IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Симеон Петков: Мажоритарят няма да продава повече акции от Еврохолд

Въпреки че на днешния аукцион на Еврохолд останаха непродадени 2 млн. акции, набраната сума е достатъчна за инвестиционната програма на дружеството

16:11 | 07.03.07 г.
Симеон Петков. Снимка: Личен архив
Симеон Петков. Снимка: Личен архив

Днес бяха продадени 5,5 млн. акции на Еврохолд България АД при средна цена 3,01 лв. за акция. Останаха непродадени 2 млн. акции. С натрупаните въпроси около Еврохолд България, потърсихме за коментар Симеон Петков, главен изпълнителен директор на Евро-финанс. Дружеството е посредник по публичното предлагане на акции от Еврохолд България, както и собственост на последното.

- Г-н Петков, как оценявате днешния аукцион?

Пазарът каза "Да" на инвестиционната програма на Еврохолд България. Парите за нея са осигурени и достатъчни за предвидените цели. За 3 седмици без особени усилия бяха набрани 33 млн. лв., което е една добра сума, без да е налице концентрация в един акционер и без уговорки от типа “вземи сега, пък после ще видим какво ще правим”.

В този смисъл ние сме много положително настроени към изхода на днешния аукцион. Ще изпълним увеличението на капитала и инвестиционната програма така, както беше декларирано от първия до последния ред на решението на Съвета на директорите и за това не трябва да има съмнение.

Също така за днешния аукцон искам да кажа, че не е имало случай, когато мажоритарят решава ребуса за инвеститорите. С днешния аукцион свалихме от дневен ред въпросителната дали ще е успешно увеличението на капитала. Както и свалихме въпросителната за цената, на която ще се търгуват правата.

Между другото има много голям интерес от чужбина за непродадените 2 млн. акции. Ако въобще решим да ги продадем трябва да получим много сериозни ангажименти от евентуалния купувач. В никакъв случай обаче няма да ги пуснем за свободна продажба.

- Каква е разликата между сегашните възможности пред Евро-финанс и възможностите му, ако придобие лиценз за банкова дейност от БНБ?

Във всеки отчет на Евфо-финанс в последните години е записано, че стратегията ни е превръщането в банка. За това работихме вече 14 г. - да имаме престиж, доверие, персонал.

Да, Евро-финанс има нов собственик в лицето на Еврохолд България, но той не променя мениджмънта на Евро-финанс и ще изпълни дългосрочната стратегия на Евро-финанс.

В дейността си Евро-финанс се приближава до банка, но най-съществената разлика е, че банката инвестира чужди средства за собствен риск. Посредникът не може да рискува повече от своя капитал, във връзка с Наредбата за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционнте посредници.

Банката прекъсва риска. Вложилият в нея носи нейния риск, а тя носи риска на тези, в които е вложила, или тези, които е кредитирала. Банковият лиценз ще ни даде повече възможности.

Ще привличаме и депозити, но нямаме намерение да се състезаваме на пазара на депозити, потребителски и ипотечни кредити. Не казвам, че няма да участваме, но това няма да ни бъде целта.

- Участва ли Чавдар Кънчев в мениджърския екип на Еврохолд България?

Той е председател на СД на Евро-финанс и с това се изчерпват отношенията му с компаниите на Еврохолд България. Идеята за превръщането на Евро-финанс в банка е още преди Чавдар Кънчев да има участие в Евро-финанс.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още