IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: През 2007 г. ще бъде по-трудно да въведем плосък данък

Според Станчев за 2006 г. е имало възможност с прекратяване на субсидиите и спиране на увеличаването на щата в държавната администрация да бъде въведен плосък данък от 10%

11:46 | 03.11.05 г.
Красен Станчев, Институт за пазарна икономика
Красен Станчев, Институт за пазарна икономика

Близо 75% от читателите на Investor.bg са за въвеждане на плосък данък (еднаква корпоративна, подоходна и осигурителна ставка), показват данни от анкетата на изданието.

Според одобрения от Кабинета проектобюджет за следващата година, който предстои да бъде гласуван в парламента, данъчната тежест за 2006 г. остава същата като тази през 2005 г., но размерът на осигурителната тежест намалява с 6 пункта до 23%. Корпоративният данък печалба остава 15%, а данъкът за физическите лица е според скалата на доходите им.

Във връзка с предстоящото приемане на бюджет 2006 г. от Народното събрание потърсихме мнението на независим наблюдател в лицето на Института за пазарна икономика.

С Красен Станчев, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, разговаря Мариян Йорданов.


- Г-н Станчев, голяма част от нашите читатели подкрепят въвеждането на плоския данък? Според Вас това ли е най-добрата реформа, която може да се направи в областта на данъчната политика?

Да, и за 2006 г. имаше възможност с прекратяване на субсидиите и спиране на увеличаването на щата в държавната администрация да бъде въведен плосък данък от 10%. През 2007 г. ще ни бъде по-трудно да въведем плосък данък. Тогава евентуално ще трябва да се мине през съкращения, за да бъде въведен той.

- Какви реформи могат да се реализират на първо време?

В образованието има големи разходи по поддържане на инфраструктурата, за да се запази щатът на учителите при намаляване броя на децата.

В здравеопазването трябва да се прекрати практиката за лекуване на хора, които не са болни.

Трябва да се премахне неравенството между хората в частния и държавния сектор по отношение на работната заплата. В частния сектор работодателят дава определена заплата на служителя и над нея заплаща всички осигуровки. В държавния сектор бюджетът поема осигуровките на служителите.

- Какви мерки трябва да се въведат по повод държавното пенсионно осигуряване?

Решението е преминаване към система с капиталово натрупване на пенсионното и здравно осигуряване за група от хора, определена на база възрастта им и категорията на труд. Държавата трябва да поеме тежестта по осигуряването на пенсии и осигуровки за по-възрастните хора, ако е необходимо, чрез заем. Нашият колега Мартин Димитров е внесъл четири законопроекта в парламента, от които правителството може да почерпи идеи.

Предлагаме и обръщане на пирамидата в здравните осигуровки, при която хората с минимален доход да дават дори 25% за осигуровки, а хората с максимален доход - дори 2% за осигуровки, като при всички случаи абсолютната сума зад 2% от максималния доход да е много повече от 25% при минимален доход. Така ще има стимул за хората да декларират доходите си, които, особено при система на капиталово натрупване на пенсионните и здравноосигурителни схеми, ще са още по-заинтересовани.

Средноосигурителната тежест може да е 10%, но вътре в нея да има различни скали от 25 до 2% например, в зависимост от доходите. Също така е добре 50% от осигуровките да са за здравно и 50% за пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още