IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акумулаторите на Елхим Искра са поскъпнали с 18,5% за една година

Дружеството отчита 61,94% ръст на продажбите, а цената на акциите му се увеличи с близо 500% на годишна база

14:50 | 05.09.07 г.
Акумулаторите на Елхим Искра са поскъпнали с 18,5% за една година
Цената на акциите на Елхим Искра АД поскъпна с 499% за последните 12 месеца, достигайки 5,91 лв. за акция средна цена в днешната търговска сесия. Капитализацията на дружеството достигна 74,2 млн. лв. при 26 млн. лв. продажби и 832 хил. лв. печалба за последните 12 месеца. Дружеството е на 60-то място по ликвидност в последната година с 1 595 сделки.

В резултат на увеличения интерес към дружеството, както и на интереса към акумулаторния сектор (представен на борсата и в лицето на Монбат) и бизнеса с производство на олово (ОЦК), за който акумулаторният бизнес е основен потребител, се свързахме с Албена Димитрова, Директор за връзки с инвеститорите на Елхим Искра.

- Г-жо Димитрова, Елхим-Искра реализира 61,94% ръст на продажбите на годишна база през първото шестмесечие на 2007 г. На ръста на цената на оловото, прехвърлена към крайните купувачи, или на ръст на произведеното количество акумулатори се дължи повишението?

Елхим-Искра АД реализира ръст на продажбите за първо тримесечие на 2007 г., което се определя от ръст на реализирани по-големи количества (36%) и от ръст на цените (18,5%).

- Какъв е делът на Елхим-Искра на българския пазар и какви типове акумулатори произвежда?

Според наши оценки делът на Елхим-Искра АД на пазара на стартерни акумулатори в България е около 20%. Произвеждаме автомобилни акумулатори от 6V и 12V с капацитет от 34 до 230 Ah.

- Елхим-Искра рециклира ли стари акумулатори и какво мислите за ползата от изграждане на рециклиращи мощности?

Фирмата не рециклира стари акумулатори. Проучваме такава възможност.

- Има ли чужди производители на акумулатори с голям дял на българския пазар и какъв е той?

На българския пазар се продават голям брой акумулатори, произведени от чужди фирми, като според нас техният дял е от около 20 до 30%. Най-продавани са Бош, Варта, Инсайд, Делфи, Топла, Шнайде, Фам, АС-Делко.

- Говори се, че акумулаторните ни производители не са изложени на силна конкуренция, защото акумулаторите са тежки и трудно се осъществява внос, вярно ли е това?

Фактите, които изложихме по-горе, говорят, че сме изложени на конкуренция от чужди фирми.

- Създава ли производството на акумулатори екологични проблеми и нуждата от големи инвестиции за неутрализирането на вредни влияния?

Производството на акумулатори предполага сериозни разходи за пречиствателни съоръжения.

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още