IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът „Бани и кухни” на Американ Стандарт е оценен на 1,5 млрд. евро

Нямаме притеснение от това, че ще имаме нов собственик, но с интерес очакваме да разберем кой ще бъде той, казва вицепрезидентът на Американ Стандарт за Източна Европа инж. Васил Кънев

09:21 | 13.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инж. Васил Кънев. Снимка: Investor.bg
Инж. Васил Кънев. Снимка: Investor.bg
В края на юли ще бъдат известни компаниите, желаещи да притежават бизнеса „Бани и кухни” на Американ Стандарт. Наддаването ще започне от 1,5 млрд. евро, съобщи за Investor.bg вицепрезидентът на компанията за Източна Европа инж. Васил Кънев, който преди 15 години подписа джойнт венчъра между „Видима” АД и корпорацията. Предстоящата продажба на бизнеса „Бани и кухни” отложи първоначалните намерения на европейските бизнес лидери за провеждане на годишната среща за отчитане на резултатите, която беше планирана за този месец в града.

- Инж. Кънев, Вие сте един от хората, които писаха 15-годишната история на Американ Стандарт в Севлиево. Кои са най-големите постижения на компанията в града?

Това са четирите нови предприятия. Критерият за успеха на един инвеститор е продължаването на вложенията. Тогава така направихме, че след успеха на „Видима”АД през 1992-96 г. първото нещо, което предприехме, беше обновяване на производството, с което постигнахме утрояване на капацитета му, но не беше достатъчно. След това построихме „Видима-2”, „Видима-3” и „Идеал Стандарт”, така че имаме четири нови предприятия и един великолепен хотел.

- Какъв е общият размер на направените инвестиции за изминалите 15 години?

125 млн. долара. В сравнение с България тези средства в един град от втора категория са много повече, защото всяка година тя получава по близо 4 млрд. инвестиции и, имайки предвид ентусиазма и възможностите, които показахме, може да се каже, че след няколко години страната ще бъде добре развита икономически и индустриално.

- Кои са слабостите през 15-те години, които отчитате, и можеше ли да се постигне много повече?

Не мисля, че можеше да се направи нещо повече. Това беше максимумът на нашите възможности и ги използвахме. Накарахме Американ Стандарт да ни повярва и да инвестира не само в четирите предприятия, но и в газифицирането. Те много добре знаеха, че газифицирането на един завод означава включване в мрежата и на целия град. С удоволствие спонсориха и здравеопазването. Знаеха, че подпомагаме Центъра за езиково обучение, галерията, спорта.

- Какви са финансовите резултати за 2006 г. на двете дъщерни фирми – „Идеал Стандарт Видима” и „Идеал Стандарт България”?

Това са публични доклади, които след април могат да се прочетат навсякъде.

- Как се развива бизнесът „Бани и кухни” в Източна Европа?

Развива се с най-голяма скорост. През последните три години имаме ръст от 40 до 50%. Миналата година беше точно 50%.

- Какви са печалбите?

Със същите тези проценти се увеличава и печалбата. Те вървят паралелно.

- Конкретна сума не можете да посочите?

Не, това е въпрос на политиката на всяка компания. В сайта на всяка корпорация има данни.

- 15-та година на Американ Стандарт в Севлиево означава и ново начало в бизнеса „Бани и кухни”, тъй като предстои продажбата му. Как бихте коментирали този въпрос?

Ние нямаме притеснение от това, че ще имаме нов собственик, защото знаем силата си, но с интерес очакваме да разберем кой ще бъде той. Причината е, че обемът на дейностите нарасна повече от два пъти, компанията става трудно управляема, тромава и затова беше решено да се раздели на три.

- Има ли вече проявен интерес към тази сфера?

Да, за „Бани и кухни” има огромен брой кандидати.

- Кои са най-добрите?

Това ще бъде оповестено в края на юли. До началото на септември трябва да се знае кой ще бъде новият собственик.

- В края на юли ще се продаде?

В края на юли ще знаем кои са най-перспективните кандидати.

- Коментира се, че двете дъщерни фирми в Севлиево могат да се продадат на парче. Вярно ли е това?

За това никога не е ставало въпрос, но може да се е коментирало между хората. Решението е да бъде продаден целият бизнес. Тъй като имаме сериозни успехи, много добра комуникация и голяма нужда един от друг, никога няма да бъдат продадени на парче.

- Какви са предпочитанията Ви, кой би бил най-добрият, най-сериозният инвеститор?

Който е най-добър по време на този процес, нямам предпочитания.

- Говори се за Германия и Италия?

И за Америка, но и за Германия, и за Италия няма проблем. Ние сме убедени в своите възможности. В Европа имаме най-доброто си първо тримесечие от 4-5 г. насам. Спокойни сме за хода на развитието и през следващите години.

- На колко е оценен целият бизнес „Бани и кухни”?

На 1,5 млрд. евро, но това е първоначалната сума и в никакъв случай няма да бъде толкова.

- До каква стойност може да се стигне в наддаването?

Не знам. Аз мога да стигна до 1 501 000 000 евро (Смее се).

- В Севлиево предстоеше годишната среща на бизнес лидерите на Американ Стандарт?

Тук щеше да бъде управленският състав на европейския офис, но срещата се отложи с един месец поради започването на продажбата.

Още по темата:

Американ Стандарт ще продава дружествата си в Севлиево

Кр. Копчев: Няма да има сътресения във „Видима“ и „Идеал Стандарт“
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още