IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Тошев: Имаме опит в управлението на големи ресурси

През следващата седмица стартират двата нови фонда на Ти Би Ай Асет Менинджмънт, за които изпълнителният директор на дружеството разказа специално за Investor.bg

13:02 | 09.12.05 г.
Стоян Тошев; снимка: личен архив
Стоян Тошев; снимка: личен архив

Стоян Тошев работи във финансовата индустрия от началото на 1995 г. Започва като инвестиционен мениджър на ПОК Доверие, а след това създава дирекция инвестиции в ПОК Доверие, която управляваше портфейла на трите пенсионни фонда. През 2002 г. бе създаден Ти Би Ай Асет Менинджмънт, а година по-късно стартира и първият в групата инвестиционен продукт – инвестиционно дружество Ти Би Ай Евробонд.

В момента Тошев е изпълнителен директор на управляващо дружество Ти Би Ай Асет Мениджмънт и на инвестиционен посредник Ти Би Ай Инвест. С него разговаря Кристиян Костов.

- Каква е нетната стойност на активите на Ти Би Ай Евробонд?

Към 1 декември т.г. е над 22,5 млн. лв., което го прави най-големият взаимен фонд в България.

- Как са разпределени инвестициите на дружеството и как се управляват над 22,5 млн. лв.?

Както става ясно от името му – Евробонд, два са ключовите елементи. Бонд (от английски 'облигация') означава, че фондът инвестира само в облигации, което го прави дружество от консервативен тип. Инвестициите ни са насочени към ДЦК, ипотечни облигации, корпоративни облигации, общински облигации, а друга част от средствата ни са в банкови депозити. Към края на октомври 16% са инвестирани в ДЦК, 7 на сто са в ипотечни облигации, 2-3% са в общински, а 29 на сто в корпоративни облигации. Най-голяма част – 47 на сто, са в банкови депозити. 22 млн. лв. наистина не са малко пари, но ние управляваме и по-големи портфейли. Всички активи, които консултираме, преди две седмици надминаха 400 млн. лв., тъй че имаме опит в управлението на големи ресурси. Наистина не е лесно, но при правилно структуриране на работата нещата намират своето решение.

- Към кого е предназначен договорният фонд Ти Би Ай Динамик?

На 7 септември т.г. стартирахме и първия договорен фонд в България. Той беше създаден след промените в ЗППЦК, които позволиха и използването на втората форма на взаимни фондове – договорните фондове. Ти Би Ай Динамик е силно агресивен фонд. Всеки един инвеститор може да инвестира във фонда, но разликите са в пропорциите. Докато консервативният инвеститор може да вложи 5-15% от своите средства, агресивният може да си позволи и до 50 на сто, тъй като целта на фонда е постигането на колкото се може по-голяма доходност. До 80 на сто от активите на фонда се инвестират в акции, а останалите в облигации.

- През следващата седмица ще стартират два нови фонда – Ти Би Ай Комфорт и Ти Би Ай Хармония. Бихте ли ни разказали за тях?

На 7 декември 2005 г. получихме разрешение за организиране и управление на тези два фонда от Комисията за финансов надзор, като се надяваме имената, които сме избрали, да говорят сами за себе си. 'Комфорт' означава, че фондът е от типа нискорисков и човек може да спи спокойно и да се чувства комфортно. Целта на Ти Би Ай Хармония е да се постигне хармония между сигурността и стремежа за получаване на по-висока доходност от алтернативните инвестиции. Той ще инвестира в акции и облигации, докато Комфорт ще инвестира предимно в облигации.

- Каква е доходността на Ти Би Ай Евробонд от началото на публичното предлагане и от началото на 2005 г.?

От началото на публичното предлагане, което е беше на 17 ноември 2003 г., доходността е 11,27% към 1 декември 2005 г. За 2004 г. доходността бе 13,5 на сто, а от началото на тази година към 1 декември 2005г. имаме доходност от 7,38%. Виждаме, че дори и най-консервативният продукт изпреварва по доходност банковите депозити. В същия момент имаме едно удобство на ползване на парите. Във всеки момент, в който на инвеститора му се налага да използва цялата сумата или част от нея, той я получава заедно с натрупаната доходност.

- От началото на годината броят на взаимните фондове се увеличи от шест на 15, а активите им достигнаха 130 млн. лв. Какви са перспективите в сектора според Вас?

Перспективите със сигурност са много благоприятни по простата причина, че все по-активно се търси алтернатива на стандартните спестявания, а именно парите в брой и банковите депозити. Навсякъде по света взаимните фондове са тази алтернатива, тъй като притежават редица предимства. Средствата им се управляват от професионалисти, а рискът при тези инвестиции е значително по-нисък, тъй като портфейлът на един взаимен фонд е много добре диверсифициран поради големината на ресурсите, с които борави. Всеки фонд е различно инвестиционно решение и клиентите могат да избират, но важното е, че инвеститорът може да направи комбинация от продуктите и да разполага с парите си във всеки един момент. Цифрата 130 млн. лв. може би включва и средства на чуждестранните схеми, но иначе по данните от фондовата борса и КФН тези фондове надминаха сумата от 80 млн. лв. Нарастването на този тип инвестиции ще изпреварва ръстът на всички останали методи начини на за спестявания.

- Ти Би Ай Асет Мениджмънт създаде първия индекс на облигационния пазар. Разкажете ни накратко за него.

Знаете, че за капиталовия пазар най-известни са индексите на акции. SOFIX и BG40 показват развитието на пазара на акции, а допреди година нямаше създаден индекс на дълговите ценни книжа, като причините са няколко. Да се направи индекс на облигационния пазар е доста по-трудно. В развитите капиталови пазари броят на облигациите е доста по-голям и пазарът е доста динамичен. Освен това информацията за търговията с акции е по-публична, а търговията с облигации е на гише и информацията се получава по-трудно. Независимо от това ние успяхме да направим такъв индекс за българския облигационен пазар, който е за най-развития сектор от облигационния пазар – Treasury Bond Index (индекс на държавните облигации). Изчислява се от 1 юли миналата година и има както един общ индекс за целия пазар на държавни облигации, така и подкласове индекси, които показват развитието на различните по срочност облигации. За професионалистите този вид индекси са доста полезни, тъй като те показват как се развива пазарът за даден период и чрез тях всеки инвеститор или мениджър може да си направи сравнение на доходността.

- Оставате ли оптимист за бъдещето на БФБ-София и какви са главните проблеми, които трябва да се решават, за да върви тя напред?

Да, бих искал да бъда по-скоро реалист, отколкото оптимист, но има редица причини, които ни карат да бъдем повече оптимисти, отколкото песимисти. Тези причини са, че големите български институционални инвеститори са на този пазар, т.е. вече има търсене на акции, облигации и др. Едната част от уравнението вече е решена и остава да се реши проблемът с качеството на предложените емисии. Развитието на този пазар през последните няколко години, а именно почти непрестанното му нарастване, доведе до това, че вече цените на акциите и облигациите са такива, че на компаниите им е изгодно да се финансират чрез капиталовия пазар. Много ярко това се наблюдава на дълговия пазар и рано или късно това ще се прехвърли и на пазара на акции, като задачата на инвестиционните посредници е да направят връзката между капиталовия пазар и компаниите.

Свързани компании:

ИД Ти Би Ай Евробонд АД(5TBA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още