IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Ненов: Продажбите на каолин не са доминираща част от оборота на Каолин

Алфа Финанс е гарант по задължения на Каолин АД в по-голям размер, отколкото са депозираните средства от Каолин в Алфа Финанс, уточнява Ненов

13:38 | 18.04.07 г.
Константин Ненов, Председател на НС на Каолин АД
Константин Ненов, Председател на НС на Каолин АД
По повод започналата днес подписка за записване на 5 млн. акции от Каолин АД при минимална емисионна стойност 12,5 лв. потърсихме Константин Ненов, председател на Надзорния съвет на дружеството, за отговор на някои въпроси, зададени от инвеститори във форума на Investor.bg. Краен срок за подаване на оферти е 20-ти април, а краен срок за плащане на класираните оферти е 25-ти април. Оферти могат да се подават чрез всички инвестиционни посредници или директно във водещия мениджър по емисията - Булбанк.

- Г-н Ненов, защо е разпределен дивидент в годината преди IPO-то и са депозирани големи средства в мажоритарния собственик, след като дружеството планира инвестиции и набира капитал за тях чрез IPO?

Дивидентът е разпределен през пролетта на 2006 г., преди да бъде прието решението за провеждане на IPO през декември 2006 г. Сумата изглежда по-голяма, защото за финансовата 2004 г. не беше разпределян дивидент и затова на практика през 2006 г. се разпредели част от печалбата, натрупана през две финансови години (2004 и 2005 г.). Планираме да разпределяме дивидент и за в бъдеще, в зависимост от развитието на инвестиционната програма на дружеството.

Основанието за депозиране на средства в „Алфа Финанс Холдинг” АД е, че холдингът е гарантирал всички основни финансови задължения на „Каолин” АД, каквато е банковата практика у нас. Размерът на гаранциите е по-голям от депозираните средства на дружеството в холдинга. Освен това доходността, която „Алфа Финанс Холдинг” АД осигурява, е значително по-висока от банковите лихви по депозити.

- На каква цена ще се предложат 1 млн. акции от мажоритарния собственик и кога - по време на IPO-то или след листването на борсата?

Акциите ще бъдат предложени чрез частно пласиране на цена, равна на постигнатата от първичното публично предлагане, във времевия график, определен в проспекта и преди листването на борсата.

- Алфа финас придоби Пиринхарт, който потребява каолин, какво друго може да бъде купено и затварянето на цикъла ли е пътят за осигуряване на по-голям пазар? Защо Алфа финанс, а не Каолин АД купи Пиринхарт?

Пиринхарт” АД е придобито от „ Алфа Дивелопмънтс” ЕАД – подразделението за инвестиции в недвижими имоти на „Алфа Финанс Холдинг” АД. Сделката няма отношение към развитието на „Каолин” АД, тъй като дейността на това предприятие, свързана с производство на хартия, е прекратена през 2004 г.

- Доколко очаквате пазарите в Италия, на Балканите и в Украйна да растат и да осигуряват нарастващо търсене за вашите продукти?

Понастоящем секторите, на които реализираме нашата продукция на тези географски пазари, са основно индустриите за производство на стъкло, керамика и строителни приложения.

През последните години пазарът на стъкло се развива доста динамично в региона на Югоизточна Европа. Основната причина за това развитие е ръстът на строителството, което води до засилено потребление на плоско стъкло. Това беше и причината за стартиране на два завода за производство на плоско стъкло в България и Румъния през последната година.

Производството на амбалажно стъкло също бележи сериозен ръст в региона в резултат на нарастване на консумацията на бира, безалкохолни напитки, вино и възстановяването на консервната индустрия.

Тенденциите в сектора на керамиката са белязани от затваряне на мощности в Западна Европа и откриване на нови или увеличение на капацитета на съществуващи такива в страни като Турция, Русия, Близкия Изток и Северна Африка. Пазарът в Италия не бележи ръст през последните години, като през този период тече преструктуриране на продуктовата гама с ориентация към по-скъпи изделия.

Тенденцията в строителния сектор в региона е очевидно възходяща и повечето публикувани прогнози за сектора са позитивни за следващите години.

- В проспекта пише, че производството в Украйна пада, защото е загубило руските пазари. Очаквате ли да ги завоювате отново или потреблението в самата Украйна ще е достатъчно, за да изпълните целите си?

В Украйна в момента имаме два проекта в процес на развитие - единият е находище на висококачествен кварцов пясък, другият - за висококачествени каолини. Производството на пясък ще бъде изцяло фокусирано към местния пазар, който се характеризира с растящо потребление на амбалажно стъкло. Производството на каолин ще бъде изцяло ориентирано към износ към всички пазари, на които Каолин и момента присъства, както и ще направим опит да развием продажби в страните от ОНД.

- В анализ на пазара на Каолин се посочва, че в последните десетилетия са затворени находища в САЩ и Великобритания, както и че производството е концентрирано в малко фирми поради ниската рентабилност. Може ли да се каже, че това е бизнес за бедни страни с ниски екологични изисквания? Може ли да се очаква затваряне на находища в Чехия в обозримо бъдеще, ако жизненият стандарт и екологичните изисквания на чехите се увеличат, и така да отпадне един от конкурентите ви?

Според последните анализи, с които разполагаме (източник Economics of Kaolin) водещите производители на каолин са САЩ, Великобритания, Бразилия и др. Според нас не може да се каже, че има тенденция на прехвърляне на бизнес, свързан с добива и преработката на индустриални минерали, от богати към бедни страни.

Не очакваме да се стигне до затваряне на находища на каолин в Чехия.

Всъщност тук бих искал да отбележа, че продажбите на каолин не са доминираща част от общия ни оборот. В момента ние имаме продуктова листа с над 150 различни позиции, включващи повече от 7 вида базови индустриални минерала с различна степен на преработка. Освен това, когато говорим за каолина, то и при него има голямо разнообразие на продуктите, които се произвеждат от тази суровина като качества и приложения.

В действителност има сериозен спад в световен мащаб в търсенето на каолин за хартия например, за сметка на калциевия карбонат. При нас обаче това представлява малка част от продажбите. От друга страна, каолина за керамика е съвсем различен пазар, където тенденциите са строго регионални.

- Доколко италианският пазар може да поеме още от производството на Каолин АД?

Не бих могъл да направя прогноза, но ние имаме гъвкава търговска политика и считам, че трябва да се възползваме от възможностите на всички пазари, където имаме конкурентни предимства. Италия е традиционен пазар за нас.

- Твърди се, че грузинският каолин е най-качествен, очаквате ли конкуренция от Грузия?

В Грузия не ни е известно да има сериозни залежи на каолин. Вероятно става дума за американския щат Джорджия (на английски се изписва като Грузия), където действително са едни от най-големите находища в света на качествени каолини. Малка част от тяхното производство обаче стига до Европа.

- Какъв е капацитетът на Каолин АД в момента и доколко ще бъде увеличен с привлечените средства?

Капацитетът ни към момента е достатъчен относно основните продуктови линии. Част от привлечените средства ще бъдат използвани, за да се обезпечи допълнителен капацитет, друга част - да се подобри енергийната ефективност, опазването на околната среда и качеството на продукцията. Част от набрания капитал ще се използва и за обезпечаване на нашата географска експанзия в Югоизточна Европа.

- Притеснява ли Ви политическата ситуация в Украйна?

Не ни притеснява особено, през последните години политическата обстановка в Украйна винаги е била нестабилна, а икономическият ръст последната година е 7% според World Fact Book.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още