IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Рабаджийски: Инвеститорите ще трябва да свикват с по-умерена доходност

За относително кратък период пазарът ни регистрира редица рекорди и с оглед на това очаквам известно забавяне в ръста, казва изп. директор на ИП Карол

08:46 | 05.10.07 г.
Ангел Рабаджийски. Снимка: Личен архив
Ангел Рабаджийски. Снимка: Личен архив
Ангел Рабаджийски е изпълнителен директор на инвестиционен посредник (ИП) Карол. От началото на 2006 г. отговаря за ежедневното управление на фирмата, както и за големи борсови сделки. Три поредни години е получавал наградата за инвестиционен посредник с най-много сделки на БФБ-София. Работи в ИП Карол от 2002 г., като тогава е заемал позицията мениджър клонова мрежа. Ангел Рабаджийски има бакалавърска степен по счетоводство и магистърска по финанси от Университета за национално и световно стопанство - София. Получава лиценз за брокер от Комисията по финансов надзор през 2004 г.

- Какво бихте препоръчали на хората, които все още не са хванали от движението на цените в последните години, но са впечателени от реализираните ръстове?

Бих ги посъветвал да внимават с първите си инвестиции. Това, че пазарът е бил възходящ, не означава, че винаги ще бъде такъв. Сега, когато индексите са на рекордни стойности, взимането на правилно инвестиционно решение е особено трудно. Лично аз оставам оптимист за бъдещето на капиталовия ни пазар, но инвеститорите ще трябва да свикват с по-умерена доходност и възвръщаемост от порядъка на 100-200% ще е все по-голяма рядкост.

- Колко и дали ще се качи пазарът в обозрим срок и кои са основните фактори?

Това е въпрос, който вълнува всички пазарни участници, но за съжаление еднозначен отговор не може да се даде. За относително кратък период пазарът ни регистрира редица повишения и рекорди и с оглед на това очаквам известно забавяне в ръста, а защо да не станем и свидетели на корекция на пазара. Факторите, които влияят на пазара са много – от чисто психологическите настроения на инвеститорите до фундаментални като финансовите резултати на дружествата. Видяхме, че българският пазар е вече част от световния капиталов пазар и също се влияе, макар и в по-малка степен, от световни икономически кризи, така че за в бъдеще инвеститорите ще трябва да се съобразяват и с фактори от глобално естество.

- Има ли повишена активност при клиентите ви в последните месеци?

По стари неписани правила търговията на БФБ се активизира с приключването на летните месеци. Септември и първите дни на октомври се наблюдава повишена инвеститорска активност. Ръстът на борсовите индекси е съпроводен с нарастване на броя сключени сделки на БФБ, както и с повишени обороти на търговия. В Карол регистрирахме абсолютния рекорд от над 1300 сделки в рамките на една търговска сесия, като това е над 50% от среднодневния брой за летните месеци. За повишената активност можем да съдим и по броя нови сертификати за COBOS, издадени в рамките на един месец, в резултат на които достигнахме 1 000 клиенти на COBOS.

- Според вас какво е съотношението между инвестиращите лично (със или без COBOS) и инвестиращите чрез колективна инвестиционна схема?

Колективните инвестиционни схеми набират все по-голяма сила в България и съотношението между трите вида услуги определено е в тяхна полза. Все повече хора виждат в тях алтернатива на банковия депозит и очаквам тази тенденция да се запази. За България все още твърде малък процент от населението насочва своите спестявания към инвестиции в ценни книжа, като искрено се надявам с повишаването на финансовата култура в хората и с популяризирането на борсата този процент да расте. Що се отнася до пряко сравнение на хора, търгуващи през COBOS, и тези, които търгуват директно, си мисля, че броят на хората, подаващи поръчки в офисите на инвестиционните посредници, е все още преобладаващ. Все още твърде малък брой инвеститори (около 4 000) търгуват посредством COBOS, но следва да се има предвид и че от тях едва около 50% са по-активните участници, които редовно следят събитията на нашия пазар и съответно търгуват, а за останалите COBOS е просто платформа, на която могат да следят цените на вече придобити акции.

- В последния месец репо-финансирането на спекуланти се е увеличило с над 50% до 37 млн. лв., това крие ли някаква опасност за пазара?

Репо сделките се явяват един добър заместител на неработещия механизъм за търговия на маржин. По своето естество те са вид кредитна сделка и рисковете, които носят, са типичните за всеки един кредит с това изключение, че репо сделките имат за обезпечение актив, търгуван на БФБ. Хипотетично риск за пазара съществува и той е породен главно от по-ниската ликвидност на нашия пазар, но все пак трябва да се има предвид, че репо отношенията са уредени посредством договор между финансиращата страна и заемателя.

- Работите ли по привличането на нови емитенти на борсата или осъществяване на увеличения от вече публични дружества?

В момента успешно приключваме трикратното увеличението на капитала на Адванс Екиути Холдинг. Дружеството успя да набере близо 26 млн. лв. от капиталовия пазар чрез издаване на нови 24 млн. акции с емисионна стойност 1.08 лв. Успоредно с това работим по издаването и пласирането на една облигационна емисия в размер на 20 млн. долара и увеличението на капитала на още едно публично дружество. В начален стадий по подготовка за листване са и още две компании, които са проявили желание да придобият публичен статут.

- Какъв е делът на чуждестранните ви клиенти от общия брой клиенти и от общия оборот?

Чуждестранните клиенти, използващи услугите на Карол, извършват около 5% от всички сделки през посредника, но генерират около 30% от оборота ни. Все пак трябва да направим уточнение, че повечето чужди клиенти използват попечителските услуги на водещи банки и за тях е важно в минимален брой сделки да закупят желаното количество акции, за да нямат допълнителни разходи по попечителски трансфери, или с други думи - чуждите клиенти традиционно правят единични, но големи по обем сделки и именно оттам идва и драстичната разлика в процентното съотношение.

- Кой е основния двигател на пазара - взаимните фондове, пенсионните фондове, частните лица от България или чуждестранните инвеститори?

Основният двигател на пазара са размерът на свободните пари, без значение на техния притежател. В България се наблюдава едно малко странно явление – купуват се акции само защото има пари, които трябва да бъдат похарчени. Все още си мисля, че никой от изброените по-горе типове инвеститори няма превес и не може да диктува посоката на пазара. На мнение съм, че имаме един рационален пазар, подвластен на настроенията на инвеститорите – когато то е негативно, пазарът е надолу и обратното.

- Колко клиенти на ИП Карол са натрупали над 1 млн. лв. от борсова търговия, започвайки със суми много под 1 млн. лв.?

В действителност има немалък брой активни клиенти, които са дългогодишни наши клиенти, и които чрез печеливши борсови сделки са успели да натрупат портфейли надхвърлящи 1 млн. лв. Винаги сме се стремели да обслужваме преференциално активните инвеститори и именно затова от 08.10.2007 въвеждаме и специална тарифа 0,25% за професионални инвеститори с портфейли над 1 млн. лв. Вероятно за голям брой инвеститори тази седемцифрена сума им се струва огромна, но ако теоретично сме инвестирали 17 000 лв. в акции на Индустриален Холдинг България през 2004 г. (при цена на акциите около 24 ст. и сме закупили около 70 000 акции) сегашната стойност на една такава позиция би надхвърлила 1 млн. лв.

- Колко пенсионни и колко взаимни фонда търгуват чрез Карол и ползват ли COBOS големите институционални инвеститори?

Нямаме за клиенти пенсионни фондове, които да търгуват през COBOS. Повечето пенсионни фондове, с които работим, са акционери в управляваните от нас фондове и те законово нямат право да използват услугите на свързан с управляващото дружество инвестиционен посредник. За сметка на това клиенти на Карол, използващи COBOS са: няколко банки, водещи инвестиционни посредници, инвестиционни фондове от други европейски страни.

- Има ли реална опасност да се появи предлагане, което пазарът не може да поеме и да има временен спад, както преди IPO-то на Химимпорт и комбинацията от IPO-та на Каолин, КТБ и ПИБ?

Все още не сме били свидетели на появата на предлагане, което пазарът ни да не може да поеме, защото това би означавало тотален катаклизъм за борсата. Корекциите, които закономерно се появяват покрай големите публични предлагания, са главно свързани с желанието на инвеститорите да си набавят необходимия им паричен ресурс за предстоящото IPO, което пък генерира по-голяма активност на ордерите от страна продава и това логично води до понижение на пазара.

- Показват ли пенсионните фондове признаци, че цените на борсата са им високи и осъществяват ли продажби?

Към настоящия момент аз лично не съм забелязал такава тенденция. По-скоро можем да говорим за някакво преструктуриране на портфейли – закриват се едни позиции и се допълват други или се откриват нови такива. За тотално излизане от пазара не може да се говори, още повече че пенсионните дружества имат нелеката задача да се справят с парите, които всеки месец постъпват чрез пенсионните вноски.

- Ще се принуди ли KBC да даде по-висока цена от 188,37 лв. за ДЗИ, за да го отпише?

Търговото предложение към акционерите на ДЗИ е много интересен казус, защото въпреки желанието на мажоритарния собственик дружеството не може към настоящия момент да бъде отписано от публичност поради липса на достатъчно процентно участие, притежание на KBC. Ключът към развръзката според мен се крие в акционер, контролиращ около 5% от капитала на компанията и това какво той ще успее да се договори с новия собственик. Теоретично не изключвам вариант, при който блокиращият дял от 5% да бъде изкупен на цена над тази от сегашното търгово предложение, а впоследствие да станем свидетели и на ново търгово предложение.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още