IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Захариев: Възможно е увеличение на капитала на Херти в средносрочен план

В момента работим основно по ефективното управление на ресурсите на компанията с цел подобряване на финансовото й състояние, казва изп. директор на дружеството

15:00 | 07.07.08 г.
Захари Захариев. Снимка: Личен архив
Захари Захариев. Снимка: Личен архив

Захари Захариев е главен изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на производителя на алуминиеви и пластмасови капачки Херти АД. Дружеството осъществи първично публично предлагане на акции (IPO) на БФБ-София в началото на тази година, като предложи 3 млн. нови и 1,4 млн. стари акции с емисионна стойност от 3,10 лв. През миналия месец емисията беше вписана от Централен депозитар и Комисията за финансов надзор, с което се очаква търговията на регулиран пазар с книжата на компанията да започне съвсем скоро.

- Г-н Захариев, защо за първото тримесечие на 2008 г. Херти има спад на консолидираните продажби на годишна база със 7,2% и отчита 394 хил. лв. консолидирана загуба спрямо печалба за съответния период на 2007 г.?

Първото тримесечие обикновено е по-слабо като приходи. Повишението на продажните цени от началото на декември също оказа първоначален ефект на спад в търсенето през първото тримесечие на 2008 г. Консолидираната загуба се дължи основно на отчетените резултати от някои задгранични дружества, по-точно Херти Англия и Херти Франция, чиято дейност стартира през 2007 г. Предприетите мерки показват подобряване на финансовото им състояние.

- Какъв е ефектът от повишените лихви по междубанковите депозити (SOFIBOR), тоест има ли увеличение на лихвите по вашите кредити и с колко хил. лв. това ще увеличи разходите ви за лихви?

Лихвените позиции са договорени на база EURIBOR и това оказва леко влияние върху нивата на разходите за лихви по заемите, но не може да се каже, че има съществено увеличение.

- Защо се наложи предоговаряне на кредита към Райфайзенбанк и при по-добри лихви ли е сключен или при по-добър гратисен период? Плаваща или фиксирана е лихвата ви?

Заемът към Райфайзенбанк беше договорен като „мостови“ за стартиране на инвестиционната ни програма. След приключване на IPO-то преструктурирахме кредита, при което важен елемент е договореният едногодишен гратисен период, което липсваше в предишните условия. Въпреки че лихвените нива са останали сравнително същите (лихвата остана плаваща), окрупняването на няколко вида кредити позволи да се намали общата месечна тежест на заема.

- Планирате ли осъществяването на увеличение на капитала?

В момента основната насока, в която се работи, е ефективното управление на ресурсите на компанията с цел подобряване на финансовото й състояние, след което в средносрочен план да се пристъпи към увеличение на капитала чрез вторично публично предлагане.

- Планирате ли да осигурите ликвидност на акциите си, предвид факта, че на IPO-то бяха записани само 14 хил. акции и едва ли с такова количество търговията може да е ликвидна?

Ще следим внимателно състоянието на фондовите пазари, ще анализираме реакцията на борсата и движението на цената и едва тогава ще вземем решения в тази насока.

Свързани компании:

Херти АД(HERT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още