IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Райчев: Няма драма в българското животновъдство

В цената на IPO-то има включен дискаунт за липса на контрол у новите акционери и за покупка на акции от холдингова структура, казва президентът на Меком в отговор на въпрос от форума на Investor.bg

08:25 | 16.01.08 г.
Стефан Райчев. Снимка: Личен архив
Стефан Райчев. Снимка: Личен архив
В началото на месеца Стефан Райчев, президент и мажоритарен собственик на Меком АД, отговори на въпроси на Investor.bg във връзка с предстоящото листване на дружеството на БФБ-София. Компанията планира да извърши първично публично предлагане (IPO), като проспектът й вече е одобрен от Комисията за финансов надзор. Ще бъдат предложени 10,68 млн. новоиздадени акции, а проспектът предвижда минимална цена от 2,2 лв. за брой. Предстоящото IPO предизвика допълнителни въпроси сред читателите на Investor.bg, които бяха зададени на г-н Райчев чрез форума на сайта. Предлагаме ви отговорите, които той даде. Допълнителна информация за дружеството се очаква в четвъртък, 17 януари, когато съвместно с водещия мениджър на предлагането ОББ ще бъде направена презентация на компанията.
 
- Предвид кризата на българското месопроизводство (ежедневни новини по телевизията за унищожаване на млечни крави) и вече осъществявания от вас внос от Западна Европа, как възнамерявате да сте конкурентни с крайната си продукция на западните пазари?

Не бих казал, че в българското животновъдство нещата са драматични или по-точно с млечните крави. Може би имате пред вид високите цени на фуражите в сравнение с 2006 година, но в това отношение не е по-различна ситуацията и в целия ЕС. Цените на фуражите не са високи само в България, а в целия Европейски съюз, да не кажа в цял свят.

За изхранването на кравите в случая не се мисли през месеците декември-януари. Комбинираните и груби фуражи се договарят и снабдяват през летния сезон.

Меком АД-Силистра също изхранва млечни биволи – 300 броя и около 1000 броя за угояване. Имаме собствен свинекомплекс с 40 000 броя свине.
Отглеждаме и угояваме 35-40 000 овце, агнета и ярета.

Вярно е, че цените на фуражите са по-високи в сравнение с минали години с между 25-30%, но в крайна сметка така е при пазарната икономика. Тези стопани, които се оплакват по медиите, защо не си признаят, че ако изкупната цена на телетата (крави) през 2006 година беше 1.50-1.70лв./кг ж.т., в момента цената е между 2.40 – 2.60 лв/кг ж.т.. Виждате, че на цената на живото тегло се е увеличила с 65%.

Кравето мляко беше около 0.20-0.25 лв./л. Сега цената не е по-ниска от 0.50лв./л за качественото мляко.

Малките стопани защо продължават да гледат млечни крави, които дават дневен млеконадой 12-13 л?

Ето тук трябва да се търсят проблемите в българското животновъдство. Такива проблеми в Европейския съюз няма и не може да има, защото това води до ликвидация или фалит на такива ферми. Но честно да Ви кажа до момента в Меком не е предложено нито едно животно (млечна крава) за клане. Някои производители грешно разбират субсидирането на такъв вид животновъдство. Субсидията може малко да подпомогне животновъда, но не да му покрива всички разходи, особено ако се отглеждат високо продуктивни животни.
Аз не смятам, че по-високите цени на фуражите не биха се отразили по никакъв начин на вноса и износа на Меком за ЕС.

След като месото (телешкото) в ЕС например е с по-високи цени, достатъчно месо има в Бразилия, Аржентина, Чили, Австралия и други страни. Така че това няма как да промени съществено експорта на продуктите на Меком за ЕС.

Както знаете, Меком е една от малкото вертикално-интегрирани фирми, т.е. земя, животни, меса, краен продукт.

Като допълнение ще спомена следния факт: царевицата не ни достига за изхранването на нашите животни до нова реколта. Направихме внос на царевица от Бразилия още късната есен и то на много по-добра цена, отколкото е българската и европейската.

- Ръстът в продажбите за 2006 г. вероятно е част от два компонента - ръст във физическия обем и ръст в цената на кг. Какви са двете стойности?

Да, наистина два компонента. Ръстът, който се получава от обема на произведената продукция за 2006 година, е над 47%, а ръстът от промяната на цената за 1 кг продадена продукция за този период е около 8-10%.

- Във форума се появи питане дали е имало работнически акции или акции от масовата приватизация в Меком АД? Ако е имало, как са придобити те, за да няма в момента?

Първо приватизацията на Меком стана кешова, не е работническо-мениджърска.

Разбира се, по тогавашния закон работниците имаха право на преференциални акции, ако не се лъжа около 12%. Това дружество се нарича Кремонини АД, което е консолидацията на Меком АД. С течение на годините много от акциите бяха продадени от работниците на Меком АД и в момента различните работници и служители имат акции под 2% в стария месо-комбинат.

- В цената на публичното предлагане има ли дискаунт за липса на контрол у новите акционери и/или дискаунт за покупка на акции от холдингова структура?

Да, има включен дискаунт за липса на контрол у новите акционери. За покупка на акции от холдингова структура също има включен дискаунт, но трябва да се има предвид, че това е акционерно дружество, а не типична холдингова структура.

Контролът на отделните фирми не стои на дневен ред, тъй като всички фирми са на една локация и се управляват чрез двустепенна система на контрол.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още