IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Бошов: Планираме ново увеличение на капитала

Евроинс инвестира основно в персонала си, до края на 2007 г. планира пазарен дял от 7%, споделя пред Investor.bg председателят на Управителния съвет

11:42 | 11.05.06 г.
Кирил Бошов. Снимка: личен архив
Кирил Бошов. Снимка: личен архив
Кирил Бошов е роден на 30 август 1971 година. От 1997 г. до 2000 г. е заместник-председател на Управителния съвет на Евробанк. По същото време е и председател на Надзорния съвет на Евроинс. От 2001 г. е председател на Управителния съвет на Евроинс.

- В края на януари Евроинс се листва на БФБ-София. Защо се решихте на тази стъпка и какви са предимствата от това да си публична компания?

В края на 2005 г. Евроинс има повече от седемгодишна история на българския застрахователен пазар. Това е и много, и малко за този пазар, който за мен води истинското си начало някъде около 1998 г., когато беше приет новият Закон за застраховането в България. Дотогава всички знаем кои бяха голяма част от участниците на пазара. Считаме периода за доста удачен, тъй като седем години е срок, след който е редно да се вземат някои стратегически решения, определящи дългосрочното развитие на компанията. Пътищата на развитие не са много – да продължи да се развива по начина, по който се е развивала досега, да бъде продадена на стратегически инвеститор или да допусне за партньор стратегически инвеститор. Ние избрахме един не толкова традиционен за България, но за мен най-традиционния за нормалните държави път. След като седем години показвахме добри резултати, ръст на пазарния дял, добър имидж в очите на партньори, клиенти и регулаторни органи, съвсем нормално бе да се направи тази стъпка, чрез която да се види резултатът от този седемгодишен труд на мениджъри, служители и акционери. А най-нормалният начин да се определи цената на една компания е именно чрез листването й на борсата.
 
- Вие бяхте една от първите компании на БФБ-София, която започна да прави прогнози за тримесечните и годишните си резултати по примера на западните си колеги. Защо?

Да, Евроинс бе една от първите компании, която започна да дава прогнози за тримесечните и годишните си резултати. Смятаме, че единственият двигател за растежа/спада на цените на акциите ни трябва да са новините от самата компания, а не слухове, пускани по един или друг начин. В тази връзка считаме за естествено една публична компания да обявява периодично своите резултати, като на този етап това се приема добре от пазара и ще продължим да го изпълняваме. Оставаме оптимисти за бъдещето на компанията и очакваме прогнозата за второто тримесечие на 2006 г.

- Според прогнозите ви в края на 2006 г. пазарният дял на Евроинс ще достигне 5%. Къде са най-големите перспективи в сектора?

Потвърждаваме прогнозата, че Евроинс ще достигне пазарен дял от 5% през тази година, след като сигналите от повечето продукти, които компанията развива са много добри. За първо тримесечие имаме 22% ръст, спрямо 5% за първо тримесечие на 2005 г. срещу 2004, което реално е пет пъти повече. Първите три месеца на годината са трудни за сектора - поради сезонността на Гражданската отговорност и поради не особено силните месеци, каквито са януари и февруари.

Именно тези 22% през едно трудно тримесечие ни дават основание да смятаме, че през годината компанията ще направи по-голям ръст от предходната година. Освен това очаквам ръстът на застрахователния пазар като цяло да е по-малък от миналата година, което сравнено с по-високия ръст на Евроинс би трябвало да даде пазарен дял от 5-5,2 на сто за 2006 г. Очаквам пазар от 1,12-1,13 млрд. лв. и съответно премиен приход за компанията ни в границата от 55-57 млн. лв. Много добри ръстове отбелязват както традиционно добре развитите ни продукти каквито са Гражданската отговорност и КАСКО, така и някои други, където растежът досега е бил едноцифрен – като например карго и селскостопанските застраховки.

- Само в разстояние на четири месеца станахте учредители в два АДСИЦ и поверихте управлението на част от портфейла си на Райфайзен Асет Мениджмънт. Бихте ли ни разказали накратко за тези два проекта?

Да, в последните четири месеца станахме съучредители на две акционерни дружества със специална инвестиционна цел, като едното от тях - Булленд инвестмънтс АДСИЦ - е в сектора на инвестиции в земеделска земя, а другото - Юнивърсъл Пропъртис АДСИЦ - ще се занимава с инвестиции в недвижими имоти. Смятам, че real estate е секторът, който наред с финансите генерира най-голям ръст през последните 4-5 години и това ще продължи още поне толкова.

Насочили сме се именно към два фонда за земеделска земя и жилищно строителство, тъй като това са двата подсектора, които ще дадат най-голям растеж. И в двата фонда сме с еднакви цели – ние сме институционални инвеститори. Не се занимаваме с мениджмънт, разчитаме да спечелим от дивидент и от нарастване стойността на нашето участие. Ако преценим, че доходността, която сме постигнали е добра, ще продадем изцяло или частично нашето участие.

Относно Райфайзен Инвестмънтс считам, че е нормално една публична компания да поверява управлението на застрахователните си резерви и дори собствени средства на професионални Асет Мениджмънт компании. С Райфайзенбанк имаме дългогодишни връзки - ползваме услугите й като търговско банкиране, логично е да ползваме услугите на банката и в тази насока. Това е и една гаранция, че резервите на компанията се инвестират и съобразно критериите, които сме си поставили, а именно добра доходност при премерен риск.

- На проведеното годишно Общо събрание бе взето решение за увеличение на капитала до 6 млн. лв. и разпределяне на нетен дивидент от 0,0465 лв. Какви са плановете ви оттук нататък?

На 21 април се проведе Общото събрание на акционерите на дружеството, като капиталът бе увеличен от 5 на 6 млн. лв. От около една седмица имаме и съдебно решение с вписан нов капитал, като по този начин вече напълно отговаряме на капиталовите изисквания, които въведе приетият миналата година нов Застрахователен кодекс. Считам това като завършен първи етап от проекта листване на капитала на Евроинс на Българска фондова борса. Оттук нататък смятаме да продължим с последващо увеличение на капитала, което планираме преди лятото, като целта, която сме си поставили, е максимално бързо достигане на свободния търгуем обем акции до около 20-25%. В зависимост от интереса главно на институционалните инвеститори е възможно мажоритарните акционери - Старком Холдинг и Еврохолд, да не се възползват от голяма част от правата си, които те ще имат във връзка с увеличението. По този начин ще дадем възможност на новите акционери да запишат максимален брой акции и още в следващите месеци free float-ът да достигне 20-25%. До края на годината очакваме капиталът на компанията да достигне поне 7,5 млн. лв.

- По последни данни в компанията ви работят 372 души в над 100 офиса в страната. Инвестира ли се в персонала на дружеството и в бъдеще планира ли се опционна програма, вече придобила известност и в България?

Основните инвестиции, които Евроинс е направил през последните години, това са инвестициите в персонала, защото обликът и истинският актив на всяка застрахователна компания е именно персоналът. Смея да твърдя, че Евроинс е една от компании с най-малко текучество на финансовия пазар в България. При нас мениджърския екип, особено на средно управленско ниво има седемгодишна история, именно защото ние сме инвестирали в него. На този етап нямаме опционна програма, тъй като не сме се уверили в нейните предимства като мотивиращ фактор на персонала. В зависимост от това, което виждаме и следим от останалите публични компании и което те правят в тази насока, ще вземем и съответното наше решение. Програмата безспорно е ефективна, но в западните страни.

Офисите на Евроинс към момента са над 100, като считам настоящата структура за максимално оптимизирана и ефективна. С този персонал и офисна мрежа сме готови да обслужваме в пъти по-голям премиен приход и пазарен дял.

- Какви са целите ви за следващата година-две като публична компания?

През настоящата година очакваме да достигнем 5-5,2% пазарен дял, а целите ни за 2007 г. са много по-амбициозни. Смятаме да достигнем пазарен дял от 7% до края на 2007 г., като имаме всички предпоставки за това – увеличаващ се ръст на компанията и разработване на редица нови за застрахователния пазар продукти. Въпреки това премийният приход и пазарният дял никога не са били самоцел за Евроинс, т.е. ние ще търсим увеличаване на пазарния дял именно в продуктите, които ще допринесат за по-голяма печалба на дружеството. Очаквам финансовият резултат за 2006 г. да е около 1,65-1,7 млн. лв.

*Авторът притежава акции от дружеството

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още