, когато е възможно. Към момента нямаме проекти, които да спираме, но и нямаме проекти на дневен ред, които да започваме.

Последният ни завършен проект е влизане в съдружие във фирма за отглеждане на лозя и фирма за производство на грозде. Виното започна да се реализира на българския пазар. Конкуренцията е голяма и ние се движим внимателно на този пазар. Стремежът е да наложим две нови марки от среден и висок клас, но това не е лесно и изисква време. Ще видим как ще потръгне този проект, и едва след това евентуално ще го разширим или ще се насочим към друг проект.

- И как по-конкретно очаквате да се отрази кризата на Златен лев Холдинг?

По-конкретно очакваме кризата да се отрази най-вече на пазара на нашите предприятия, т.е. да има общо свиване на пазарните условия и всъщност това е, което ни притеснява. Оптимистичният вариант е, да не бъдат засегнати някои сектори на пазара, но по-скоро ще бъдат засегнати всички, както в страната, така и в чужбина - въпросът е до каква степен. Все пак засега в реалния сектор при нас няма негативни проявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още