IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Дачев: Вапцаров АД очаква 1,8-2 млн. лв. печалба за 2008 г.

Печалбата на Свилоза за тази година е под въпрос заради повишените цени на дървесината и енергията

09:43 | 18.07.08 г.
Красимир Дачев: Вапцаров АД очаква 1,8-2 млн. лв. печалба за 2008 г.

Красимир Дачев е председател на Съвета на директорите на Свилоза АД, председател на Надзорния съвет на Вапцаров холдинг и заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата. Завършва висшето си юридическо образование в СУ „Св. Климент Охридски“ -София. По-късно (1985 г.) специализира „Американско право и правни институции“ в град Залцбург, Австрия.

- Каква е дейността на дъщерните дружества на Вапцаров Холдинг АД – Вапрес ЕООД и ВАП Хидро ЕООД?

Първото дружество произвежда пресово оборудване, а второто хидроенергетично, намиращо приложение във ВЕЦ. Произвеждаме и нестандартни продукти, като поръчката за реконструкция на бургаското пристанище за насипни товари.

- Какви са финансовите резултати (печалба и приходи) на Вапрес и ВАП Хидро за миналата година?

ВАП Хидро има 10 млн. лв. оборот и 531 хил. лв. печалба, а Вапрес има 13,5 млн. лв. приходи и 1,3 млн. лв. печалба.

- Каква печалба и приходи очаквате за тази година (на консолидирана база)?

Около 25 млн. лв. консолидирани приходи и 1,8-2 млн. лв. печалба.

- На кои пазари реализират своята продукция ВАП Хидро и Вапрес?

Над 90% в страните от ЕС, малко в Турция и Близкия Изток и малко в Северна и Южна Америка, където има инцидентни продажби, каквито са и в Русия.

- Защо бе създаден ВАП Продакшън?

Преди пет години започна разделяне на пресовата и хидро-дейностите, с идеята за коопериране и джойнт венчър с чужди компании. Но се оказа, че имаме вътрешни проблеми с логистиката, например едната компания има нужда от машина, която не е натоварена в другата компания. ВАП Продакшън ще оптимизира използването на машините.

- Адекватна ли е текущата борсова цена на Вапцаров?

Адекватна е, не мисля, че е занижена, трябва да се има предвид, че дружеството има малко издадени акции. Акционерната структура на дружеството ще се изчисти от офшорните участия, защото данъчната и въобще бизнес средата в България вече е благоприятна за правене на бизнес.

- Защо Надзорният съвет на Вапцаров Холдинг реши да прекрати предсрочно правомощията и да освободи като член на Управителния съвет холдинга Бони Бонев?

Бяха установени някои нарушения. Те не са пряко свързани с производството и продажбите и отстраняването на Бони Бонев няма да се отрази на дейността на дружеството.

- Планирате ли увеличение на капитала на Вапцаров Холдинг?

За момента не.

- Какъв е потенциалът на производството на хидроенергетично оборудване?

В България има 400-500 точки за напорни ВЕЦ. За последните четири години сме доставили оборудване за 28 напорни ВЕЦ. Напорни са централи с пад на водата около 20 метра. Отделно има голям потенциал при русловите ВЕЦ, където падът на водата е около 6 метра. Напорните ВЕЦ се изплащат за три години, а русловите – за около 10-годишен период.

- Успявате ли да задържите кадрите си?

Естествено проблемът е сериозен и затова имаме голям професионално учебен център, изграден съвместно с Група Технология на Металите, на стойност 2 млн. лв.

- Що се отнася до Свилоза, работят ли вече новите мощности предвид забавянето в пуска на завода за целулоза след реконструкцията?

Да, производството вече е в действие и вървим към изпълнение на заложените по проспект обеми от 120 000 т./г. до края на тази година и 150 000 тона годишно до 2010 г. Но цените на дървесината и енергията се удвоиха, а на хартията се задържаха на ниски нива. Затова финансовият резултат за тази година е все още под въпрос.

- Влияе ли се Свилоза от кризата на световните финансови пазари?

Цените на продукцията ни са ниски и се задържат на тези нива, а разходите за суровини, енергия и химикали нарастват. Ниските продажни цени са временно състояние, от есента очаквам да се повишат. Първо трябва да се използват наличните запаси и да се предоговорят продажните цени.

- Вече има електронни книги, интернет навлиза сериозно, какъв е трендът при потреблението на хартия?

През последните 5 години вестниците имаха спад в потреблението на хартия, но от миналата година по статистически данни отчитат 2,57% ръст в световен мащаб, главно поради разпространението на безплатни вестници. Нашият пазар е основно на бяла (принтерна) и санитарната хартия, където потреблението се увеличава пропорционално на жизнения стандарт в съответните държави и все още в България е 5-7 пъти по-ниско отколкото в други страни от ЕС.

- Все пак има ли фундаментален проблем, за да са ниски текущите цени на продукцията?

Преди време се наблюдаваше цикличност на 4-5 г., но вече не. Увеличава се населението населението на земята, а запасите намаляват. Ние работим с натурален продукт, за който има лимитирани ресурси. Преди предимно целулозно-хартиената индустрия и мебелните производители ползвахме горите, а сега се използват и за биомаса и най-различни други цели.

- Това означава ли, че в Бразилия например джунглата е вече изсечена и липсва дървесина?

В Бразилия на мястото на джунглата засадиха евкалипт, който расте за 7 г., докато нашите дървета израстват за 60 г. Тополата расте по-бързо, но е с по-неподходящи качества за нашите производствени цели.

- Има ли опасност бразилците да ви направят дъмпинг, след като гората им расте в пъти по-бързо?

Ние сме местен играч, в диаметър от около 1 000 км. Като доставят с кораб в Италия например и докато стигне в България, цената става като нашата. Затова интересите им не се разпростират до нашите основни пазари.

- Като увеличавате капацитета си, няма ли да отрежете клона, на който седите?

Не, защото дори с новите мощности само пазарът в Гърция може да изкупи цялата ни продукция, а пазарът в Турция например можем да удовлетворим едва на около 10%.

- Свилоза притежава ли собствени гори?

Свилоза не притежава собствени гори. Горите, които съм закупил чрез други дружества, възлизат на 60 хил. дка и планирам да ги увелича до 400 хил. дка. Но дори и това количество би покривало до 15% от нуждите на Свилоза от дървесина, още повече че в целулозното производство се използват отпадните продукти от гората и от санитарната сеч, негодни за използване в други промишлени отрасли, например в мебелната индустрия. Устойчивото развитие на гората е напълно в наш интерес и ще правим всичко възможно за по-пълноценното поддържане и възпроизвеждане на горите.

- Сделката по прехвърлянето на акциите на мажоритарния акционер на Свилоза АД – A.R.U.S. – на цена около 1 ст. за акция, също ли беше извършена с цел „изчистване” на акционерната структура от офшорни участия, както при Вапцаров АД?

Да, именно с тази цел.

- Защо на последното Общо събрание на акционерите Съветът на директорите не беше освободен от отговорност?

Пълномощник на акционер заяви, че не може да бъде гласувана тази точка поради формалното изискване на чл. 116в, ал. 7 от ЗППЦК, а именно защото не е представен отчет до месец май 2008 г. В поканата не беше уточнено, че освобождаването е за дейността през 2007 г. С този въпрос ще се занимаем евентуално на Общото събрание през 2009 г., когато СД ще бъде освободен от отговорност за дейността си през 2007 и 2008 г. Неприемането на тази точка не поражда практически проблеми.

- Борсовата цена за акциите на Свилоза се задържа около и под цените от увеличението на капитала. Как ще коментирате този факт?

Основна причина е, че няма ликвидност поради факта, че нашите акционери са дългосрочни. По мои наблюдения активно се търгуват около 1000 акции от капитала. Като пример мога да посоча, че на Общото събрание бяха представени около 95% от капитала, въпреки че за участие се регистрираха малко над 51%.
 

Свързани компании:

Вапцаров Холдинг АД(VAP)

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още