IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобоков: През следващите години ръстът на продажбите ще се забави до 30%*

Монбат обмисля нова емисия акции, обратно изкупуване на акции и придобиване на дружество в чужбина

13:25 | 31.01.08 г.
Бобоков: През следващите години ръстът на продажбите ще се забави до 30%*
Монбат АД обмисля издаването на нова емисия акции, но едва след изчерпване на банковото финансиране, което е по-евтино спрямо облигациите и увеличението на капитала, като са възможно всички варианти, каза на пресконференция днес изпълнителния директор на Монбат АД Атанас Бобоков. Увеличение обаче не е удачно на текущите цени, може на 40 или 50 лв. за акция, уточни Бобоков, като по думите му това ще бъде краен случай. Има варианти мажоритарят да намали дела си, да привлече стратегически партньор, които да внесе технологии. 

На въпрос, зададен от служител на ПФБК, защо EBITDA е 8,5 млн. лв. за четвъртото тримесечие на 2007 г., колкото е била и през четвъртото тримесечие на 2006 г. Отговорът бе: „Имаме повече лихви, извънредни разходи за заплати и премии 520 хил. лв.“.

Не е реалистично да смятаме, че ще поддържаме този тепм от 2007 г. и в следващите години, уточни Бобоков.

Той прогнозира, че за 2008 г. Монбат ще има 30% увеличение на продажбите и 40% увеличение на производството, тъй като дружеството отчита понижаване на цената на оловото. За 2009 г. прогнозите са за 40% на производството и 30% увеличение на продажбите. За 2007 г. ръстът на продажбите спрямо 2006 г. е 83% и бе обявен на 25 януари. 

Г-н Бобоков отчете факта, че публикуването на 19,5 млн. лв. печалба за 2007 г. не е било уточнено, че това е брутна печалба и обеща в бъдеще по-ясно описание на предоставяната информация. Нетната неконсолидирана печалба за 2007 г. е 17,409 млн. лв.

За 2007 г. местният пазар има 13% дял в продажбите на дружеството, а износът 87%, като местният пазар ще представлява все по-малък дял.


Гледайки как акциите нямат купувач на 20,5 лв., се замислихме за варианти, като единият от тези варианти е обратно изкупуване на собствени акции, но това ще се реши на Общото събрание, уточни Бобоков.

Много бихме желали да придобием производствено предприятие и се надяваме да намерим такова в Европа, най-удобно би било в страна от Балканите. Не ни достига капацитет, имаме пазар, но не ни достига производство въпреки постоянните инвестиции в капацитет, уточни Бобоков.

Минимум 20% от печалбата ще бъде разпределяна като дивидент, както е заложено в проспекта.

В отговор на въпрос от участник във форума на Investor.bg, г-н Бобоков потвърди че една от покупките му на акции от Монбат е на цена 31 лв. и личният му таргет е 40 лв. за края на 2008 г., „дай Боже 50 или 60 лв.“ Г-н Бобоков се замисля да продаде акциите си, за да не бъде обвинен, че подкрепя позицията, ако дружеството гласува обратно изкупуване, но би ги продал на по-високи цени например 50 лв. Той уточни, че личният му таргет не е препоръка за вземане на инвестиционни решения, а самият той не е борсов спекулант или инвеститор и не се счита за експерт в тази област, като просто е вложил част от спестяванията си в акции на дружеството.  

Моментният спад не се дължи на Монбат, а на корекции, мултиплицирани и от международната обстановка и опасността от рецесия, която витае във въздуха, но Америка е далече и не виждам корелация Америка, България, камо ли с Далечния изток“, каза изпълнителният директор на Монбат. „Не очаквам да има рецесия в света, за момента не я усещаме, но сме подготвени за евентуална ценова война, която се случва при рецесия“, допълни той.

Ръстът на продажбите на Монбат в България през 2007 г. е 26%, а на износа - 81%, каза още Атанас Бобоков. Компанията изнася в 43 държави, като 1/4 от износа е за Германия. Делът на Монбат там е 3% за 2007 г., като очакванията са за 2008 г. делът да достигне 3,5%-4%. Други държави с висока тежест са Италия, Холандия, Румъния, Чехия, Великобритания, Полша, Гърция.

Инвестициите през 2007 г. са: 5 млн. лв. за увеличаване на капацитета, в сръбското рециклиращо олово предприятие са вложени 13,6 млн. лв., а в румънското 8,8 млн. лв. Модернизацията на рециклирането в Монтана е отнела 6,75 млн. лв. Общо направените инвестиции за периода са за 34 млн. лв. От тях инвестиционни кредити са за общо 17,8 млн. лв, от които все още неусвоени 8,3 млн. лв. Собствените средства са 16,3 млн. лв.

Има леко забавяне на доставката на оборудването за рециклиращите предприятия, но пускането им ще бъде в срок, уточни Бобоков.

Надяваме се още през първото тримесечие на 2008 г. да имаме ревизия на поставените цели за годината. В края на тримесечието ще имаме и нова инвестиционна стратегия, тя ще включва и построяване на мощности за тягови батерии в Старт Добрич. Така Монбат ще стъпи на три крака - стартерни батерии, батерии за телекомуникации и тягови батерии, уточни Бобоков.

На въпрос от участник във форума на Investor.bg защо паричния поток от оперативна дейност е отрицателен, от компанията отговориха, че са си  поставили за цел плащане на задълженията към доставчиците. Не че се е забавил моментът на получаване, това е политика да се покрият известна част от текущите задължения. Другият момент е увеличение на средствата за работна заплата, което си е инвестиране в дружеството. Ако махнем тези фактори, паричният поток от оперативния дейност би бил положителен. Тази година още през първо тримесечие ще е положителен и ще се види, казаха още от Монбат.

Няма опасност от несъбиране на вземанията на Монбат, защото те са застраховани от Българската агенция за експортно застраховане, уточни Бобоков. 

С КЦМ поддържаме добри отношения, те са наш основен доставчик на олово. Тяхната установка за рециклиране на олово повиши цените на акумулаторния скрап на вътрешния пазар, но ние работим и по внос от Италия, Белгия, Унгария, Румъния. Не е фатално, че има още един производител, който разчита на български скрап. Много по-лесно е да построиш още един завод в България, въпросът е откъде да донесеш суровината. Това, което у нас се получи с КЦМ, няма да се получи в Румъния и Сърбия. Цените на акумулаторния скрап разбира се растат, като у нас е най-скъпият в Европа, но това не е повлияло на добрите резултати на дружеството. 

Съотношението евро/долар има минимално отношение към резултата на дружеството, отговори Бобоков на друг въпрос. На въпроса за цената на акумулаторния скрап в последните месеци, г-н Бобоков отговори, че тя се качва и по принцип е 35-36% от цената на лондонската метална борса, което е много изгодно за Монбат.

Ако сега добиваме чрез рециклиране 40% от нужното ни олово и догодина процентът е 60%, зависимостта от резки спадове на оловото е по-малка. Цените на акумулаторите не следват с точност цените на оловото. Колкото повече имаме рециклирано олово, толкова сме повече хеджирани от цената на оловото. Като достигнем 70-75% собствено рециклиране, ще ни е все едно дали (цената върви) нагоре или надолу. Резки скокове нагоре-надолу са неприятни за нас като производител. Движение между 2 300 и 3 300 долара за тон ни устройва. Имаме идея къде големите производители в България са заложили средна цена и тя е по-висока от нашата. Те са заложили 2 900 долара за тон през 2008 г.“, каза още Бобоков.

*Аудиозапис от пресконференцията

 

 

 

 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още