IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Варчев: Клиентите, търгуващи CFD, са нараснали с над 100% за година

Тази година инвеститорите предпочитат да търгуват със злато и сребро

09:48 | 21.04.07 г.
Бисер Варчев. Снимка: Варчев Финанс
Бисер Варчев. Снимка: Варчев Финанс
Историята на Варчев Финанс ЕООД започва от 1992 г. с откриване на бюро за обмяна на валута, като по-късно дейността на фирмата се фокусира върху бизнеса с търговия на ценни книжа, фючърси и валута на международния банков и борсов пазар. Наскоро компанията се превърна в първият инвестиционен посредник, който рекламира търговията на международните финансови пазари чрез обрисувани трамвай от градския транспорт. Разговаряме с Бисер Варчев, собственик и управител на Варчев Финанс, за да потърсим отговор на въпроса търгува ли вече българинът активно в чужбина и какъв е интересът към чуждестранните компании.

- Г-н Варчев увеличава ли се интереса към търговия с чуждестранни компании чрез CFD*? Какъв е ръстът спрямо миналата година и какъв дял от общите активи на вашите клиенти са насочени в чужди компании?

Интересът към компаниите, търгувани като CFD инструменти, расте с постоянни темпове. Предимствата, които дават CFD акциите като възможност да се търгуват с ливъридж и почти нулева цена на придобиване, се осъзнават от все повече трейдъри и те изоставят старите традиционни начини на търговия с реално придобиване например и се преориентират към CFD.

Специално при нас клиентите, които търгуват CFD, са се увеличили с над 100% в сравнение с миналата година, но представляват все още едва около 20-30% от общата бройка клиенти, търгуващи на финансовите пазари. Интересно е да се спомене, че през 2006 г. интересът на инвеститора беше насочен предимно към енергийните CFD-та, а през тази се преориентира към злато и сребро. Това си има своето логично обяснение, ценните метали имат изключително изразен тренд, който дава възможност за по-лесни печалби, а българският спекулант, чиито инвестиционна култура и умения нарастват постоянно, не може да не забележи това.

- Какво е процентното разпределение на активите във Варчев Високодоходен фонд (ВВФ), по-специално делът на акциите с български емитенти и делът на чуждестранните акции? Ако има чуждестранни акции, какво е процентното им разпределение?

На този етап почти 50% от активите на ВВФ са инвестирани чрез БФБ, но този етап от развитието ни е към края си. Смятам, че тази година “детският” период на българските взаимни фондове приключва. Всички виждаме как голямото “рали” на родната борса свърши, т.е. времето на лесните и бързи пари отминава. Идва времето на професионалното управление на средствата. Ето защо Варчев Фондове са в процес на плавно и внимателно изтегляне на активите си от БФБ, като тенденцията е да останат не повече от 30% от общия управляван капитал. Освободените средства ще инвестираме пропорционално в пазари като Европа, Китай, САЩ и по-малко в Източна Европа, която смятаме за рискова и надценена. Основен принцип в менажирането на фондовете ни е диверсификацията, така снижаваме до минимум риска за клиентите ни, което е главният ни приоритет. Бързите и големи печалби оставяме на този, който е склонен на голям риск. Нашата основна цел е стабилен растеж днес и след 10 години.

- Варчев Финанс има версия на сайта си на руски и английски език, какъв е броят или делът на клиентите от тези страни? Има ли шанс чуждестранните клиенти да станат основни клиенти на Варчев?

Истината е, че делът на чуждестранните клиенти в посредника ни на този етап е символичен. Поддържаме руски вариант на сайта ни с цел привличане на FOREX трейдъри. Русия, както всички знаем, е страна, където тази търговия е на почит, а английският ни вариант е основно, за да държим в течение нашите лондонски партньори и контрагенти с новостите при нас и развитието ни като цяло.

Мислим, че на този етап не е възможно чуждестранните ни клиенти да преобладават, но се надяваме, ставайки част от стара и необятна Европа и с усъвршенстването на финансовия ни сервиз, който предлагаме, те да стават все повече.

- Обмисляте ли Варчев да стане първият инвестиционен посредник, листван на БФБ-София?

Листването на БФБ се прави основно с цел набиране на капитал, който да подпомогне разрастването на съответния бизнес. На този етап ние нямаме нужда от този капитал. Варчев Финанс е финансов брокер с пълен лиценз, т.е. капиталът, който ни е бил необходим, за да получим този лиценз, е достатъчно голям, за да ни осигури спокоен бизнес в близкото бъдеще. Но кой знае, времената се менят, бизнесът се развива... Но определено няма да сме първият посредник “качен” на БФБ.

- Кой от финансовите пазари в момента Ви се струва интересен (споменахте за Полша)?

Да, Полша представлява интерес за нас със силно изразения си “бичи” пазар. Наблюдаваме го отблизо и имаме малки инвестиции там, но и се въздържаме донякъде, тъй като анализаторите ни го преценяват като леко надценен с вероятност от предстояща силна корекция.

На този етап ще ми позволите да не издавам кой пазар ни е приоритетен, конкуренцията ни е силна и достойна за уважение, но все пак е конкуренция.

- Имате и агенция за недвижими имоти и не мога да не се изкуша да попитам, какви са тенденциите на този пазар в района на Варна и най-вече какви доходности се реализират и какъв тип инвеститори купуват?

Не бих казал, че е точно агенция, тъй като този отдел е под шапката на цялата финансова структура “Varchev Finacial Services” и беше създаден с цел да инвестира собствени капитали в сферата на недвижимостите. Впоследствие разшири услугите си в цялата гама на посредничеството. Доходите, които се реализират, естествено не са тези, които бяха допреди година, две, тъй като голямата еуфория и в този бизнес вече отминава, но така или иначе успяхме да създадем клиентела и авторитет и в сферата на имотите, което е най-ценното за нас.

Личните ни инвестиции са в земи, които се намират в непосредствена близост до морето и Варна и на които планираме да изградим селище от затворен тип в рамките на следващата година. Като посредник обслужваме главно руски клиенти, които инвестират колосални за нашите представи средства във всичко що е до море. Целта ни е “Варчев Пропъртис” да допълва кръга от финансови услуги на компанията и да дава още една възможност на клиента ни за инвестиране чрез финансовия брокер “Varchev Finacial Services”.

*CFD (contract for difference) - договор за разлика; финансов инструмент, който дава възможност да се спекулира с цената на акциите, без реално те да се придобиват или продават.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още