IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукан Луканов: Нападките на Митев са лъжи и неверни твърдения

Дългогодишната война между Арома и Рубела влиза с пълна сила в медиите след скандала със запорираните акции на Арома

18:16 | 07.08.08 г.
Лукан Луканов. Снимка: Личен архив
Лукан Луканов. Снимка: Личен архив

„Съзнавам, че отговаряйки на нападките на Красимир Митев, пълни с лъжи и неверни внушения, легитимирам желанието на Красимир Митев да измести фокуса от реалните събития и вредите, които той нанася на публичното дружество Арома и неговите акционери. Правя го с ясното съзнание, че само пълната истина ще му попречи в опитите му да се изкара „жертва” на други хора и обстоятелства. Нашият народ го е казал „Човек каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи”. Това заяви пред Investor.bg Лукан Луканов, председател на Надзорния съвет на Арома АД, в отговор на нападки в медиите от страна на молителя по запора на акциите на Арома АД - Красимир Митев.

Красимир Митев е собственик на Рубела и бивш съдружник на Лукан Луканов. Искът му е за прогласяване на нищожността на договор за прехвърляне на търговското предприятие на Астера Холдинг АД от 4 септември 2002 г. против Арома АД, Теси ООД - Пловдив и Синел АД – Пловдив.

В края на юли акциите на Арома бяха запорирани в изпълнение на разпорежданията на частния съдия изпълнител Мариян Петков, след наложена обезпечителна мярка на Софийски градски съд за забрана върху упражняване на правата върху акциите на дружеството.

- Вярно ли е, че запор на акциите на Арома вече е налаган през 2002 г. или 2003 г. от Върховния касационен съд (ВКС)?

Не е вярно. Красимир Митев лъже и заблуждава. ВКС никога не е запорирал акции на Арома АД. Имало е само две обезпечителни заповеди. Първата е от 2001 г. на Мадански съд (забележете!), с която са запорирани 96 000 акции от „Астера”. Втората е от 2003 г. на Софийски административен съд (САС), с която се налага запор върху акциите, но отново на „Астера”.

- Как Красимир Митев е откраднал марката Дентал, както твърдите, че е станало? Преди това тя на чие име е била регистрирана в патентното ведомство?

Марката „Дентал” е разработена и финансирана от „Арома”. Красимир Митев по това време беше отговорен за развойната дейност в „Арома”. Вместо на името на „Арома” същият я регистрира на свое лично име. Не само това, същият беше скрил този факт, който впоследствие стана известен съвсем случайно.

Въобще Красимир Митев обича да регистрира чужди марки, като в последния случай той е подал заявление за регистрация на 15-ина марки, които “Арома” произвежда за английска компания. Преди това неговата компания “Рубела” в Сърбия е регистрирала почти всички търговски марки на “Арома” в т.ч. “АСТЕРА”, “ФАРА” и др.

- С какви пари е построен хотелът в гр. Велинград, за който Красимир Митев твърди, че е с пари на Арома?

Пълна лъжа и клевета, ако има някъде запис или официално негово изявление по този въпрос, моля да ми го предадете, за да си търся правата. За тази моя инвестиция е изтеглен кредит на обща сума 3 800 000 евро, който в момента изплащам.

- Преди Красимир Митев да регистрира марката Дентал, имали ли сте други поводи за несъгласие?

Не! Всичко започна от това му действие, което аз тогава, както и сега, не приемам за честно в едно съдружие. Марките, както знаете, често са основен актив на един бизнес, тогава той обещаваше, че ще я върне на дружеството, но това не се случи. И всичко последвало доведе до сегашната ситуация. Аз не се примирих, не приех този факт и го предупреждавах, че това ще разруши взаимоотношенията ни.

- Има ли Красимир Митев основания да твърди, че Арома е основен актив на Астера и затова има основателни претенции към нея?

“Арома” и “Астера” са отделни юридически лица. Нито едно от двете дружества не притежава активи от другото. Те са разделени още от 2003 г. това разделение е оспорвано от Красимир Митев, като същият е загубил делата на всички инстанции.

- Има ли надежда да се разреши спорът за Астера и Рубела чрез диалог?

Има, ако Красимир Митев ми върне дела в “Рубела” и върне марките, които открадна! Срещу “Рубела” в момента от моя страна текат много дела. Ситуацията там е много тежка независимо от машинациите, които Красимир Митев прави.

- Вярно ли е обвинението на Красимир Митев, че марките Фара и Викинг са продадени за руския пазар?

Да, вярно е. Това обаче е търговски въпрос. За да се поддържа марка днес в Русия, са нужни колосални рекламни бюджети. Ние преценихме, че това не е по силите ни. Другата фирма ще инвестира в марките, за нас ползата е, че ние си осигурихме дългогодишно производство при нас, при запазване и увеличаване на обемите. От това “Арома” само спечели, защото рискът от собствена инвестиция там в тези марки беше много висока.

Свързани компании:

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още