IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ардиан Фулани: Ръстът на кредитите в Албания е около 35% годишно

Управителят на албанската централна банка е оптимист за развитието на банковия сектор в страната

07:59 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ардиан Фулани. Снимка: Личен архив
Ардиан Фулани. Снимка: Личен архив

Ардиан Фулани е председател на Управителния съвет на Централната банка на Албания. Той бе сред участниците във форума на представителите на 9 централни банки от региона, проведен в София миналата седмица. Ардиан Фулани сподели за Investor.bg вижданията си за развитието на банковия сектор в Албания и последствията от световната криза:

Какъв е фокусът на паричната политика на Албания в условията на глобалната финансова криза?

Що се отнася до лихвената политика на Централната банка, тя се определя от Борда по монетарна политика. На последното заседание на борда в края на септември бе взето решение за запазване на основния лихвен процент на ниво от 6,25 на сто. По отношение на инфлацията целевото ниво, което поддържаме, е между 2 и 4% годишно и прогнозите ни са, че за тази година инфлацията ще остане в тези граници, около 3%.

Как се развива банковият сектор в Албания?

Към момента албанските банки са много добре капитализирани, регулаторната рамка е стабилна и няма отлив на ликвидност. Кредитният ръст е около 35% на годишна база. Аз лично съм оптимист и смятам, че тези темпове ще се запазят, чуждестранните банки продължават да откриват нови клонове в страната въпреки трудната глобална обстановка.

Със сигурност Албания е в „догонваща“ позиция към момента, но по отношение на банковата система, са налице сериозни намерения за спазване на основните принципи на добро управление и стриктна регулация. Централната банка води непрекъснат диалог с търговските банки в страната, с които се работи усилено в посока подобряване на законодателството и унифициране на практиките с тези в развитите западноевропейски държави.

Как очаквате световната финансова криза да се отрази върху страните от региона на Югоизточна Европа?

Събитията, на които ставаме свидетели през последните месеци естествено будят притеснения и е особено важно в тази ситуация банковите дейности да останат максимално балансирани. Най-важното нещо за страните от региона е да се поддържа последователна монетарна политика и да продължат структурните реформи, които да осигурят условията за устойчив икономически растеж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още