IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФБК Асет Мениджмънт: Добрите инициативи се приемат позитивно от пазара

ПФБК Асет Мениджмънт вече подготвя документите за свой фонд, който ще инвестира предимно в акции, заяви изпълнителният директор на дружеството Николай Костов

12:10 | 17.11.05 г.
Николай Костов
Николай Костов
Николай Костов е изпълнителен директор на ПФБК Асет Мениджмънт, което управлява активите на ИД Надежда АД. Той се съгласи да отговори на въпросите на Investor.bg относно управляващото дружество, взаимните фондове и бъдещето на БФБ-София. С него разговаря Кристиян Костов.
 
- ПФБК Асет Мениджмънт управлява активите на ИД Надежда. Каква е нетната стойност на активите Ви към края на миналия месец?

Към края на миналия месец нетната стойност на активите на ИД Надежда е близо 4,3 млн. лв.

- Какво е разпределението на инвестициите в акции, облигации и ДЦК?

Инвестициите са разпределени така, че преимущество заемат корпоративните ценни книжа и по-скоро акциите. Над 50 на сто от активи са вложени в акции, около 16-17% в облигации и ДЦК, а останалото са парични средства и нетекущи активи.

- Има ли намерение ПФБК Асет Мениджмънт да излезе на пазара на взаимните фондове?

Да. След приемането на промените в Закона за публичното предлагане за ценни книжа планираме и в момента подготвяме документите на един подобен фонд. Той ще е агресивен и неговите инвестиции ще са насочени предимно в акции. Следващата ни стъпка е взаимен фонд от смесен тип, т.е. част от паричните средства да бъдат вложени в акции и част в дългови инструменти. Нашата цел е да обхванем целия спектър от подобен род колективни инвестиционни схеми, така че да задоволим нуждите на всички типове инвеститори, съобразени с тяхното инвестиционно виждане по отношение на очакваната доходност и готовността им от поемането на риск.

- Какви са предимствата на инвестирането във взаимен фонд?

Инвестирането във взаимен фонд е една алтернатива на банковия депозит, но с по-гъвкава структура. Ако почерпим опит от световния финансов пазар, инвестициите носят по-голям доход, особено инвестициите в агресивните видове фондове, където поемането на по-голям риск се свързва и с очакване на по-голяма възвръщаемост. Основното предимство при подобно инвестиране е висока ликвидност, т.е. инвеститорите, вложили парите си, могат по всяко едно време да предявят обратно изкупуване от фонда и да вземат натрупаното до момента, както и самата инвестиция. Другото голямо предимство е доверяването на парите си на професионалисти, които непрекъснато следят новините и правят анализи на отделните компании и по този начин могат да структурират доста по-диверсифициран портфейл, който може да донесе по-голяма доходност с поемането на по-умерен риск.

- След две седмици ще се навърши една година от създаването на Българската организация на управляващите дружества в България, на която Вие се съучредител. Очаквате ли появата на нови взаимни фондове през следващите години и ще се повиши ли качеството при нарастване на конкуренцията?

Смятам, че през следващите година взаимните фондове ще са една от колективните инвестиционни схеми, които ще се развиват в най-бърза степен. Наскоро беше приета промяната на закона, която даде възможност за осъществяването на такъв тип инвестиционна схема и това ще позволи излизането на доста нови фондове. Що се отнася до конкуренцията – тя винаги е полезна. Инвеститорът би погледнал как се е развивал даден фонд и би избрал най-доброто за себе си. Той може да сравнява доходност, структура на портфейла и др., т.е. колкото повече, толкова по-добре.

- По време на семинара на управляващите дружества в Боровец бе споменато, че активите на взаимните фондове нарастват с по-голяма степен, отколкото пазарния темп. Какъв е Вашия коментар?

Активите на взаимните фондове нараснаха над три пъти в сравнение с миналата година. Към настоящия момент те са около 78 млн. лв., докато само година по-рано бяха 21 млн. лв. Очакванията ми са тези цифри да растат с почти същите темпове в следващите 1-2 до 3 години. Опитът, който черпим от световните финансови пазари показва, че този тип инвестиции са най-популярни, както в Европа, така и в САЩ. Ние не можем да изостанем и да поемем по друг път.

Нормално е според мен да се развиват по-бързо от пазарния темп, въпреки добрия му темп в последните 3-4 години. Естествено има какво да се желае от капиталовия пазар в България и това са най-вече привличането на нови емитенти на БФБ и издаването на нови емисии от ценни книжа. Публичните компании трябва да се убедят, че това е най-бързото и най-евтино финансиране. Може да се получи в един момент така, че активите на подобен тип фондове, ако прибавим към тях и активите на вече доста развитите пенсионна и застрахователни системи, че съществува глад на ценни книжа. Т.е да има доста голяма парична маса, но да няма в какво да се инвестира. Това би довело до насочването на тези капитали към международните капиталови пазари, вместо с тях да се финансира българската икономика.

- Вече е възможно членовете на БФБ-София да изграждат собствени платформи за търговия, алтернативни на COBOS. Какво ще е преимущество за обикновения инвеститор?

Най-голямото преимущество на подобен род онлайн търговия е даването на възможност на всеки от посредниците да предостави по свое виждане информацията на клиентите си. Това определено е положителна към развитието на пазара и платформите ще се развиват през следващите години.

- Какво ще е бъдещето развитие на БФБ -София?

Пътят напред е в емитирането на нови емисии ценни книжа. Вече има натрупан паричен ресурс в България и под една или друга форма българската икономика може да се добере до тези капитали сравнително лесно и бързо. Предприятията имат достъп до евтин ресурс от банковия сектор, но няма по-евтино финансиране от капиталовия пазар, така е и по целия свят. По-голяма част от нашите компании все още не са го осъзнали. В последната една – две години се видя, че всяка една добра инициатива е приета позитивно от пазара.

Другото развитие, което виждам в бъдещето, е консолидацията между борсите. Обединяването на борсите една с друга ще доведе до достъп на нашите компании до международните капиталови пазари. Все още не е приключил и процесът на приватизация. Доста големи и структуроопределящи компании в държавата не са ръздържавени, а практиката показва, че чрез приватизация през борсата се постигат много по-добри резултати, тъй като борсовата цена отразява реалното състояние на дадена компания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още