IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Траян Кършутски: Пазарът може да се повиши с 15% до края на годината

През 2007 преобладаваше психологическият елемент, сега дойде период на отрезвяване и реализъм в оценките

11:45 | 24.06.08 г.
Траян Кършутски. Снимка: Личен архив
Траян Кършутски. Снимка: Личен архив

Траян Кършутски е роден през 1969 г. Към момента е председател и изпълнителен член на Съвета на директорите на УД КТБ Асет Мениджмънт. От септември 2005 г. Траян Кършутски е член на Съвета на директорите на ИП „Фина-С” АД, а от май 2007 г. е и изпълнителен директор. Бил е дилър, а в последствие и главен дилър в ТБ ЦКБ АД (1993 – 1995 г.).

Завършил е “Икономика и управление на индустрията”, в Университета за национално и световно стопанство. Има завършена следдипломна квалификация по финансов и банков мениджмънт в ИСК при УНСС (2003 г.)

- Г-н Кършутски, фондовете на КТБ Асет Мениджънт стартират сега, когато цените са с над 30% под върховете от миналата година. Считате ли, че това е предимство за фондовете ви?

Избрахме момента неслучайно, въпреки че Управляващото дружество е лицензирано от есента на 2007 г., а фондовете от преди няколко месеца. Уроците, които някой инвеститори получиха и заплатиха, са възприети и повечето от тях са по-опитни. Започвайки на чисто, ще изградим портфейл с по-добре подбрани компании, защото през миналата година преобладаваше психологическият елемент, а сега дойде периодът на отрезвяване и реализъм в оценките.

- Как оценявате перспективите пред пазара до края на 2008 г.?

Считам, че сме във фаза на консолидация и през късната есен ще сме свидетели на поскъпване спрямо моментните нива. Личното ми мнение е, че можем да видим един ръст до 15%. Това означава, че годината би завършила на минус, но не и за нас, защото стартирахме сега.

- Към кои клиенти  ще са ориентирани агресивният и балансираният ви фонд?

Потенциални клиенти на фондовете са индивидуалните инвеститори. Ще стартираме и съвместен проект с КТБ - структуриран депозит. За около месец от стартиране на дейността сме привлекли 3,3 млн. лв. активи, от които 1,97 млн. лв. в КТБ Балансиран Фонд и 1,33 млн. лв. в КТБ фонд Акции. Извън тези активи, чрез доверително управление менажираме и средства на институционални инвеститори.

- По-скоро активно или по-скоро пасивно ще инвестирате средставата на фондовете?

В настоящия момент следва да се прилага активно управление, докато през миналата година правилния подход беше закупените активи да не се продават. Тази година, за да се постигне добра доходност трябва активно управление.

- При колко милиона активи българският пазар ще стане "тесен" за активно управление?

При заложен таргет за нас от 5% пазарен дял от активите на колективните инвестиционни схеми, след година - година и половина нашият пазар ще ни стане тесен.

- Планирате ли лятото да изкупувате, и ще има ли ниски цени, породени от слаба ликвидност в летните отпуски?

Не очаквам спадове под вече достигнатите нива от около 1 100 пункта за SOFIX. Ще наблюдаваме внимателно пазара.

- Ще има ли опити да се "ударят" репата, които са за около 50 млн. лв. при слаба лятна ликвидност?

На пазара има институционални инвеститори, които едва ли ще го позволят, защото репата са с акции, притежавани и от тях.

- Какви са впечатленията ви за Xetra?

Постепенно след преодоляването на психологическата бариера и техническите трудности, очаквам Xetra все пак да даде възможност за по-добра ликвидност.

- Планирате ли създаването на нов фонд?

На този етап не, но не изключваме възможност това да стане факт по-късно, например през зимата, но това ще зависи от развитието на пазара и от търсенето на клиентите.

- Какъв тип ще бъде структурираният депозит за клиенти на КТБ?

Определен процент от вложенията вероятно  ще бъдат в депозит, лихвата по-който ще бъде с надбавка спрямо стандартния депозит. Останалите ще бъдат вложени във фонд по избор на клиента. Обмисляме различни депозити и варианти на дялове на вложенията във фонд .

- Планирате ли да осигурявате репо финансиране на инвеститорите си?

Да, в процес на преговори сме с КТБ и скоро ще предложим репо-сделки с дяловете на фондовете ни, чрез които вложителите ни ще получат възможност за ливъридж.

- На кои сектори ще заложите?

Стремим се да диверсифицираме максимално, включително и по-сектори. Водещи сектори в портфейла ни са строителството, енергетиката, химическата промишленост и финансите.

- На ликвидни или неликвидни дружества залагате?

В балансирания фонд влагаме в по-ликвидни позиции, докато във фонд "Акции" се стремим към агресията.

- Кои дружества очаквате да поскъпнат повече - ликвидните или неликвидните?

Няма еднозначен отговор. Всяка компания трябва да се разглежда сама за себе си. Очаквам ликвидните позиции да поскъпнат в момента, в който се върнат чуждестраните инвеститори, защото един от критериите им за покупка е ликвидност на компанията. За договорните фондове и за пенсионните фондове ликвидността също е важен фактор.

- Очертава ли се интересно IPO?

Следим обявените IPO с интерес, всичко е въпрос на цена.

- Имате ли специални критерии за компаниите в които инвестирате?

Да, освен всички видове риск, стандартно изследваме и риск от репутацията на мажоритарните собственици на компанията.

- Масовите инвеститори са страхливи на дъната и смели на върховете, как ще убедите инвеститорите да се обърнат срещу психологията си и да инвестират при 30% по-ниски цени, както го правеха през октомври 2007 г.?

С адекватни продукти, с адекватен избор на времето за стартиране, което ще позволи на нашите инвеститори да реализират интересни резултати. Силно се надявам, че сме видяли дъното, но това бъдещето ще покаже.

- Как ще осъществявате продажбата на продуктите си?

Клоновете на КТБ ще станат точки за дистрибуция.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционни решения

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още