IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват търговете за продажба на румънските държавни акции

Румънското правителството има програма за развитие на борсата чрез листванe на държавни дялове и Транселектрика поставя началото на този процес

11:35 | 10.05.06 г.
Милен Пенев. Снимка: личен архив
Милен Пенев. Снимка: личен архив

На Букурещката фондова борса през тази година се предвижда предлагането на дялове от няколко държавни компании, сред които е най-голямото електроразпределително дружество в страната Транселектрика, а също и Ромтелеком, Трансгаз, Ромгаз и др.

Транселектрика е първа в списъка и за повече информация относно предстоящата продажба Investor.bg се обърна към ИП Карол АД, който стартира търговия в Румъния от 2003 г.

С Милен Пенев, портфейлен мениджър международни пазари в инвестиционния посредник, разговаря Мариян Йорданов.

- Кога започва първичното публично предлагане на акции от Транселектрика?

Очакванията са в началото на юни да започне записването на акции от новата емисия.

- Дружеството нуждае ли се от пари?

По-скоро не, но държавата използва IPO като начин за излизане на борсата. Разбира се, има нужди от инвестиции в електропреносната мрежа.

- Какъв процент от капитала на дружеството се предлага?

10%.

- Каква е минималната цена?

Няма минимална цена. Всеки подава заявки и накрая се определя една единна цена и всеки записва по нея. Мениджъри по емисията са гръцката Алфа Финанс, подразделение на Сосиете Женерал, и Райфайзен капитал и инвестмънт. Очакванията са цената да е в диапазона 16,95-18,69 леи на акция.

- На колко етапа е търгът?

Реално записването е един ден.

- Останалите 90% държавни ли остават и докога?

70% ще останат държавни, 15% отиват в нов фонд, който наподобява нашите компенсаторни записи, 5% ще бъдат разпределени между служителите, 10% ще са на борсата.

- С парични или непарични средства ще се плаща?

Само с пари.

- Какви ще са P/E и P/S при началната цена?

P/E се очаква да е около 11,90, а P/S около 0,8. Средно за електроразпределителните дружества в Европа коефициентът цена/печалба е 15,6.

- Ще бъдат ли предложени и други държавни пакети на борсата?

Да, и то много. Има правителствен план за листване на Ромтелеком (49%), Ромгаз (малък дял), летище, хотелски вериги, дял от най-голямата им банка BCR (продаден за 6 млрд. евро, като с новите собственици има договореност да продадат на борсата поне 10% от банката) и т.н.

Основното IPO, или по-скоро фонд, който се очаква до 2 месеца, е Proprietary Fund с активи от около 4,5 млрд. евро. С акции на този фонд ще бъдат обезщетени собственици на национализирани през комунизма имоти. Разликата с нашите компенсаторни инструменти е, че зад акциите на този фонд стоят реални активи на много големи румънски компании. Акциите на “Компенсаторния Фонд” ще се търгуват на Букурещката фондова борса, както и ще бъдат листнати на някоя западна борса.

- Каква е капитализацията на Букурещката борса?

При края на сесията във вторник капитализацията е 18,85 млрд. евро.

- Виждате ли паралел между търговете за продажба на държавни акции в България и Румъния?

Не. Разликата е, че те си продадоха най-голямата банка BCR (26% пазарен дял) за близо 6 млрд. евро, тоест на доста висока цена сравнено с нашата Булбанк или с БТК. Тепърва в Румъния ще се продават дялове от големите държавни компании. Правителството има програма за развитие на борсата чрез листванe на държавни дялове и Транселектрика поставя началото на този процес.

- Каква по принцип е разликата между нашата и тяхната борса?

В Румъния среднодневният оборот е около 16 млн. евро, въпреки това няма платформа за търговия като COBOS. И в Румъния има много посредници – около 70. Водещи са ING, Rаiffeisen и един местен посредник, тоест международните банки са най-активни на пазара, за разлика от България. Комисионите им са доста над нашите поради липса на сериозна конкуренция.

Тепърва в Румъния ще се появяват взаимни фондове и, въпреки че борсата им е 4 пъти по-голяма от нашата, активите на фондовете са едва 2 пъти повече от нашите. Законовата уредба е подобна на тази в България или ЕС.

- Може ли да се очакват свръхпечалби от предстоящите търгове, както това се случи при търговете в България?

По-скоро не очаквам печалби над нормалните за румънския капиталов пазар. В много отношения румънската борса е много по-развита от българската, а тези “свръхпечалби” са характерни за слабо развити пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още