IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Пенсионните фондове на Доверие ще активизират покупките на БФБ

Според гл. изп. директор на ПОК Доверие в момента цените на някои акции са атрактивни и с голям потенциал за реализиране на бъдеща доходност

16:30 | 16.01.08 г.
Даниела Петкова. Снимка: Investor.bg
Даниела Петкова. Снимка: Investor.bg
Във връзка със статията на Investor.bg относно мненията на брокери и анализатори, които посочиха пасивността на институционалните инвеститори като една от причините за днешния остър спад, Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК Доверие, заяви за Investor.bg, че пенсионните фондове на Доверие възнамеряват да засилят покупките на акции. Ето какво сподели тя пред Investor.bg:

- Как ще коментирате днешния спад? На какво се дължи той?
 
Според мен причините са комплексни. От една страна знаем, че през миналата година нашата борса беше привлекателно място за чужди инвеститори предвид високите доходности, които можеха да се реализират. Вероятно чуждите инвеститори са отчели нивото на риск и са предвидили възможността за отрицателни корекции на борсата, но сега някои от тях решават да излязат от позициите си, защото нивото на отрицателната корекция в момента е започнало да надвишава предварителните им очаквания.
 
Когато говорим за чужди инвеститори, трябва да имаме предвид и това, че тяхното поведение, включително за малките им вложения в България, се влияе от тенденциите на световния пазар, които в момента са фокусирани върху негативни явления в американската икономика. Като цяло се усеща някаква несигурност и в известен смисъл песимизъм в инвестиционниата общност в международен мащаб. Това се усеща и в България и явно част от българските инвеститори се „заразяват” от това поведение.
 
В този смисъл поради липсата на фундаментална негативна новина, свързана с България и в частност с капиталовия пазар, може да се каже, че в момента сме свидетели на това, което знаем, че може да се случва на капиталовите пазари и то е, че те понякога коригират и без конкретна причина, а само поради „стадното” поведение на инвеститорите.

- Според борсови анализатори спадът се дължи и на пасивността на пенсионните фондове. Възнамерявате ли да активизирате покупките на акции?

Определено при сегашната корекция, цените на някои акции станаха много атрактивни и с голям потенциал за реализиране на бъдеща доходност. В този смисъл анализираме всяка компания индивидуално и имаме намерение да не пропускаме възможността да закупим от онези акции, които нашите анализи показват, че са добри и в момента значително подценени. Първоначалните ни намерения бяха да изчакаме заверените от одитори финансови отчети на компаниите, но сега ще се активизираме предсрочно.

- Каква е доходността на пенсионните фондове „Доверие“ за миналата година?

Реализираната доходност на годишна база за 12-те месеца на 2007 е 15,07% за доброволния пенсионен фонд, 13,60% за професионалния пенсионен фонд и 13,51% за универсалния пенсионен фонд. Използвам възможността обаче да напомня, че за дългосрочен бизнес какъвто е допълнителното пенсионно осигуряване, за клиентите на пенсионните фондове е по-важно каква е доходността за по-дълъг период от време. За последните 5 календарни години 2003 – 2007 год. средно геометричната доходност е както следва: Доброволен фонд – 10,95%, Професионален фонд – 10,93% и Универсален фонд – 10,14%.

- Докога ще продължи корекцията на БФБ? Какви са очакванията Ви за предстоящите годишни отчети и ще окажат ли те влияние върху пазара?

По принцип винаги годишните отчети оказват влияние на пазара, като разбира се винаги има и цени на акции, които не се влияят от това. При достигнатите ниски нива на борсата в момента очаквам да се появят купувачи, което, придружено с добри отчети на компаниите, би следвало да задвижи борсата нагоре.

- Какви са очакванията Ви за пазара за настоящата година?

Мисля, че в годишен план инвеститорите ще реализират печалба от вложенията си на борсата, които вероятно няма да бъдат толкова големи, както през 2007 г., но би трябвало да бъдат удовлетворителни.


- Според Вас корекцията от последните месеци ще окаже ли влияние върху планираните IPO-та и до каква степен?
 
Що се отнася до пенсионните фондове като институционални инвеститори със сигурност сегашната корекция на пазара няма да бъде пречка и ние ще участваме и подкрепяме всяка българска качествена компания, която е решила да стане публична. Възможно е обаче предвид корекцията през последните месеци при предстоящи IPO-та повече никога да не сме свидетели на истериите, довели до 1 500 пъти презаписване.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още