IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF: Близо 100 млрд. евро трябва да вложи ЦИЕ в екологични проекти

Немската компания отскоро е с нов шеф за България, очаква поредно увеличение на продажбите си у нас

12:13 | 13.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Щефан Котраде. Снимка: BASF
Щефан Котраде. Снимка: BASF

Само за изпълнението на изискванията на Европейския съюз (ЕС) по отношение на екологията страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) трябва да инвестират близо 100 млрд. евро, каза за Investor.bg Щефан Котраде, новият управител на BASF EООД, София.

В същото време BASF очаква Централна и Източна Европа да продължи да има атрактивен потенциал за растеж на химическата индустрия. Икономиките на тези страни се разрастват със скорост, която доста надхвърля средните стойности за ЕС, заяви Котраде.

По думите му в региона потреблението на глава от населението на химикали и пластмаси все още е ниско в сравнение с това в Западна Европа. Потреблението на пластмаси на глава от населението годишно се равнява на 13% от това в 15-те стари страни членки на ЕС.

Преките инвестиции от страна на клиенти на BASF (представители на автомобилната индустрия, индустрията на електрическите и домакинските уреди) в страните от региона също се увеличиха, посочи Котраде. Тези страни имат доста да наваксват, особено по отношение на инфраструктурата и строителната индустрия, добави той.

"Ние не инвестираме в производствени мощности, а в нашите потребители, като им помагаме да бъдат по-успешни и да произвеждат по-добри и по-иновативни продукти. С други думи, помагаме на нашите клиенти, като предаваме нашите знания, за да засилим техните позиции на пазара. По този начин BASF допринася и за икономическото развитие на България", заяви управителят на немската компания за България.

Химическата индустрия е много интензивна по отношение на капитали, допълни Котраде. Според него цените на труда, в сравнение с други индустрии, играят минимална роля. Ползите по отношение на разходите на BASF идват от сложната структура на производство. От заводите на компанията в Германия BASF може да разпространява продуктите си до потребителите в региона.

Освен за нашата страна, тридесет и осем годишният Щефан Котраде
отговаря още и за дейността на BASF по продажбите в Унгария, Румъния, Сърбия, Черна Гора, Хърватия и Словения. Досега управител на дружеството беше Райнер Хуг, който последва други възможности, обясниха от BASF за Investor.bg.

Котраде постъпва на работа в BASF преди 11 години, след като завършва Университета в Мюнхен. Преди настоящия си пост е заемал различни позиции – изследовател, мениджър на завод и стратегически анализатор. От 2003 г. той е ръководил Глобалните доставки на неорганични химикали в BASF Aktiengesellschaft в Лудвигсхафен, Германия.

Щефан Котраде е женен и има две деца.

За миналата година продажбите на компанията у нас са на стойност 61 млн. евро, което представлява увеличение от 16% спрямо 2004 г. „Надяваме се да продължим тази положителна тенденция и през тази година“, коментира Котраде.

В световен мащаб продажбите на немската група за 2005 г. са за 42,7 млрд. евро.

BASF е в България от 1978 г. с временното представителство чрез Интерпред. Продажбите на компанията на химически продукти у нас в онези години възлизат на около 10 млн. евро, а през 1988 г. достигат 34,5 млн. евро. През 1990 г. е основавано представителство в София, а през 1994 г. то е регистрирано като ЕООД. Днес BASF предлага в България продукти и решения за различни сектори като земеделие, строителство, фармация, козметика, хранителната индустрия, преработката на пластмаси, лако-бояджийската и химическата индустрия. Служителите на групата у нас са около 20 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още