IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варшавската борса се отказва от БФБ, гледа към Румъния

Борсата е решила да се насочи към други страни на Балканите, като е вероятно скоро да сключи споразумение с борсите в Букурещ или в Сибиу

12:12 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Людвик Соболевски. Снимка: Investor.bg
Людвик Соболевски. Снимка: Investor.bg
Варшавската фондова борса (WSE) е решила да промени стратегията си относно пазарите на Балканите, като се е отказала от плановете си за придобиване на дял от БФБ-София, съобщава президентът на WSE Людвик Соболевски, цитиран от Czech Business Daily.

В началото на годината той беше заявил, че WSE има интерес за покупка на държавния дял в българската борса или за стратегическо партньорство с нея. В края на септември от БФБ-София съобщиха, че купуват нова търговска система от Deutsche Borse, което бе възприето от много пазарни участници като първа стъпка към по-нататъшно сближаване на двете институции.

Освен от БФБ, борсата в Полша се е отказала и от интереса си към борсата в Любляна. „Решихме да променим фокуса си към други пазари, включително да създадем сътрудничество с оператори в различни страни в ЦИЕ“, казва Соболевски. „Преговорите с двете борси бяха възможност за нас да се запознаем с пазари, с които не бяхме толкова запознати, и обратното – полският пазар не беше толкова познат в Словения и България“, коментира той.

По думите му WSE се интересува от румънските борси в Букурещ и Сибиу, както и с украинската First Security Trading System (PFTS), с която дори има споразумение. „Не смятаме да купуваме PFTS. Искаме да създадем практика на двойно листване между Варшава и Киев“, казва той.

По думите му целта на Варшавската борса е да привлече онези украински компании, които в момента обмислят листване във Франкфурт или Лондон. Той смята, че за украинския бизнес и икономика е по-добре тези компании да останат в региона, където не биха се обезличили и биха получили по-голямо признание, отколкото ако се листнат например в Лондон.

На въпроса защо Румъния е толкова интересна за WSE Соболевски отговаря, че Сибиу се нуждае от нова платформа за търгуване като наред с това има планове да прерасне в борса, на която се търгуват всякакви ценни книжа, а не само деривативи. Това е много амбициозна задача предвид конкуренцията с борсата в Букурещ, смята той.

Мисля, че Румъния има огромен потенциал. Тя е най-голямата икономика с най-голямото население след Полша сред новоприетите членки.“

Според Соболевски фактор, който би могъл да катализира развитието на капиталовите пазари, са началото на пенсионната реформа и пенсионните фондове. „Знаем ролята, която такава система може да изиграе за икономиката и борсовия пазар, тъй като тя бе въведена в Полша в началото на 90-те.“

Той заявява, че все още няма окончателно решение относно формата на сътрудничество с борсите в Румъния, но уточнява, че придобиването на дялове не е единственият вариант. Той добавя, че е много вероятно подписването на сътрудничество с една от тях в близко бъдеще.

Наред с това Соболевски казва, че WSE има много добро сътрудничество с борсите в Черна гора, Хърватска и със сръбските борси в Баня лука и Белград.

Той добавя, че ако полската борса е била стартирала успешно сътрудничество с борсата в Любляна, то можеше да прерасне в по-обширна регионална интеграция, или сътрудничество. „Тези борси са много малки, за да оцелеят. Те трябва да помислят за някаква форма на по-задълбочено сътрудничество преди да бъдат погълнати от гърците или от някой друг играч, което няма да бъде непременно най-доброто решение за местните икономики“, смята Соболевски.

Той добавя, че силната позиция, която борсата OMX потенциално би могла да има на Балканите, се дължи на факта, че тя има подходящата технология, каквато WSE няма.

Людвик Соболевски казва, че ипотечната криза в САЩ се е отразила и на пазара в Полша, като всяко понижение в САЩ се е отразило с понижение и дори шок на Варшавската борса, която след това се е възстановявала. Той обяснява, че това е основано това по-скоро на психологически фактори, отколкото на икономическа логика.

Соболевски смята, че вследствие на кризата инвеститорите са станали по-предпазливи и са осъзнали, че вложенията на борсата не са свързани само с печалби, а и с потенциални загуби.

Нивото на доверие на инвеститорите към пазара в Полша е все още много високо, но хората осъзнаха, че пазарът крие и рискове“, казва той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още