IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донев: Някои институции не трябваше да коментират пазара

При ситуации на корекции винаги страдат малките играчи - поради неразбиране на материята, те панически разпродават, защото някой е казал нещо

12:05 | 22.11.07 г.
Огнян Донев. Снимка: Личен архив
Огнян Донев. Снимка: Личен архив

Някои институции не трябваше да се изказват за състоянието на пазара“, това заяви пред журналисти Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД, по време посещение във фармацевтичната компания на Негово Превъзходителство Михаел Гайер, посланик на Федерална Република Германия в България.

На въпроси по отношение на твърденията, че борсата е балон и има мнoго дружества с надценени активи, Донев каза, че нашата борса е млада и последните събития доказват това. „Постоянно текат дискусии на тази тема, а последната среща беше организирана от Клуб Investor.bg. Винаги съм твърдял, че човек, който инвестира собствените си пари, сам носи отговорност, защото няма начин да се каже предварително със сигурност кои компании са печеливши и кои не“, добави още Донев.

На коментар, че в инвестиционните среди се говори за това, което се случва, като за целева манипулация Донев разясни, че в момента има много свободни пари, които търсят път към пазара.

Не е все едно на каква цена ще купиш. Във всеки един момент е имало акции, които не си заслужава да купиш и такива, които си заслужават. Корекциите по принцип са здравословни и дават възможност на много нови играчи да влязат на пазара. Аз лично не се наемам да направя изказване, касаещо целия пазар. Имам около 20-на акции, които следя отблизо. Портфейлът на Софарма в никакъв случай не е губещ“, каза шефът на българската компания.

При ситуации на корекции винаги страдат малките играчи - поради неразбиране на материята, те панически разпродават, защото някой е казал нещо. А че се създаде мода всеки да отива на борсата и да събира колкото може повече пари, това е така. Има и едно очакване на инвеститорите за 100-200% ръст не годишно, а месечно. Ако вземем акциите на Софарма за пример, те никога няма да носят такава доходност, но доходност от 65% за 2005 и 82% за 2006 е много добра. Има също така и много IPO-та, където може да се влезе на ниски нива и да се очаква по-голяма доходност, но там има и по-голям риск. Никой обаче не бива да се сърди на инвеститорите за това, което правят с парите си. И, за да обобщя, мога да кажа с две думи, че някои институции не трябваше да се изказват за състоянието на пазара“, завърши той.

Обединението на Германия погреба много търговски контакти, които едва сега започват да се съживяват. Въпреки че изпълнителният директор на Софарма г-н Огнян Донев твърди, че те са средна фирма, ние ги възприемаме като силен регионален играч. Подобни фирми като неговата са добре дошли в Германия, те са новият повей от Югоизточна Европа и отдавна са намерили правилния път към нашите пазари. Ние им се радваме и ги очакваме”, каза по време на пресконференцията посланик Гайер.

Донев каза още, че в момента е упълномощен да преговаря за покупката на два фармацевтични завода – в Букурещ, Румъния, и Белград, Сърбия. „В рамките на две години Софарма се надява да осъществи първите регистрации на български лекарства в Германия. Тъй като лекарствата са свързани с човешкото здраве, регистрирането им не е бърза процедура. За присъствие в Германия е необходимо портфолио от минимум 10 продукта”, отбеляза Донев.

Софарма” АД има пряко участие в капитала на 11 български фармацевтични компании и компании с предмет на дейност производство на медицински изделия и козметика и др.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още