IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франк Бауър: Днес няма да продаваме още акции, но утре е нов ден

Така отговаря изпълнителният директор на БАКБ на въпроса дали се планира продажба на още акции от банката, за да бъде увеличен free-float-ът

10:08 | 16.07.07 г.
Франк Бауър. Снимка: Личен архив
Франк Бауър. Снимка: Личен архив
От: Мариян Йорданов (mpy@start.bg),
Ангел Милев (
angel@investor.bg)

Франк Л. Бауър е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) и президент и главен изпълнителен директор на Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ).

Член на Съвета на директорите на банката от нейното учредяване през 1996 г. и е неин главен изпълнителен директор от юли 1997 г. до назначаването му за главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет през февруари 2006 г. Бауър служи като президент и главен изпълнителен директор на Българо-американски инвестиционен фонд от основаването му през ноември 1991 г. Преди да се присъедини към БАИФ Бауър е бил вицепрезидент в Booz, Allen & Hamilton - консултант по стратегия и управление на операциите в практиката по маркетинг. Преди това е ръководил финансовите услуги на DeKalb Corporation, основно в сферата на лизинга на оборудване и обезпеченото кредитиране. По-рано пък е бил старши консултант в McKinsey&Co. Има бакалавърска степен по психология от Университета Айова, САЩ и магистърска степен от Университета Харвард, САЩ.

- Г-н Бауър, планирате ли експанзия в други страни от региона?

Вероятно не. Разбира се, идеята звучи добре, но много неща, които изглеждат добре на хартия, не се потвърждават в действителност. Тайната на нашия бизнес, ако мога да се изразя така, е в познаването на клиентите и на местните условия, в които те работят. Тези способности не се пренасят много добре или поне не много лесно.

- Планирате ли продажбата на още акции от БАКБ, за да увеличите free-float-а от сегашните 16%?

Засега нямаме такива планове, но утре е нов ден.

- В последните години БАКБ се насочи към финансиране на по-големи проекти като бизнес центрове и логистични паркове. Означава ли това, че атрактивността на малките кредити между 50 и 80 хил. евро е намаляла?

Отпускането на малки кредити между 50 и 80 хиляди евро е все още привлекателно и ние продължаваме да го правим. Вярно е обаче и че фокусът ни се измества по-нагоре по скалата. Става така, защото ние следваме клиентите си (а понякога и те нас). Освен това бих добавил, че като „специалисти в кредитирането”, ние добавяме повече стойност към малко по-големите проекти, защото често те са по-сложни или по-несигурни.

- По какъв начин Euromoney оцени банката, когато ви класира на трето място в Източна Европа? Посети ли ви екип от техни представители?

Бога ми, и аз съм любопитен. Но не, не са изпращали екип да ни посети.

- Съжалявате ли, че продавахте на 30 лв. за акция предвид сегашната цена от над 90 лв.?

Най-общо казано предпочитам да купувам евтино и да продавам скъпо. Що се отнася до въпроса ви, не хабя много емоционална енергия да гледам назад. Във всеки случай не сме в бизнеса с търгуване според момента (market timing) и ако си прекарвахме времето в мислене какво би могло да бъде, едва ли бихме се подготвили за онова, което ще дойде.

- Смятате ли, че пазарът на имоти в България вече се пренасити или има място за още растеж? Сегашният ръст здравословен ли е?

Пазарът е добре и има място за още растеж. Да, някои хора може да са се пооткъснали от действителността, но със сигурност не съществува систематичен проблем. Разбира се, трябва да отбележа, че в исторически план всички големи колапси са били предшествани от подобни необуздано оптимистични прогнози на всезнайковци, които всъщност не са били по-добре информирани от средностатистическата улична метачка.

- Кои сегменти от пазара на имоти привличат най-голямо внимание от страна на инвеститорите? Къде има най-голям интерес за финансиране от страна на инвеститорите?

В областите, от които се интересуваме, продължавам да мисля, че жилищното строителство ще бъде на дневен ред още 10, 20, а може би и 30 години. Разбира се, при големите финанси играта е в инфраструктурата, но ние не работим в тази сфера.

- Кое е най-сериозното предизвикателство пред чуждестранния инвеститор, когато дойде в България?

Най-голямото предизвикателство е конкуренцията с местните инвеститори, които по дефиниция са "вътрешни лица” и които вече имат пари за всичко, освен за най-големите проекти. В резултат обикновено чуждестранният инвеститор няма какво друго да предложи освен парите си, което значи, че той ще плати по-скъпо. Между другото това е особено вярно за пазара на недвижими имоти. (Тук, разбира се, не причислявам стратегическите инвеститори, които строят фабрики, в които да произвеждат собствените си продукти.)

- Кои са основните критерии при оценяването на проект, който кандидатства за финансиране?

Използваме стандартните аналитични техники като всяка друга банка. Но както и при приготвянето на вкусна кавърма, готвачът се нуждае от нещо повече от списък с продукти. В това отношение, в сравнение с други банки, ние може би използваме повече интуиция, което е възможно заради фокуса и заради опита ни. Разбира се, от време на време бъркаме, но по този начин се научаваме (и повтаряме наученото), че в крайна сметка бизнесът с финансирането на малки и средни предприятия се свежда до правенето на правилни преценки за хората.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още