IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандарт Асет Мениджмънт: Нов подход при управление на инвестициите

Третият ни фонд ще насочи инвестициите си в чужбина, заяви за Investor.bg изпълнителният директор на новоучреденото дружество Пламен Пътев

14:01 | 02.12.05 г.
Пламен Пътев; снимка: Investor.bg
Пламен Пътев; снимка: Investor.bg
Пламен Пътев е изпълнителен директор на новоучреденото дружество Стандарт Асет Мениджмънт, чиято първа задача ще бъде лицензирането и стартирането на два договорни фондове – високодоходен и балансиран. С него разговаря Кристиян Костов.

- Бихте ли разказали повече за двата фонда, които предстои да започнат дейност?

Вече подадохме документите си в Комисията за финансов надзор. Високодоходният фонд ще инвестира изцяло в акции. В кризисни моменти, с цел защита богатството на инвеститорите, ще изтегляме инвестициите в по-малкорискови активи, но като цяло идеята ни е да поддържаме по-голям процент акции и да реализираме по-голяма от средната доходност. Едната част от инвестициите на фонда ще са в утвърдени, или блу-чип акции, 40 на сто от нашия портфейл ще е насочен към ръстови акции, които според нашите анализи имат голям потенциал за растеж. Балансираният фонд ще бъде съчетание между акции и нискорискови активи, като тук ще приложим техниката за капиталова алокация.

- Кога можем да очакваме двата фонда на пазара?

Вече стартирахме процеса на лицензиране и в началото на следващата година можем да очакваме стартирането на двата фонда.

- Какъв е профилът на средния инвеститор, който се очаква да инвестира във фондовете?

Имаме две основни групи инвеститори. Първата е групата на имащите доходи над средни за страната, които досега са инвестирали под формата на спестявания в различни инструменти и вече се осмеляват да инвестират на борсата. Смятаме, че нашите продукти са подходящи за този тип инвеститори, тъй като те вече знаят предимствата от този род инструменти.

Другата група инвеститори, към които сме се насочили, са институционалните инвеститори, тъй като това за тях е добра диверсификация и няма да им се налага да полагат усилия за управление на риска.

- Стандарт Инвестмънт е един от инвестиционните посредници, които имат най-много чуждестранни клиенти чрез системата COBOS. Има ли интерес от чужбина към фондовете?

В интерес на истината високодоходният фонд е профилиран по начин, по който да отговаря на интересите на частните инвеститори. Има не само институционални, но и частни инвеститори, който биха искали да се възползват от възможностите за добър доход на Българската фондова борса. Всеки може да си представи колко е трудно от чужбина да се правят анализи и да се следят конкретните акции. Точно един такъв продукт напълно удовлетворява изискванията и нуждите на голяма част от чуждестранните ни клиенти.

- Само преди два дни се навърши една година от създаването на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). Имате ли намерения да кандидатствате за членство?

Да, вече подадохме всички необходими документи. Смятаме, че асоциацията е една доста полезна институция, защитаваща интересите на гилдията и целяща да повиши общата инвестиционна култура в България. Установихме, че наистина е полезно нашето членство там и очакваме одобрение от самата асоциация.

- Какъв капитал очаквате да наберат двата фонда през следващата година?

За да има право управляващото дружество като мениджър на договорните фондове да осъществява обратно изкупуване на дялове, е необходимо в рамките на една година да бъде достигната нетна стойност на активите от 500 хил. лв. на всеки един договорен фонд. Според нас тази опция е много важна за нашите инвеститори. Така или иначе предварителните ни анализи и проучвания сочат, че тези стойности са ниски и и ние ще стартираме публичното предлагане на дяловете едва когато установим, че има заявен интерес за суми над един милион лева за всеки един от фондовете.

- Планирате ли създаването не трети фонд?

Тук е времето да представим нашите виждания за бъдещето. Планираме да се насочим към инвестиции в чужбина, за да можем да предложим и този вариант на българските инвеститори и смятаме, че това е нормалния процес, който ще следва по-нататък.

- Какви са предимствата на инвестирането във взаимни фондове и има ли риск при тази инвестиция?

Във всяка инвестиция има риск, но трябва да говорим за риска като за елемент от вземането на инвестиционно решение при постигането на очаквана доходност, а не като риск да останеш без парите си. Предимствата на инвестирането е професионалния мениджмънт, който индивидуалният инвеститор не може да направи. При инвестирането в такъв дял Вие свеждате риска до минимум.

- Високодоходният Ви фонд ще инвестира предимно в акции на БФБ-София. Означава ли това, че оставате оптимистично настроени към пазара?

Да, потенциалът за растеж на борсата е добър и сме оптимистично настроени, още повече че очакваме стартиране на процеса на IPO-та, с което ще станем свидетели на поредния скок на българския капиталов пазар.

- По време на семинара в Боровец на управляващите дружества в България споменахте, че предстои излизането на вашия учебник “Управление на портфейла”. Кога можем да го очакваме на пазара?

Това е другото ми амплоа, тъй като от десет години преподавам дисциплината Управление на портфейл. В учебника е всичко, което успях да науча и изследвам, и очаквам до около месец всеки желаещ, най-вече моите студенти, да могат да разполагат с него.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още