IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъжански: Средствата от IPO-то са за технологично обновление и придобивания

Средствата от IPO-то ще се използват за технологично обновление и придобиване на други компании

08:57 | 20.07.07 г.
Цветан Лъжански. Снимка: Личен архив
Цветан Лъжански. Снимка: Личен архив
Цветан Лъжански е изпълнителен директор на Девин АД. На 25 юли ще се проведе търг по метода букбилдинг за продажба на 3 млн. акции от увеличението на капитала на дружеството и до 0,45 млн. от съществуващите в момента 14,9 млн. акции. Увеличението ще се счита за успешно, ако бъдат записани минимум 2,25 млн. акции, а определеният индикативен диапазон за книжата е 5-8 лв.  За първото шестмесечие печалбата на Девин АД е 855 хил. лв. спрямо 320 хил. лв. за същия период година по-рано. Към юни дружеството има дългосрочни задължения в размер на 23 млн. лв. и краткосрочни в размер на 4,6 млн. лв. Разговаряме с г-н Лъжански, за да разберем още малко за компанията и нейните планове.

- Г-н Лъжански, какъв дял заема износът в общите продажби на компанията?

Износът ни е 1%.

- Водили ли сте предварителни разговори с местни или чуждестранни институционални инвеститори за придобиване на големи пакети от акции на IPO-то?

Има водени разговори с български и чуждестранни институционални инвеститори.

- Какво ще бъде основното предназначение на средствата, набрани от IPO-то?

Технологично обновление и придобиване на други компании.

- Кои са по-значителните инвестиционни проекти, реализирани от Девин през последните няколко години?

През 2005 беше удвоен размерът на фабриката, бяха направени инвестиции в нови производствени линии и в пазара за 2006 – в размер на 3 млн. лева, като през тази година също ще бъдат вложени около 3 млн. лева.

- Какъв е вашият пазарен дял към момента?

31% в обемно изражение.

- Какви са прогнозите за финансовите резултати и пазарния дял на Девин за тази и следващите няколко години?

Прогнозираме, че ще растем малко по-бързо от пазара и ще увеличаваме плавно пазарния си дял. Финансовите резултати ще се подобряват поради ръста в продажбите и инвестиции в ефективни технологии.
 
- Каква е структурата на дистрибуторската мрежа, работите ли с някои по-големи клиенти, формиращи сравнително висок дял от продажбите?

Имаме около 40 дистрибутора в страната, големите клиенти са в София (собствена дистрибуция), Пловдив, Варна, Бургас.

- Могат ли да отговорят продуктите ви на изискванията на ЕС? Според тест на Националната агенция на потребителите минералната вода Девин е със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л, което би било проблем за продажбите след 1 януари 2008 г.

Информацията в Национална агенция на потребителите не съответства на законодателната рамка в ЕС. Лимит за флуора е 5мг/л и не се предвижда промяна. Директива 777/80 регулира тези въпроси, както и Наредба за бутилиране на Министерство на Здравеопазването от август 2004.

- Имате ли информация за интерес от страна на мажоритарния собственик Соравия екуити към придобиване и на други български компании?

В момента преговаряме за придобиване на компании в България и околните страни.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още