IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ: Обмисляме дали да има нова промяна в цените на тока

Компанията препотвърди интереса си към Топлофикация София и наред с участието си в конкурса за АЕЦ Белене обръща поглед и към възобновяемите източници на енергия

14:05 | 31.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ: Обмисляме дали да има нова промяна в цените на тока
Инж. Любош Павлас заема длъжността мениджър на ЧЕЗ Груп за България и главен изпълнителен директор на ЧЕЗ България от 1 януари 2007 година. Той управлява българските компании в рамките на ЧЕЗ Груп – „Електроразпределение Столично”, „Електроразпределение София област”, „Електроразпределение Плевен”, както и ТЕЦ Варна.

През последните две години инж. Павлас е бил член на екипа на ЧЕЗ Румъния. Работил е и като предприватизационен наблюдател от страна на ЧЕЗ в ТЕЦ Варна през 2006 г.

От 1993 до 2005 година е изпълнявал длъжността прокурист на топлофикационното дружество „Prazska Teplarenska”. В този период инж. Павлас е заемал последователно и различни ръководни позиции в компанията - технически директор, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор. Между 2000 г. и 2005 г. оглавява Асоциацията на регионалните топлофикационни дружества в Република Чехия, а от 2003 г. до 2004 г. – Чешката асоциация на работодателите в енергийния сектор.

С генералния мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас разговаряме относно инвестиционната програма на компанията, приватизационните намерения, ценовата политика и отношенията с абонатите.

- Г-н Павлас, изпълнява ли ЧЕЗ заложената инвестиционна програма и какво по-конкретно включва тя за второто полугодие на 2007 г.?

За първите шест месеца на тази година направихме вложения за повече от 20 милиона лева, като до края на 2007 г. сме планирали инвестиции за над 90 милиона лева. Така до края на годината очакваме да изпълним одобрената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) инвестиционна програма за първия регулаторен период, който е от 3 години (2005 г., 2006 г. и 2007 г.).

През предходните две години пък инвестирахме общо около 100 милиона лева в електроразпределителната мрежа в Западна България. Повечето от тези средства бяха насочени към подобряване на мрежите на ниско напрежение, инсталирането на новите електромери и присъединяването на нови клиенти.

А по-конкретно, тази година предвиждаме инвестиции най-вече в инсталиране на нови електромери, както и в подмяна на трансформаторите. Средства ще бъдат насочени и за нови присъединявания и подобряване на състоянието на мрежите. Тъй като в момента се строи доста интензивно, особено в големите градове и курортите, бихме искали да отговорим на всички искания за присъединяване към електроразпределителната мрежа.

До края на 2008 г. ще инвестираме в изграждането на две нови подстанции в София и една в Разлог, в рехабилитация на още една подстанция в столицата, както и в изграждането на нови подстанции в Банско и Сапарева баня.

- Ще бъдат ли изплатени обезщетения на граждани при доказана повреда на електроуреди вследствие на некачествено електроснабдяване?

Процедурата по обработка на жалби на клиентите на ЧЕЗ Електро България е детайлно разписана в Общите условия на договорите за продажба на електроенергия. С последната промяна на Общите условия сроковете за отговор на оплаквания от страна на дружествата беше съкратен по искане на регулаторната комисия.

На практика, всеки наш клиент, който има претенции за щети, нанесени в следствие на токов удар, може да подаде писмена молба или жалба в клиентските центрове на компанията в 3-дневен срок след установяване на проблема. След това от Електроразпределение имат задължението да изпратят проверка и да се състави констативен протокол за причината, както и да се опишат повредените вследствие на токовия удар електроуреди. Ако се констатира, че повредата в някой от електроуредите е по вина на доставчика, компанията, разбира се, изплаща щетите по ремонта на този уред.

- Кога всички ваши абонати ще могат да получават сметките си за ток в непрозрачни пощенски пликове и защо има оплаквания относно възможността за проверка на сметката по интернет?

Първоначално изпращането на предварителните фактури за консумираната електроенергия ще стане само в столицата от 27 август 2007 г., като стремежът ни е от края на тази или началото на следващата година да разпространяваме съобщения в цяла Западна България.

Предварителните съобщения за сметките бяха временно спрени заради препоръките на някои държавни институции, свързани със защитата на личните данни.

Относно проверката на сметката по интернет – поради големия брой заявки към системата, имаше известен проблем с достъпа до услугата „Проверка на сметката” на сайта на ЧЕЗ Електро през първите два дни на срока за плащане след извънредното отчитане. Това беше временно и тази възможност е напълно активна към момента.

- Ще предложи ли ЧЕЗ варианти на тарифни планове на абонатите си във връзка с либерализацията на пазара на електроенергия?

Въпреки че българският енергиен пазар официално се либерализира от 1 юли, все още предстоят много стъпки, преди той да може да заработи ефективно, особено на ниво малки и средни бизнес клиенти и домакинства. Трябва да има ясни законови условия и правила за предлагане на електроенергия на свободния пазар. Освен това е необходимо да бъдат осигурени по-големи квоти за участие на пазара на електроцентралите, защото реалното отваряне на пазара на електроенергия започва от либерализацията на производството.

На този етап мога да кажа, че ние като доставчик и търговец търсим и ще продължим да търсим решения за продажбата на електроенергия, пряко на самия клиент.

- Предвижда ли се до края на годината подаване от страна на ЧЕЗ на предложение до ДКЕВР за ново покачване на цената на електроенергията и ако е така, на какво основание?

Както знаете, в края на март тази година внесохме в ДКЕВР искане за 10% среднопретеглено увеличение на цените за разпределение и снабдяване с електроенергия. Аргументирахме предложението с необходимостта от покриването на реалните разходи на електроразпределителните дружества и с увеличение на средствата за инвестиции.

След решението на регулатора за промяна на цените от 1 юли внесохме жалба в ДКЕВР, с която изразяваме несъгласието си с новите цени. Според нас, не е спазена процедурата за ценообразуване и новите цени не отговарят на изискванията на Закона за енергетиката, където един от основните принципи е цените да покриват икономически целесъобразните разходи на дружествата.

Смятаме, че държавната комисия не е взела предвид предложението ни за покриване на реалните разходи на електроразпределителните дружества.

Все още обмисляме дали да направим ново предложение за промяна на цените и какви да са параметрите му.

- Г-н Павлас, ЧЕЗ възнамерява ли да продължи участието си в приватизацията на български фирми или в закупуването на мажоритарен или миноритарен дял от тях, освен в АЕЦ Белене?

Да, ЧЕЗ е една от компаниите, допуснати до следващия етап за избор на стратегически партньор в проекта за АЕЦ Белене. Освен това ЧЕЗ има и дългосрочен интерес към Топлофикация София. Вече предложихме на Министерството на икономиката и енергетиката и на Столична община да откупим дълга на дружеството към Булгаргаз. Не сме единствената компания с подобна оферта към държавата и общината. Това, което ние предлагаме се базира на опита ни в топлоснадбяването в Чехия, който показва, че комбинираното производство на електро- и топлоенергия е сериозна възможност за развитието на столичното дружество и излизането му от настоящите финансови проблеми. За целта обаче трябва да се обнови системата на управление, да се въведе съвременна автоматизация и да се подобри мрежата.

Мога да кажа също, че за нас представляват интерес и възобновяемите източници на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още