IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Очаквам ограничаване на нарастването на експозициите в акции

1 500 пъти презаписване е леко казано ненормално и наистина се нуждае от намесата на КФН, смята директорът на ПОК Доверие

12:42 | 02.11.07 г.
Даниела Петкова. Снимка: Investor.bg
Даниела Петкова. Снимка: Investor.bg

Даниела Петкова е главен изпълнителен директор на ПОК Доверие. Започва работа в компанията през 1994 г. като главен счетоводител, през 1997 под нейно ръководство счетоводният отдел прераства в дирекция „Финанси и счетоводство“, на която тя е начело преди да бъде избрана на сегашната си длъжност. Обръщаме се към генералния директор на най-големите пенсионни фондове и едни от най-големите играчи на борсата по повод спрялото поскъпване на акциите на БФБ-София в последните седмици.

- Г-жа Петкова, има ли нещо вярно в слуха, че е имало неформална среща на няколко фонд мениджъри, на която е решено да се продават акции, за да се ограничи бързият ръст на цените?

По-вероятно е слухът да се отнася за фонд мениджъри, но на взаимни фондове, а не на пенсионни фондове.

- Ще ограничите ли инвестициите си в акции на БФБ-София?

Очаквам, разбира се, пенсионните фондове, от гледна точка на осигуряване на сигурност на потребителите си, да ограничат нарастването на експозицията си на фондовата борса. Надали обаче това ще предотврати истерията, която обхваща всички инвеститори преди появата на ново IPO. Видяхме, че мащабът на тази истерия може да се измери в около 1 500 пъти презаписване, което е леко казано ненормално и наистина се нуждае от намесата на КФН. (Подобна позиция изказаха и от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, б.а.) 

В интервю за Investor.bg през месец май Даниела Петкова отбеляза, че очаква поне 20% доходност от борсата за 2007 г. До момента SOFIX се е повишил с 55,37%.

Доходността на доброволен пенсионен фонд Доверие от началото на годината е 19,26%, доходността на професионален пенсионен фонд Доверие е 17,87%, а на масовия универсален пенсионен фонд Доверие е 17,44%. Само за октомври ДПФ Доверие е реализирал 3,11% доходност.

Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още