IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Димитров: В ПОД Алианц търсим най-доброто съотношение риск/доходност

В последните 6 месеца от ПОД Алианц България са купували акции от 20 дружества и са продавали от 10

08:46 | 03.06.08 г.
Камен Димитров. Снимка: Investor.bg
Камен Димитров. Снимка: Investor.bg

Камен Димитров е главен инвестиционен мениджър в ПОД Алианц България АД. Роден е през 1979 г. Притежава бакалавърска степен по финанси и международен бизнес от Унивеситета Бриджпорт, САЩ, магистърска степен по бизнес администрация от Университета Минесота, САЩ, и е кандидат в професионалната програма CFA, като е положил успешно изпитите за трите нива на програмата. Работил е като fixed income portfolio manager във Voyageur Asset Management, град Минеаполис, САЩ – дъщерно дружество на Royal Bank of Canada (RBC). Работи в областта на допълнителното пенсионно осигуряване в България от 2006 г.

С Камен Димитров разговаряхме за инвестиционната политика на ПОД Алианц България, перспективите и рисковете пред българския  капиталов пазар:

- Г-н Димитров, за първото тримесечие на 2008 г. вашият универсален пенсионен фонд е с най-добрата доходност. Каква част от успеха ви се дължи на продажбите на акции през декември 2007 г.?

Стойността на инвестииците, изтеглени от колективни схеми, инвестиращи в акции на БФБ, бе около 30 милиона лева, или около 4% от нетната стойност на активите, управлявани от ПОД “Алианц България”. Ако условно приемем, че средният спад на тези фондове е 20%-25%, то можем да заключим, че тези действия, целящи да намалят риска в портфейлите към декември 2007 г. са допринесли около 1% от разликата в представянето на УПФ “Алианц България” в сравнение с останалите УПФ на пазара.

Като цяло разликата идва от по-ниското ниво на риск в пенсионните фондове на Алианц България, което във времена на слаби международни пазари допринася за по-малък спад. Ние се стремим да търсим най-оптималните нива на съотношението риск/доходност, а не непременно най-високата доходност без мярка за риск. Смятаме, че пенсионно-осигурителните дружества трябва да започнат публично оповестяване на инвестиционен риск чрез стандартна методология подобно на ДФ и ИД в България.

- Вложихте ли обратно на БФБ-София средствата, които изтеглихте от договорни фондове в края на 2007 г., но вече при доста по-ниски цени?

БФБ не е преставала да бъде обект на интерес за пенсионните фондове, управлявани от ПОД “Алианц България” и ние регулярно правим инвестиции в акции на български публични дружества, спазвайки нашите стратегически и тактически цели.

- Директно в акции или отново през договорни фондове инвестирахте?

Смятаме, че директното инвестиране на БФБ има най-голяма добавена стойност за пенсионните фондове, управлявани от ПОД “Алианц България, а регулаторният лимит за договорни фондове е запазен за достъп до пазари, където директни инвестиции са трудни за реално приложение – Европа, Азия, САЩ, нововъзникващи пазари и др.

- Основните позиции в портфейла ви към 31 декември 2007 г. са Индустриален холдинг България, Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ, Пловдив Юрий Гагарин БТ, КРЗ Одесос и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. Може ли да кажете с по няколко изречения кои от силните страни цените най-много във всяко от дружествата?

Относно Индустриален Холдинг България, силна страна е запълненият капацитет с поръчки за строителство на плавателни съдове до 2010 г., а риск за дружеството е непрестанният ръст на суровините и трудовите възнаграждения.

По отношение на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ смятаме, че земеделската земя ще продължи да бъде един от най-добрите видове активи за инвестиции в следващите години.

Пловдив Юрий Гагарин БТ реализира инвестиции в модернизиране на производството и демонстрира желание за намаляване на зависимостта си от тютюневия бизнес, едновременно с това именно тази зависимост се оказа по-силна, отколкото ние очаквахме.

КРЗ Одесос – постоянен бизнес с големи парични потоци от оперативна дейност, ресурсите и трудовите възнаграждения и тук се нареждат сред най-големите рискове.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ е едно от качествените дружества със специална инвестиционна цел на БФБ, което се занимава с атрактивни проекти за развитие на офис и други търговски площи. Тук рискът е за спад в цените на недвижимите имоти, подобно на САЩ и на места в Западна Европа.

- От колко дружества, листвани на БФБ, сте продавали акции в последните 6 месеца и от колко сте купували?

Отчетите ни показват, че сме продавали акции от около 10-тина дружества за последните 6 месеца и сме купували от около 20 за същия период. Действията са подчинени изцяло на обективни стратегически и тактически цели.

- В какъв обем са продажбите на акции в последните 6 месеца и в какъв обем са покупките?

Като цяло покупките надвишават обема на продажбите за шестте месеца, като не можем да споделим по-големи подробности, за да запазим принципа на търговска тайна.

- Има ли специални правила, които спазвате при инвестициите и бихте ги споделили с публиката?

Правилата не са специални, анализират се основни видове рискови фактори, към които фондовете могат да имат експозиция. Има финансов комитет с представители от Германия и изпълнителните директори на Алианц България, който се среща поне два пъти годишно. Този комитет взима основните стратегически решения. Също така в ПОД “Алианц България” работи и местен инвестиционен комитет, който работи по предложения към финансовия комитет и взима решения за тактическото изпълнение на стратегическите цели.

- Тесен ли е капиталовият ни пазар за управление на 114 млн. лв. в акции на БФБ (по данни към 31 декември 2007 г.)?

Сравнително ниската ликвидност е притеснителна и представлява трудност в изпълнението на инвестиционната програма. Именно за това ние имаме по-ниски лимити за експозиция към БФБ в сравнение с конкурентите ни, което личи от отчетите, публикувани към края на миналата година.

- Вие бяхте едни от първите, които заложиха и на високоликвидните немски акции на Siemens, SAP, Deutche Bank и т.н. още преди години? В момента на кои чуждестранни пазари и в какъв тип инструменти сте инвестирали?

Философията, заложена в Кодекса за социално осигуряване е, че активите на пенсионните фондове трябва да се управляват директно от ПОД. Директно инвестиране в акции на европейските пазари ни дава възможност да използваме лимитите си за директни инвестиции в акции, като едновременно с това постигаме по-голяма диверсификация и ликвидност на тези инвестиции. Самите европейски акции се купуват на индексен принцип и ние целим експозиция към такъв вид рисков фактор, без да претендираме, че можем да се представяме по-добре от индекса чрез активна търговия. Тук подходът е по-пасивен. Инвестираме и в европейски държавни облигации.

- Дялове от какви типове договорни фондове бихте купували приоритетно? Секторни, регионални, местни високодоходни или местни балансирани?

Бихме купували регионални схеми, които имат ясен индекс за бенчмарк като MSCI Europe, MSCI Emerging Markets, MSCI Asia (ex Japan) и други. Регулаторният лимит за договорни фондове е запазен за достъп до такъв тип пазари.

- Планирате ли фондовете на ПОД Алианц България да предоставят репо-финансиране срещу акции, дейност, която вече се упражнява от банки и договорен фонд?

Не смятаме, че такъв вид бизнес е нужен на пазара. Доброволният пенсионен фонд е за дългосрочно спестяване, а не за краткосрочни спекулации с финансови инструменти.

- Продължава ли гладът за висококачествени български облигации и ако да, какъв е основният проблем пред това да има повече такива книжа?

Ние не изпитваме реално такъв глад, инвестираме само там, където преценяме, че получаваме достатъчно доход за взетия кредитен риск.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

КРЗ Одесос АД(ODES)

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още