IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денчев: Не търсим излизане на Булгаргаз на борсата на всяка цена

Това казва главният изп. директор на компанията, като допълва, че не се обсъжда продажба на определен дял чрез търг или конкурс

17:23 | 17.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Денчев: Не търсим излизане на Булгаргаз на борсата на всяка цена
Любомир Денчев е главен изпълнителен директор на „Булгаргаз Холдинг“ ЕАД от края на 2006 г. Преди това е бил изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на компанията.

Преди да постъпи в Булгаргаз, Денчев е работил в „Енергопроект“, бил е вицепрезидент по финансите на българо-американската фирма „Евек“. Занимавал се е и с частен бизнес в областта на консултантските услуги и строителството.

Денчев е завършил УНСС София, доктор е по икономика към БАН и е защитил дисертация по фирмено управление. Има специализации по компютърно програмиране и международен инженеринг.

С него разговаряме относно пътищата за развитие на компанията и нейното финансово състояние.

- Какво е становището Ви за създаването на т.нар. мегакомпания, която ще включва „Булгаргаз“, НЕК, Мини „Марица Изток“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“?

Аз не бих я нарекъл точно мегакомпания, защото всички фирми от нея са вече съществуващи. От това, че те ще бъдат обединени в един холдинг, няма да се създаде нещо ново като дейност и функция. Това е мнението ми, според информацията до момента. Смятам, че тук се търси полезността от една структура на капитала, за да се получи компания с по-голям размер, която да е конкурентна и на регионалния, и на европейския енергиен пазар. Все пак самото решение дали да има такава компания и в какъв размер е на собственика, т.е. Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Така че аз не мога да изразя някакво определено становище и да коментирам решенията на собственика.

- Г-н Денчев, вчера обявихте, че ще се стремите до 3 години „Булгаргаз“ да излезе на фондовата борса. Това съвсем сигурно ли е и може ли към момента да се каже нещо по-конкретно?

Времето, което посочих, се определя според това какво виждаме като възможности да се организираме и да се спазят всички процедури за излизане на националната и евентуално на лондонската фондова борса, като за втората срокът за подготовка (след излизане на националната) е около половин година. Но това дали излизането изобщо ще се случи, дали в тези срокове и в посочената форма, или като част от големия енергиен холдинг, ще бъде решение на собственика. Това, което ние ще направим, е да извършим необходимата подготовка за такова излизане и за превръщането ни в публична компания, а крайното решение, естествено, ще се вземе от собственика.

- Вие ще настоявате ли да излезете на борсата като най-благоприятен вариант за развитие на компанията?

Не на всяка цена. Засега, с оглед на участието ни в големите международни проекти, такова излизане би било полезно. Но не е изключено да преразгледаме това си решение, т.е. във времето да се случат събития, които да ни накарат да преразгледаме позицията си. Което значи, че излизането на борсата не е дефинитивно решение, нито срокът е утвърден.

- В такъв случай, обсъждате ли варианта за продажба на определен дял от Булгаргаз чрез търг или конкурс?

Не обсъждаме такъв вариант.

- Преди месеци предишният министър на икономиката и енергетиката изрази мнение, че големите стари дългове на „Топлофикация“ София могат да застрашат доброто финансово състояние на Булгаргаз. Към момента какво е положението по въпроса?

Ще кажа две-три числа, от които може да се направи съответната преценка. След като годишният оборот на Булгаргаз е от порядъка на 1,1 млрд. лева, а задълженията на „Топлофикация“ София са 150 млн. лв., влиянието им практически не може да бъде критично, все още.

- Както е известно, най-големите длъжници на Булгаргаз са топлофикациите в страната и най-вече Столичната. Има ли и други големи фирми, които закъсняват с плащането на сметките си за „синьо“ гориво?

Нямаме други клиенти, които трайно да не си плащат дълговете. Големи клиенти като Кремиковци, които в миналото ни създаваха проблеми, в момента си плащат текущите задължения. Буди известна тревога изнесената информация за забавяне на инвестиционната програма на металургичния комбинат по изпълнение на екологичните изисквания, доколкото е риск за изпълнението на вече сключено споразумение за изплащане на стари задължения към нас. Но нови задължения Кремиковци не трупа.

- Изпълнявате ли по график заложената в началото на годината инвестиционна програма ?

До края на тази година ще изпълняваме редовната си инвестиционна програма, която е свързана с ремонтна дейност, с усъвършенстване управлението на газопреносната система и на транзита. До края на годината нямаме някакъв голям проект, който ще бъде пуснат в експлоатация.

Ще уточня, че под инвестиционна програма на Булгаргаз вече се има предвид тази и на четирите дружества, вкл. на Булгартел, свързана с оптичната мрежа на компанията. А инвестиционната програма на Булгартрансгаз е свързана с преносната и транзитната мрежа. Тяхната инвестиционна програма във финансово изражение за годината е 40 млн. лева. При реализацията й продължават обичайните проблеми, най-вече с отчуждаване на терени. Има и проблеми с намирането на фирми изпълнители на нашите проекти. От година на година става по-трудно да намерим подходящи фирми, изпълняващи строителни или ремонтни дейности на нивото на непрекъснато повишаващите се технологични и екологични изисквания.

- Каква е печалбата на Булгаргаз за първите шест месеца на годината?

Още нямаме окончателни данни. Мога да кажа, че резултатите и на четирите дружества (обособени в началото на 2007 г.) от холдинга са положителни, т.е. работят на печалба. Тъй като от тази година имаме нова структура, няма как да се направи сравнение с миналата година по дружества. Към момента мога да кажа, че по предварителната консолидирана справка за финансовите резултати от шестмесечието, печалбата ни е с около 20% по-висока на годишна база.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още