IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Богоев: Трейс има стратегия за привличане на дългосрочни инвеститори

Първите разговори в тази насока вече са проведени, каза за Investor.bg изпълнителният директор на ИП Сомони Файненшъл Брокеридж

11:33 | 16.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Борислав Богоев. Снимка: Investor.bg
Борислав Богоев. Снимка: Investor.bg
Вчера стартира вторичната търговия с акциите на Трейс Груп Холд. Книжата на комапнията регистрираха рекордно повишение и формираха основната част от оборота в борсовата сесия.


Борислав Богоев, изпълнителен директор на водещия мениджър по емисията - ИП Сомони Файненшъл Брокеридж, сподели пред Investor.bg своята оценка на търговията с книжата на Трейс Груп, както и плановете за привличане на дългосрочни стратегически инвеститори в компанията:

Доволен ли сте от старта на вторичната търговия с акциите на Трейс Груп Холд?

Повече от доволен. Едва ли има друго дружество, при което 45 дни след закупуване на акциите му, да направи инвеститорите си 3 пъти по-богати. Явно дружеството е обречено да поставя рекорд след рекорд.

В първите 2 минути от стартиране на търговията се сключиха над 200 сделки, а прехвърлените акции бяха около 5 000 бр. Общо за сесията се изтъргуваха 25 428 акции на средна цена 302,42 лв, като капитализацията на компанията достигна 665 324 000 лв. Няма друго дружество на БФБ с толкова голям интерес по време на процедурата по листването, както и в деня на вторичната търговия. Какъв по-голям успех от това? За Трейс на БФБ това е само началото и тепърва ще се говори още много.

Всичко това доказва че методът и стъпките по листването на дружеството предприети от мениджмънта на компанията и мениджърът на емисията, са правилни и в интерес на целият пазар.

След IPO-то на Трейс, председателят на Съвета на директорите на компанията – доц. Д-р инж. Николай Михайлов, заяви че няма да продава допълнителните 40 хил. акции от капитала. Към настоящия момент има ли някакво развитие по този въпрос?

Мнението ми е, че с оглед създалата се ситуация около IPO на Трейс, неговото решение беше изключително правилно. Аз мисля, че след този огромен интерес към акциите на дружеството, следващата стъпка е поглед към големите институционални инвеститори. Заедно с мажоритарния собственик имаме изградена стратегия за привличане на дългосрочни стратегически инвеститори и партньори в компанията. Първите разговори в тази насока с инеститори от тази група вече са проведени.

За пореден път търговската система на БФБ-София не издържа на натоварването и предизвика проблеми за инвеститорите. Имате ли мнение по този въпрос и смятате ли, че може да се направи нещо преди въвеждането на новата система Xetra?

Не сме запознати с причината за проблема и не можем да го коментираме, а и той не оказа съществено влияние върху търговията на Трейс, но смятаме че с внедряването на новата система Xetra, всички подобни проблеми ще са само история.

Как оценявате мението на някои експерти, че българският фондов пазар е „надценен“ и съществува опасност от сериозен срив?

Според мен това е пресилено, и подобни слухове са плод на страхове от една съвсем нормална корекция протичаща в момента. Самата търговия днес с акциите на Трейс е доказателство, че за качествените компании временните корекции са с минимално отражение.

Защо според вас „ентусиазмът“ на инвеститорите не беше толкова силен в IPO-то на ЦБА Асет Мениджмънт?

Това са различни компании опериращи в различени отрасли и имат различен мащаб. Времето, начинът и методът на провеждането на IPO-то бяха различни, както и целта. Въпреки всичко предлагането на ЦБА беше успешно, като целите на мениджмъната на компанията и мениджърите на емисията бях напълно постигнати. Да не забравяме и че емисията се презаписа над 2 пъти при цената на отсичане.

Имате ли планове или предложения от компании за осъществяване на нови публични предлагания в следващите няколко месеца?

Нека това да бъде една малка фирмена тайна. Само ще разкрия, че в напреднала фаза са преговорите с няколко изключително интересни компании от различни сектори на икономиката.


Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още