IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pioneer Investments: Фондовете са достъпни за всеки

Докато в България под 1% от домакинствата имат инвестиции във фондове, то в „стара Европа” този дял е между 20-30% за различните страни, а за САЩ – 50%

15:55 | 15.03.06 г.
Явор Ачев. Снимка: Investor.bg
Явор Ачев. Снимка: Investor.bg

Основната дейност на Pioneer Investments е управлението, продажбите и маркетинга на взаимни фондове и на алтернативни инвестиционни схеми. Компанията управлява над 160 фонда, включително хедж-фондове, които са регистрирани в Италия, Люксембург, Ирландия и САЩ.

Явор Ачев е представител на фондовете на Pioneer Investments, или официален мениджър за България, от 2002 г. С него разговаря Кристиян Костов.

- Колко годишен опит има Pioneer Investments? Разкажете ни накратко за компанията.

Нашият е най-старият действащ фонд в света и е основан през 1928 г. Името му е Pioneer Fund, като ние предлагаме и негов клон America на българските инвеститори. Имаме над 78 години опит, а в България чисто хронологически бяхме регистрирани като първия фонд през август 2002 г. През 2000 г. Pioneer Investments бе придобита от Unicredito Italiano. През 2004 г. получихме рейтинг за управление на активи от Fitch – AА2, a година по-късно той бе повишен на AА+, което е най-високия рейтинг, даван от Fitch на някой световен фонд.

Към 31 декември 2005 г. Pioneer Investments управлява 158 млрд. евро активи в над 160 фонда, включително алтернативни форми на инвестиции, хедж фондове и др. На английски нашето лого е One goal – your, т.е. нашата цел е целта на клиента. Другото, което отличава Pioneer Investments, е подходът ни към инвестициите. При нас все още се разчита на изпитания пoдход при взимане на решения, а именно „отдолу нагоре”. Ако наш специалист сметне, че на дадена компания може да се има доверие, тогава мнение трябва да дадат анализаторите и мениджънтът. Този подход ни е предпазил от инвестиции в компании като Enron и dotcom компаниите например.

- С каква сума се увеличи нетната стойност на активите на Pioneer Investments през 2005 г.?

2005 г. бе една добра година за Pioneer. Нетните продажби в основните ни подразделения бяха много добри, като в САЩ ръстът на активите е с 3,6 млрд. евро, в нашата международна дивизия, където е включена и Италия ръстът е от 18,5 млрд. евро, а в Нова Европа, където е и България – 2 млрд. евро. Общо за изминалата година нашите активи нараснаха с над 24 млрд. евро, за да достигнат общо 158 млрд. евро. С приближаването ни към ЕС очакваме нормализиране на лихвените нива в България по основните финансови инструменти и засилване на интереса към по-консервативните инвестиции към фондове. Към момента предлагане има, след като почти всички големи финансови групи навлязоха на пазара. Хората трябва да се убедят, че фондовете са за всеки и не са страшни за използване. И докато в България интересът все още е много малък и под 1% от домакинствата имат инвестиции във фондове, то в „стара Европа” този дял е между 20-30% за различните страни, а за САЩ - 50%.

- От колко време присъствате в България и колко продукта предлагате в момента?

В България, след като регистрирахме проспекта през август 2002 г., започнахме продажбите през януари 2003 г. през Булбанк и наистина имаме късмет, че такава голяма институция, с добро име и потенциал е наш клиент. В началото започнахме с пет фонда – два в акции, един в облигации и два краткосрочни фонда. Към края на 2003 г. забелязахме тенденция, че спестяванията на домакинствата в България са предимно в долари и добавихме нови четири фонда. След това установихме, че има засилен интерес към инвестиции в акции и прибавихме още четири фонда, с което увеличихме броя до 13. Новите ни фондове са - Акции Източна Европа, където пазарите се представят изключително добре, Облигации на възникващи пазари, Американски компании със средна капитализация и Pioneer-пълна възвръщаемост динамичен.

- Управляваните активи от Pioneer Investments вече преминават 61 млн. лв. Какъв е профилът на инвеститорите, които се очаква да инвестират във фондовете?

И преди сме споменавали, че средният размер на инвестицията при нас е около 6000 евро, което е много над нашите очаквания, тъй като според нас взаимните фондове трябва да са достъпни за всеки. За момента инвестират по-заможни хора, или такива, имащи опит на финансовите пазари. Повече от 70% от нашите продажби са в агресивни фондове (фондове в акции и облигации, което е и разликата от останалите държави). Броят на инвеститорите при нас е 2500 души, а стойността на активите ни вече е малко над 61 млн. лв. Около 20 млн. лв. са чрез структирирани депозити - специален продукт, изработен съвместно с Булбанк и от директни продажби малко над 41 млн. лв.

- Какви са предимствата на инвестирането във взаимен фонд и има ли риск при подобна инвестиция?

Безспорно риск има и нашата философия е ние да казваме на клиента, че има риск, а не да го оставим да прочете това от брошурите. Рискът е свързан с възможността за печалбата. Взаимните фондове дават възможност на всеки инвеститор с малки средства да се включат в играта на големите. Чрез нашите фондове всеки може да стане съакционер в Лукойл, CEZ, унгарската и полската рафинерия и например. Т.е. чрез взаимните фондове всеки може да се възползва от финансовите пазари.

От друга гледна точна пазарите са циклични – има периоди на силен ръст и такива на спад. Тъй че ако даден клиент си изтегли средствата по време на спад, той би могъл да реализира загуба. Рискът се намаля и инвестицията става разумна с тези препоръчителни хоризонти, около които смятам, че всички в индустрията сме обединени. За акции препоръчителният хоризонт на инвестиция е 5 и над 5 години, за облигации около 2-3 години, а за краткосрочни фондове – около година. Статистически е доказано, че с времето пазарните колебания се изглаждат и инвеститорите са на печалба.

- Към момента активите на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) са 94 млн. лв. Кога можем да очакваме да станете пълноправен член?

Искам чрез вас да благодаря на колегите от БАУД. Ние сме в процес на изготвяне на документите си и топката е изцяло в нашето поле, но работим с асоциацията като пълноправен член. Обсъждаме всичко заедно и сътрудничим с всички много добре. Очакванията ми са в най-скоро време да станем първият чуждестранен член на БАУД.

- С какво ще изненадате конкуренцията през 2006 г.?

Ще ми позволите да запазя някои от изненадите. Работим върху един интересен проект – въвеждане на т.нар. спестовни схеми, а именно възможност да се инвестират много по-малки суми от първоначалните сега (500 евро или 500 долара). След като инвеститорът избере фонд, някаква определена сума ще се дебитира от неговата сметка в Булбанк и ще бъде инвестирана във фонда. По този начин нашите фондове ще станат достъпни за хора, имащи добри доходи, но нямат спестявания, а продуктът ще стане още по-масов. Другото, с което ще зарадваме нашите клиенти, е, че имаме над 45 подфонда и смятаме да разширим нашата оферта за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още