IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическите дестинации в област Смолян трябва да се развиват заедно

Според кмета на Смолян Дора Янкова общото развитие на областта е предпоставка за успех при предлагането на туристическите продукти

11:26 | 03.02.06 г.
Триградското ждрело е една от най-известните забележителности в областта. Снимка: Investor.bg
Триградското ждрело е една от най-известните забележителности в областта. Снимка: Investor.bg

Община Смолян е разположена в централната южна част на България, в сърцето на Родопите, на територия от 879 кв. км. Общинският център град Смолян е на 250 км от столицата София и на 100 км от втория по големина град в страната - Пловдив, който разполага с чартърно летище.

В състава на общината са включени град Смолян и 86 населени места, от които 48 са кметства. Кметът на Смолян Дора Янкова взе участие на провелата се в четвъртък Национална конференция „Аспекти на взаимодействието между туристическия бизнес и местната власт“, организирана от Национален Хотелиерски Мениджмънт Клуб. След края на конференцията Дора Янкова се съгласи да отговори на няколко въпроса, които й зададе Христина Машкова.

-Г-жа Янкова, бихте ли казали кои са най-големите инвестиционни проекти в община Смолян и по какви проекти се работи в момента?

В момента инвестициите в туризма при нас са новите хотели „Лапландия“ и „Белмонд“ на Пампорово, разширението на ваканционно селище Малина отново в Пампорово, в частта за Смолян.

Също така през миналата година преди всичко начертахме планове на управленско ниво да създадем логистични решения за потребителите. Това беше изменението на плановете на Пампорово на трите ядра – Малина, Студенец, Язовира, за да може те да бъдат направени така, че да се получат необходимите инфраструктурни акценти, за да може да говорим, че планината Родопи е планина на гостоприемството през четирите сезона.

По същия начин планирахме и взимахме решения за ядрото на град Хайдушки поляни. В това число сме в стъпката за стартиране на спортно - туристическия център Перелик, в който има допълнително писти и съоръжения в посока от Пампорово към връх Перелик над Широка лъка, над Стойките, над Гела и над град Смолян.

- А конкретно за Пампорово какъв е общо броят на хотелите в курорта?

За Пампорово е малко комплексно, защото пистите, лифтовете и съоръженията са на наша територия, а хотелската част е на територията на община Чепеларе.

- Обновяват ли се пистите?

В момента има нови четири байпаса към пистите. В новия проект, който сме предложили за изменение на Пампорово, има три нови писти и това, което искаме, е и обновление на лифта Смолян – Пампорово. И сега в контекста на новите цени на курортите Пампорово, Боровец и Банско, ние търсим вече общините и социалните ефекти за сноуборд паркове, за писти, изградени с наше участие, за да можем да помогнем на местното население да не плаща толкова висока цена.

- В област Смолян са и още много други привлекателни за туризъм градчета като Девин, Чепеларе, Баните, Доспат. Как се развиват тези региони според вас и има ли увеличение на туристическия поток?

Особено силно изгря в последната година звездата на Девин, както и на Чепеларе. Стремежът ни е и Баните да се открие като туристическа дестинация, както и Златоград с неговите културно-исторически акценти, а Смолян да е лидерът и да бъде партньор на всички, защото когато сме в едно общо развитие, тогава сме и в едно общо предлагане.

Още от Националната конференция:

Рециклирането е най-добрата перспектива за развитие на туризма у нас

Развитието на териториите трябва да се обсъжда заедно с бизнеса

Развитието на общините изостава от растежа на туризма

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още