IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Бизнесът все още не познава достатъчно възможностите на борсата

От средата на юли се очаква стартът на електронната система за разкриване на информация от публичните дружества

11:15 | 10.07.06 г.
Иван Такев. Снимка: личен архив
Иван Такев. Снимка: личен архив

Иван Такев завършва Финанси в УНСС през 1996 г., а в периода август 1999 – март 2000 г. е стипендиант в универистета „Джордж Вашинготн“ във Вашингтон. Участвал е учебни програми на университета в Джорджтаун, насочени към студенти от Централна и Източна Европа. От 1998 до 2001 г. заема различни позиции в Комисията за финансов надзор, след което започва работа в Българска фондова борса-София. Понастоящем е директор на Дирекция „Търговия, надзор и пазарна информация“ в БФБ.

С него разговаряхме за настоящето и бъдещето на капиталовия пазар, отношението на непубличните компании относно перспективата да излязат на борсата и развитието на сегашните емитенти.

- Инвеститорите казват, че каквито дружества се търгуват на борсата, такава е и самата борса. Как оценявате развитието на БФБ-София през последните години и търгуваните на нея компании?


Именно качествата на дружествата предопределят и самата борса. Ако дружествата са представителни за самата икономиката, то и борсата е индикатор за развитието на тази икономика и нейните движения. През последните години следва да се отчете фактът, че бе реализиран сериозен ръст по абсолютно всички показатели, характеризиращи една борса, и успехът е безспорен, но като цяло трябва да се направят още доста неща.

Например до юли 2006 г. бе реализиран доста сериозен ръст на оборотите - от 30% спрямо предходното полугодие, броят на прехвърлените ценни книжа се повиши с 43%, а капитализацията достигна 10 млрд. лв., или близо 25% от БВП, като очакваме и по-нататъшното й нарастване. За полугодието бяха регистриран и 32 нови емисии ценни книжа, предимно на договорни фонове и дружества със специална инвестиционна цел, а беше прекратена регистрацията на 12.

Ако си припомним какво бе състоянието преди пет години, мисля, че никой няма да отрече развитието на самата борса. Естествено следва да се обърне и доста сериозно внимание и поотделно на самите компании, за това доколко те изпълняват функциите на публични дружества, каква информация разкриват, дали изпълняват законовите изисквания, както и на институционалното развитие на самата борса в контекста на присъединяването на България към Европейския съюз. Доста неща има още да се направят, като на първо място това е откриването и привличането на нови дружества и убеждаването им относно предимствата на публичността и как по този начин те могат да получат редица предимства пред непубличните си конкуренти. Бяха пуснати доста системи – например COBOS, която като цяло повлия позитивно на търговията и голяма част от дребните инвеститори търгуват чрез системата, което се отразява на ликвидността. Броят на COBOS клиентите е сравнително малък, но се надяваме, че с течение на времето ръстът на потребителите ще се увеличи и ще се спомогне за достигане на една по-сериозна ликвидност.

Именно и ръстът на търговията, и на пазарната активност като цяло повлияха и на самите дружества, и на ръководствата им, които се замислиха дали не е лошо да останат на борсата. Отписванията намаляха и доста компании вече се ориентират като публични.

- Само през следващите месеци се очаква на Българска фондова борса да се листват Химимпорт, Адванс Екуити Холдинг, ФеърПлей Резиденшъл Пропъртис, Специализирани Бизнес Системи, ПроУейв и др. Може ли 2006 г. да се превърне в годината на IPO?

Тези IPO-та се очакват от доста време и ние се надяваме да бъдат реализирани до края на 2006 г. Има напълно реален шанс 2006 г. да се превърне в годината на IPO, доколкото всички от тях са доста големи, докато през миналите години станахме свидетели на по-малки IPO-та, което беше напълно нормално, тъй като това бяха пионерите в тая област. Предполагаме и искрено се надяваме, че това няма да са единствените IPO-та за тази година, доколкото в момента провеждаме разговори с други непублични дружества и много от тях изразиха сериозен интерес към листването на борсата и набирането на капитал.

Смятам, че фондовата борса не е позната в достатъчна степен на самия бизнес относно възможностите й, спрямо тези, които предлага банковото финансиране. Считаме, че в голяма степен тези подготвяни IPO-та могат да имат сериозен успех поради няколко причини. На първо място налице е доста голям интерес към нови публични дружества, в които да бъдат инвестирани нови средства. Например броят на договорните фондове и инвестиционните дружества регистрираха сериозен ръст и средствата, които те набират, трябва да бъдат инвестирани, а капацитетът на сегашните дружества вече започва да се изчерпва. Същото важи и за либерализирането на режима на пенсионните фондове относно инвестирането в ценни книжа до 20% от стойността на активите им, което естествено отново може да даде гаранции пред подготвяните IPO-та.

- Осъзнават ли големите компании предимствата от публичността?

За непубличните компании не съм много убеден, че като цяло познават предимствата, доколкото те не познават принципите, с които работи самата борса. Те не познават и част от законодателната уредба в частта й за корпоративното управление и принципите на публичността, доколкото те са заети в чисто оперативен план в решаването на проблеми относно техния бизнес. Като цяло не може да се твърди, че със сигурност българските големи дружества оценяват еднозначно предимствата на публичността.

По отношение на големите публични дружества въпросът стои по същия начин. Има големи компании, които очевидно и ясно са декларирали, че искат да бъдат публични и това им носи предимства. От друга страна, има и много големи публични дружества, които очевидно са на борсата по инерция, и за тях публичността е някакво задължение, което не им носи никакви ползи. Факт е, че преди няколко дни Асоциацията на инвеститорите в България връчи наградите за публичност, а респективно и антинаградите за дружество с най-голяма нужда от корпоративно управление. Именно това навява на мисълта, че големи борсови дружества вече ясно са осъзнали, че прилагане на принципите на корпоративното управление им носи единствено предимства, докато, от друга страна, доста специален беше фактът, че две от големите холдингови дружества бяха номинирани за антинаградата. Тези холдингови дружества поради произхода си имат много широка акционерна структура и се управляват от акционери със сравнително малко процентно участие. В конкретния случай е силно негативен факт да бъдат номинирани големи холдингови дружества за антинаградата. Забелязва се обаче интерес измежду дружествата към запазване на публичността и спазване на принципите на корпоративното управление.

- Само преди няколко седмици бе осъществен поредният ъпдейт на COBOS. Можем ли да очакваме нови подобрения, като например - следене на последните сключени сделки, повече новини, номерът на COBOS?

По отношение на COBOS сме се стремили непрестанно да правим нови подобрения, но тук следва да се има предвид, че всяко ново подобрение е свързано и с бързодействието на системата, т.е. във всички случаи сме се старали да запазим баланс между бързодействието на системата и функционалността, която тя представя. Не е проблем да даваме каквато и да е информация, която е генерирана от борсата, въпросът е, че това излишно ще натовари системата. Потребителите не желаят да имат забавяне при сключването на сделки, въпреки че получават повече информация. Естествено, че ще помислим за подобренията относно графиките, следенето на страните по сделките и след като IT специалистите на борсата се произнесат доколко това не би навредило на бързината на системата, тези подобрения ще бъдат реализирани.

- Преди три месеца сключихме меморандум с Виенската борса. Каква е ползата към момента от това сътрудничество?

Меморандумът с Виенската борса като меморандум за сътрудничество бе един общ документ, изразяващ желанието и на двете страни да си сътрудничат по няколко начина – предоставянето на информация, участието в съвместни проекти и обучението на кадри от двете страни. До момента конкретни изяви по този Меморандум не са сключвани, но Виенската борса е в напреднал етап например по отношение на стартиране на изчисляване на индекс с български дружества. Кои ще бъдат те все още не се знае, но предполагаме, че това ще са едни от най-големите публични дружества, доколкото има изискване те да са с голяма пазарна капитализация.

Като цяло Виенската борса много държи на изчисляването на индексите и взаимното сътрудничеството. При сключването на Меморандума изпълнителният им директор спомена, че сътрудничеството е по-важно за тях от някаква форма на интеграция или закупуване на дялове. От обмяната на информация биха спечелили и двете страни, както Виенската борса, така и ние - и индексите и информацията, която тя разпространява, биха оказали много добро влияние върху българските дружества и възможностите за привличане на чуждестранни инвеститори.

Обратният процес за получаване на информация от Виенската борса ще е ползотворен за българските инвеститори, които желаят да инвестират в чужбина.

- Кога можем да очакваме къси продажби и маржин търговия?

Маржин покупки и къси продажби може да се очакват при някакво значително нарастване на ликвидността по отделни позиции. С едни от последните изменения на правилника ние приехме едно приложение, което да регламентира техническата страна на маржин търговията и късите продажби, като същевременно се въведат няколко допълнителни ограничения, които ние считахме, че трябва да бъдат въведени. Проблемът не е, че няма нормативна наредба по въпроса (Наредбата 16 е приета през 2004 г.), но третото изискване за момента е непосилно за публичните дружества, доколкото за всяко от ликвидните дружества има посредници, притежаващи над 20% от реализирания обем. В момента има такива, които се търгуват с над 10 хил. броя средно на ден, има дружества, които се търгуват през 15 от последните 20 сесии, но няма нито едно дружество, което да отговаря на последното изискване. Считаме, че в момента, в който ликвидността по определени позиции се повиши още малко, ще има възможност да се сключват маржин покупки и къси продажби.

Иначе няма никакъв проблем от техническа гледна точка на борсата да се сключват такива сделки.

- Кога се очаква да стартира електронната система за разкриване на информация от емитентите?

По “Екстри” работим отдавна и доста се забавихме, най-вече поради големия обхват на системата и обема на работата, но очакваме да стартираме средата на месец юли, за да могат публичните дружества да изпратят шестмесечните си отчети посредством тази система. Като цяло тя представлява единна система за разкриване на информация от публичните дружества, а за в бъдеще и от другите участници на пазара – инвестиционните посредници, фондова борса, договорните фондове и т.н. Разработва се съвместно от борсата, Комисията за финансов надзор и Централен депозитар и е задължителна съгласно разпоредбите на разпоредбите на Наредба 2, т.е. цялата информация, която публичните дружества разкриват, трябва да става чрез тази система. Тя работи на база универсален електронен подпис, т.е. информацията е изцяло официална и вече не е необходимо да се предоставя хартиено копие на отчета. Системата ще покрие абсолютно всички уведомления, които дружествата предоставят към фондовата борса и комисията – протоколи за Общи събрания, информация за дивиденти, покани за Общи събрания, увеличавания на капитали, финансови отчети и т.н.

Именно по тази причина се надяваме да стартираме системата в най-скоро време, като същевременно искам да ви информирам, че цялата й документация е внесена в КФН за одобрение. Постепенно тя ще бъде актуализирана и ще може да покрива и останалите участници на пазара, които ще я ползват. От друга страна, се стремим да подобряваме информационните услуги, като това се налага най-вече от факта, че получаваме доста запитвания от чуждестранни институции и лица, които се интересуват от определени аспекти на дейността на борсата. Респективно се засилва и интересът от българските участници, което ни накара да подобрим предоставяните информационни услуги. За изпълнение на тази дейност обявихме конкурс и вече разполагаме с анализатори, които да развият аналитичната и изследователска дейност на борсата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още