IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft вдига цените в България, ако влезем в ЕС

Интернетът в България става все по-качествен и по-достъпен, смята изпълнителният директор на компанията Теодор Милев

11:05 | 23.03.06 г.
Теодор Милев в компанията на Саша Безуханова, HP (в средата) и Далие Мет-Кон, Economist (вляво) по време на кръглата маса. Снимка: Economist
Теодор Милев в компанията на Саша Безуханова, HP (в средата) и Далие Мет-Кон, Economist (вляво) по време на кръглата маса. Снимка: Economist

Теодор Милев постъпва в Microsoft през юли 2000 г. като изпълнителен директор на българската дъщерна компания. Преди това работи като изпълнителен директор на Oracle в България. Бил е директор продажби и маркетинг на „IT Consulting“ в Deloitte & Touche България. Работи и пет години в IBM България като мениджър бизнес партньори. Милев има магистърска степен по компютърни системи от Техническия университет в София.

Теодор Милев отговори на няколко въпроса на Investor.bg по време на Шестата бизнес кръгла маса с правителството на България.

- Г-н Милев, как според Вас ще се развива интернет потреблението в България?

Ясно е, че интернет потреблението ще се увеличава. Интернет става все по-качествен и по-достъпен. Ясно е, че интернет доставчиците стават все по – легални компании, като всеки интернет потребител трябва да може да се доверява на своя интернет доставчик от гледна точка на сигурност и вредно съдържание в интернет, защита на интелектуална собственост – т.е. това са европейските норми и всеки трябва да ги има. Нещата ще стават все по-добри като качество, все по-достъпни и все по-чисти и легални.

- Значи според вас в България се взимат мерки по този въпрос?

Да, определено се води борба с вредното съдържание в интернет и от гледна точка на защита на интелектуалната собственост, защита на деца, хора в неравностойно положение, конфиденциалност.

- Обмисля ли Microsoft придобиване на български IT компании?

От европейския регион, ако не се лъжа, Microsoft купи само две компании – едната е на Vision - която беше за ERP (Enterprise Resourse Planing – управление на корпоративните ресурси), а втората - една от двете румънски компании, които се занимават с антивирусен софтуер.

Що се отнася до български компании – има три, които Microsoft е купувал като интелектуална собственост. Те се занимават с локализацията – т.е. грижат се нашите проекти да са лесно достъпни.

- Какви са плановете на Microsoft за тази година?

Има няколко неизвестни, които могат да повлияят на плановете ни. Ние в момента влизаме в процес на планиране, тъй като юли месец започва нашата нова финансова година. Ето защо аз за нормалните планове не бих говорил. Това, което би повлияло на плановете, е дали България ще стане член на Европейската общност от 1 януари. Има няколко неща, които са свързани с този въпрос, и едното от тях е хармонизиране на цените, което за България означава повишаване на цените, защото тук в момента цените са по-ниски. До момента при определянето на цените в страната се е взимало предвид нивото на брутния вътрешен продукт.

От друга страна, ако влезем в Европейската общност, ще имаме достъп до програмата European Union Grand Advisor, което представлява един консорциум, в който влиза Microsoft и помага главно на малки и средни фирми да кандидатстват по фондове на Европейската общност за нещо, свързано с компютърни и комуникационни технологии – т.е. това е консултантска фирма, която помага на българските фирми да направят проектите си, следи целия процес, взима си нейната такса, ако проектът успее и фирмата получи финансиране. Microsoft подкрепя целия този процес, надявайки се, че увеличаването на използването на IT в България ще доведе и до наши увеличени продажби. Имаме и образователна програма за партньорите – за това как да се работи с европейските фондове.

Още от Шестата бизнес кръгла маса с правителството на България:

Станишев: Приватизационният процес скоро ще приключи

Искров: Притесненията за стабилността на икономиката са преувеличени

Станишев: Само сивата икономика има полза от отлагане на членството

IT пазарът в България ще достигне 552 млн. долара до 2009 г.

Economist: Членството в ЕС не означава ръст в икономиката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още