IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Елана: Очакваме IPO за няколко десетки милиона лева тази година

Ще изненадаме приятно клиентите си с инвестиции на част от активите на съседни пазари, заяви за Investor.bg изпълнителният директор на Елана Фонд Мениджмънт

17:35 | 13.01.06 г.
Красимир Атанасов, Веселин Петров. Снимки: Investor.bg, Елана
Красимир Атанасов, Веселин Петров. Снимки: Investor.bg, Елана

Веселин Петров е изпълнителен директор на Елана Фонд Мениджмънт, дружество в структурата в структурата на Елана Холдинг, което е и първото управляващо дружество, създадено след промените в ЗППЦК през 2002 г. с цел управление на активи на взаимни фондове.

Красимир Атанасов, заедно с Максим Иванов, отговаря за управлението на активите, които Елана предлага на своите клиенти. На пазара е от малко повече от 4 години, а в момента е на позиция “Ръководител търговия с акции”.

С двамата разговаряме за фондовете на Елана, Българска фондова борса и препоръките, които биха дали на начинаещите инвеститори.

- Каква е общата сума на активите, която Елана управлява към момента и колко души работят за вас?

В.П.: Общата сума, която Елана управлява към момента, е около 100 млн. лв., като от тях над 55 млн. се управляват под формата на индивидуални инвестиционни портфейли и взаимни фондове, управлявани от инвестиционния ни посредник ИП Елана Трейдинг. Отделно в структурата на Елана са активите на дружеството със специалната инвестиционна цел, възлизащи на около 24 млн. лв. и допълнително управляваме около 24 млн. лв. активи на българския фонд за енергийна ефективност.

-
Елана Еврофонд бе първото инвестиционно дружество от отворен тип, създадено след промяната в ЗППЦК, регламентираща дейността на този тип дружества. Колко са акционерите и активите му към днешна дата и към кого е предназначен той?

В. П.: В момента активите на фонда са около 10 млн. лв. и имаме над 220 акционери. Той е предимно консервативен и инвестира на 100% в инструменти с фиксирана доходност. Предназначен е за два типа инвеститори – банки, застрахователни компании, здравноосигурителни дружества, пенсионни компании и индивидуални инвеститори, т.е. такива, които не са склонни да поемат по-висок риск, а търсят най-вече сигурност за своите спестявания.

- Каква доходност постига фондът за последните години?

К. А.: Доходността на Елана Еврофонд за 2003 г. бе в размер на 9,68%, а през следващата година постигнахме 9,03 на сто. През 2005 г. съумяхме да постигнем 6,25% доходност.

- Вашият високодоходен фонд отбеляза десетократно нарастване на активите само за първите четири месеца от съществуването си. Той инвестира предимно в акции на български компании. Бихте ли споделили структурата на портфейла му?

К. А.: Наистина този фонд е реалният наследник на доверителното ни управление, тъй като броят на хората, поверили парите си, стана голям. Към момента структурата на активите е насочена в акции, като не малка част държат и фондове за инвестиции в имоти и земя, които правят портфейла по-диверсифициран, по-здрав. Както е известно, при един спад на пазара подобни дружества се движат противоположно на пазара и търсенето при тях се увеличава.

- Защо се създават балансираните фондове в евро и долари и какъв процент ще инвестират те в акции на български компании?

В. П.: Настоящият ни взаимен фонд Елана Балансиран Еврофонд е деноминиран в лева. Това, което ние предлагаме на нашите клиенти, е, ако техните спестявания са в евро, да ги превалутираме по фиксинг за сметка на ИП Елана Трейдинг. Същата възможност се предоставя и при обратната продажба на дялове, което при условията на Валутния борд на практика деноминира фонда в евро. По същите съображения направихме и доларовия фонд. Той се очаква да стартира през февруари, като при него дяловете ще се купуват и продават директно в долари. Отчитайки потенциалния ръст на управляваните от нас активи през следващата година, считаме, че нашата борса ще стане твърде „тясна“. Ето защо в момента правим сериозни проучвания и анализи част от активите ни да бъдат инвестирани на съседни пазари, тъй като смятаме, че там има висок потенциал на растеж. С това се надяваме приятно да изненадаме нашите настоящи и бъдещи клиенти през 2006 г.

- Кога по-точно е планирано да стартира доларовият балансиран фонд?

В. П.: Документите са внесени в Комисията за финансов надзор. Реалистичните ми очаквания са до края на февруари клиентите да могат да купят дялове от Елана Балансиран доларов фонд.

- Взаимните фондове са широко разпространени в САЩ и Западна Европа, където между 40 и 60 на сто от населението инвестира в подобни схеми. Очаквате ли интересът към тези схеми в България да се засили?

В. П.: Тук въпросът не е дали очакваме интересът да се засили, а просто има реалност на историческия ход, която ние следваме, и без да бъдем прекалени оптимисти, изследванията, на които се базираме, показват, че в Полша, Чехия и Унгария поне 2-3% от активите на домакинствата са в подобни фондове. Към 2007-2009 г. очакваме между 500 млн. и 1 млрд. лв. да са инвестирани във взаимни фондове, което е доста голяма сума в сравнение със сегашните 80 млн. лв., без да отчитаме инвестициите в чужди фондове, дистрибутирани от наши банки.

K. A.: Проблемът в България идва от непознаването на тези схеми и оттук ролята на хората като нас, тъй като това е нашият бизнес. Ние трябва да запознаем потенциалните инвеститори какво представлява това и защо то може да им помага в управлението на техните пари.

- Наскоро успешно приключи увеличението на капитала на Елана Фонд за Земеделска Земя и Вие заявихте пред Investor.bg, че до няколко месеца ще инвестирате целия капитал на фонда. Как смятате, че ще се развива пазарът на земя през следващите години?

В. П.: Въпросът е комплексен. Земята сама по себе си няма да поскъпне само от нашите очаквания. Тоест един парцел от пет декара, който струва 160 лв. и не се обработва, е много вероятно и след година да не струва много по-скъпо. Добавената стойност на нашия фонд е не толкова в стратегията buy&hold, а по-скоро в концентрирането на едно място на критична маса земя , позволяваща нейното по-лесно окрупняване.

- Какво бихте препоръчали на един начинаещ инвеститор – закупуване на дялове от взаимни фондове, АДСИЦ или участие на борсата чрез системата за електронната търговия – COBOS?

В. П.: Има доста инвеститори, които “бият” по доходност индексите SOFIX и BG40 и взаимните фондове, но никога не трябва да се забравя, че трябва да се гледа в дългосрочен план. Основната полза на взаимните фондове за клиента е, че чрез много малка комисионна се наемат висококачествени специалисти с позная и опит, които управляват парите на всеки инвеститор.

К.А.: Малко или много взаимните фондове са форма на спестяване, докато COBOS е форма на спекулиране. Tой е за хората, които имат повече време, за да следят този динамичен пазар. Тези, които имат своя професия, могат да накарат спестяванията си да работят за тях, инвестирайки ги във взаимни фондове.

- За последната година двата индекса отбелязаха ръст от над 30 на сто. Как ще се отрази евентуално подобно повишение на взаимните фондове?

K. A.: Всички се радваме, когато пазарът върви нагоре. Честно казано не смятам SOFIX за достатъчно добър измерител за случващото се на пазара, макар компаниите, включени в него, да са едни от най-големите на борсата. Част от компаниите са дълбоко познати със своите проблеми, затова не очаквам нещо великолепно от SOFIX. Индексите по същество са показател за измерването на пазара, но трябва да се гледат по-внимателно и под лупа. Те далеч не винаги могат да представят един пазар. Ако говорим за S&P 500 в САЩ – да, това е израз на цялата икономика, но в България това не е така.

- През настоящата година се очакват доста IPO-та на БФБ-София. Ще се отрази ли това положително на пазара ни?

К.А.: Според мен тази година ще е добра, но следващата ще е още по-добра, тъй като има известен период на лобиране, който тече. В момента разговаряме с редица компании, които са отворени за разговори и харесват идеята, но поради ред причини това не е на дневен ред. Вече се забелязват първите лястовички, желаещи да се качат на борсата. Засега реално освен Investor.bg, другите истински IPO-та са АДСИЦ-овете, тъй като те наистина предлагат идея, която ще се реализира. По същество това не е IPO на компания, a друг тип инвестиция. Тази година наистина ще има много компании, тъй като има голям глад за акции.

В.П.: Според мен нещата трябва да се гледат в перспектива. Едва ли някой е вярвал, че броят на взаимните фондове ще нарасне толкова бързо. Ако 2005 г. бе годината на истинския старт на взаимните фондове, то 2006 г. ще бъде годината на поне едно голямо IPO от няколко десетки милиона лева. То ще повлече крак и за още няколко други.

- В края на миналата година Елана получи награда на БФБ-София за инвестиционен посредник, регистрирал най-голям брой емитенти през 2005 година. Как се отрази тази награда на екипа ви и планирате ли нови фондове през 2006 г.?

К.А.: Това е награда за целия колектив на Елана и отразява комплексните услуги, които предлагаме на своите клиенти. Елана залага и ще продължи да залага на новаторските идеи и новата година няма да бъде изключение. Предизвикателствата пред финансовия сектор са големи и именно посредниците трябва да отговаряме на новите търсения на хората.

Свързани компании:

ИД Елана високодоходен фонд АД(4ELA)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

ИД Елана Еврофонд АД(4ELB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още