IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холдинг Пътища: Сплит, индекси и придобивания*

От догодина Нове Холдинг ще листне на борсата ж.п. дружествата си, заяви председателят на СД на Холдинг Пътища Орлин Хаджиянков

16:13 | 27.09.07 г.
Орлин Хаджиянков. Снимка: Личен архив
Орлин Хаджиянков. Снимка: Личен архив
Холдинг Пътища предвижда да осъществи сплит на акциите си, стана ясно на проведена преди минути пресконференция на дружеството. От ръководството на компанията уточниха, че това ще стане най-рано в началото на следващата година, но със сигурност ще бъде осъществено през следващата година.

По думите на председателя на Съвета на директорите на холдинговото дружество Орлин Хаджиянков като цяло мажоритарните собственици в дружеството няма да продават участието си в Холдинг Пътища и не се водят преговори за продажба. За да няма спекулации около собствеността, в рамките на месец и половина ще бъде обявена акционерната структура на холдинга, като ще бъде свикана голяма пресконференция, а след оформянето на акционерната структура ще бъде осъществен сплитът.

На пресконференцията днес стана ясно, че Холдинг Пътища има намерение да придобие Щрабаг България (Инжстрой), като дружеството купувач от структурата на Нове холдинг все още не е уточнено.

Пред приключване е процедурата за покупка на други две пътно-строителни дружества, купувач на които ще бъде Холдинг Пътища, а по отношение размера на двете дружества, беше уточнено - "не са малки".

„Пазарът трябва да се окрупни, защото в момента на него има 100-150 играчи“, уточни Хаджиянков.

Освен това от Нове Холдинг планират след 2008-2009 г. фирми, свързани с последното, да усвояват 1 млрд. лв. годишно по пътно строителство, от които между 320-400 млн. лв. ще са проекти на Холдинг Пътища. В момента холдингът има 2 500 акционери, а Мостстрой около 400-500, сподели Хаджиянков.

От догодина Нове Холдинг ще листне на борсата ж.п. дружествата си, между които заводът за траверси в Свищов и заводът за локомотиви и вагони в Русе, както и РВП Кьонe София и Институтът за железопътен транспорт в София, както и БДЖ Трансимпекс. Все още се мисли дали дружествата ще бъдат обединени преди листването на борсата.

На въпрос дали мажоритарният собственик на Холдинг Пътища ще продължи да продава акции, Хаджиянков отговори, че досега са продадени 0,28% от капитала, което е незначителен дял, а "дори и да се продадат 2%, това ще са 8 млн. лв., което е малко на фона на дневните разходи на компанията от 4,5 млн. лв. в момента". Възможно е да се продават още акции, сподели Хаджиянков.

Единствената цел на продажбата е да се повиши ликвидността по позицията и след сплита дружеството да влезе в състава на SOFIX и другите индекси, където на настоящия етап има малки по размер компании и от тази гледна точка Холдинг Пътища заслужава да е вътре. Основен проблем, е че акцията е с много висока стойност“, уточни Хаджиянков.

От началото на годината Холдинг Пътища е инвестирало 43 млн. евро, а общите инвестиции на групата са 53 млн. евро. По думите на Хаджиянков след 2008-2009 г. Холдинг Пътища ще печели преди данъци по 30-40 млн. лв. годишно. Целта на дружеството е след 2008-2009 г. да има 30% пазарен дял.

Всички инвеститори, които имат акции в Холдинг Пътища, трябва да изчакат следващите години, когато ще спечелят достатъчно много“, заяви председателят на Съвета на директорите.

През последните 1,5-2 г. чужда фирма не е печелила проект в България, което е доказателство за качеството на работата, извършвано от българските изпълнители“, каза още Хаджиянков.

По думите на председателя на СД Пътни строежи АД Пловдив е с контролно участие на фирми акционери и в Холдинг Пътища, а не с мажоритарно участие. Той сподели, че сделката за Пътни строежи АД е на стойност 28 млн. лв.

Според Хаджиянков приходите на Холдинг Пътища се увеличават бързо след придобиването му от фирми около Нове Холдинг и от 72 млн. лв. приходи за 2005 г., през 2006 г. вече има 94 млн. лв., от които одираните приходи (без неутрализиране на вътрешните сделки в холдинга) са за 139 млн. лв. Печалбата преди облагане се увеличава от 2,4 млн. лв. през 2005 г. на 9,4 млн. лв. през 2006 г., или близо 10% рентабилност.

"Инвестираме в компанията така, че да може да има рентабилност от 15-15,5% през 2008 г., която в следващите години с нарастване на обема ще намалее и е нормално дружеството да има 30-40 млн. лв. печалба преди данъци след 2009 г.", каза Хаджиянков.

*Актуализирано към 16:50 часа

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още