IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Драйчев: Държавният дял от БФБ да бъде предложен на настоящите акционери

Печалбата на БФБ-София към момента е 2,1 млн. лв., уточни Драйчев, който бе специален гост на Investor.bg в четвъртък

10:52 | 28.10.05 г.
Георги Драйчев; снимка: Investor.bg
Георги Драйчев; снимка: Investor.bg

В четвъртък вечерта се състоя първата среща тип „отворени врати“ на Интернет компанията Инвестор.БГ АД. Екипът на компанията покани на неформална среща в своя офис водещи български журналисти и представители на инвестиционни дружества.

На срещата, съвпадаща с годишнината от борсовата търговията на акциите на дружеството, специален гост бе изпълнителният директор на БФБ-София Георги Драйчев. Той разказа подробно за плановете за приватизация на държавния дял на БФБ-София, за проявяващите интерес кандидат-купувачи, както и за бъдещето на системата COBOS. 

С него разговаря Кристиян Костов.

- Г-н Драйчев, кога ще станат известни резултатите от анкетата на борсата за мнението на пазарните участници относно бъдещото развитие на БФБ-София?

Вече две седмици събираме резултати, като към момента имаме над 30 отговора. Ако съберем 40 ще сме доволни, защото това са горе-долу половината от членовете на борсата. Това ще покаже, че извадката вече е достатъчно представителна. Резултатите ще бъдат обобщени, а писмените предложения ще бъдат систематизирани на сайта ни.

- Преди време споменахте за планове за въвеждането на пазар на деривати на БФБ-София. Възможно ли е това и колко ще струва евентуалното закупуване на системата?

Деривативният пазар сам по себе си предполага ликвидна база. От друга страна, самото наличие на срочния пазар увеличава ликвидността на базовия актив. За нас е много важно първо да установим дали сме достигнали до такова ниво на ликвидност на потенциални базови активи, които ще ни дадат възможност да направим дериватен пазар, и второ - цената на инвестицията, защото тук се включват система за клиринг и система за сетълмент и всичко това е различно от наличното в момента. Изграждането на една търговия на деривати на практика е създаването на втора борса.

- Близо 40% от участниците в анкета на Investor.bg смятат, че 44-те процента държавен дял от БФБ-София трябва да бъдат предложени на всички желаещи да участват в приватизацията му? Какво е Вашето мнение за приватизацията на държавния дял на борсата?

Моето мнение е, че по този въпрос трябва да се подходи много внимателно и да се огледат всички предпоставки и възможности. Може би най-добрият вариант, без да бъда краен, е част от държавния дял или целия да бъде продаден на сегашните акционери на борсата и те да търсят стратегически партньор като бизнесмени.

Другият вариант е да се продаде на конкретен стратегически партньор, който преди това абсолютно твърдо е поел всички ангажименти относно развиването и запазването на бизнеса ни в България.

Кооперирането на борсата с определен пазар, с друга борса може да стане и без приватизацията, тя не е нужна. Приватизацията просто ще улесни кооперирането.

- Според брокери, запитани от Investor.bg, са необходими между 3 и 5 хил. лв. за стартирането на търговия на БФБ-София. Достатъчни ли са те според Вас?

В общи линии толкова пари са необходими и когато се стартира търговия с някои продукти като контракти за финансови разлики на чуждите пазари. Аз мисля, че това е напълно достатъчна сума.

- Кога ще стане известен 13-ият компонент на индекса SOFIX? Възможно ли е това да бъде БТК?

Имаме комисия по индексите, която е съставена от служители на борсата и тя действа по ясни правила. Когато правилата покажат, че е необходимо въвеждането на нов компонент на индекса, той ще бъде въведен и това ще бъде компанията, която отговаря на тези правила. Количеството компании в SOFIX не е фиксирано за разлика от BG40.

- В сряда бе убит един от топ банкерите на България – Емил Кюлев. БНБ и КФН излязоха с позиции по случая, а само ден преди това ЕК посочи в доклада си, че изразява загриженост относно показните убийства в страната. Какъв е Вашият коментар?

Първо искам да кажа, че изключително съжалявам за случилото се, тъй като познавам г-н Кюлев от 10 години и за мен това е ужасна новина. От гледна точка на фондовия пазар бяха засегнати три компании, с които той е свързан. След като видяхме, че има силно негативен тренд в акциите на тези компании, веднага спряхме търговията първоначално с решение на директора за търговия, който има това право при съмнение за криза. Търговията бе спряна за следващите два дни с мое решение, като аз считам, че тези пет дни са напълно достатъчни за инвеститорите да си изяснят позициите и новините около компаниите и да вземат адекватни решения без да има паника и излизане от пазара.

- Преди няколко седмици се появи проблем в системата COBOS, а в края на миналата седмицата търговията бе прекъсната за 45 мин. поради проблем с Интернет достъпа на БФБ. Какви инвестиции се правят в системата и какво могат да очакват инвеститорите в скоро време?

Tова са така да се каже болестите на растежа. Ние бяхме много оптимистични, че се преместихме в новата сграда без сътресения, но в крайна сметка това преместване не минава без жертви. Проблемът в COBOS се повтори и това бе видяно от всички, тъй като процедурите, които извличат салдата за участниците в COBOS в техния виртуален портфейл, сработиха по-късно отколкото трябва и влязоха в Централния депозитар в момента, когато там се извършваха други обработки и се получиха заблуждаващи резултати. Тези резултати не са неверни. Те са истински, но засягат хората, които имат приключване на сделки към деня на проблема, и се оказва, че книжата, които те би трябвало да видят като свои, са блокирани от ЦД за идващия сетълмент и те не ги виждат. Много е важно в подобни случаи и брокерите, и участниците на пазара да реагират адекватно. Всеки краен клиент е нормално да се обади на своя брокер, който пък може да се информира в борсата.

БФБ-София купува Интернет от Орбител, като казвайки името на компанията, не искам да кажа нищо лошо срещу тях. Напротив, ние сме дългогодишни партньори и сме изключително доволни от съвместната ни работа, но така или иначе във всяка високотехнологична компания има моменти на проблеми с компютърните системи, които вече са доста сложни, а надеждността им зависи от доста фактори. Само два дни след проблема с COBOS взехме един огромен UPS, който поддържа цялото активно мрежово оборудване и ако причината е токът, то тя е отстранена.

- Каква е печалбата на БФБ-София към деветмесечието и защо не бе увеличен капиталът на борсата?

Последната справка, която получих, е за 2,1 млн. лв. печалба към момента. Много ясно искам да заявя, че нашата печалба през годините се е движила към 700 хил. и 1 млн. лв.

Голямото повишение през годината се дължи на огромната приватизационна сделка с БТК, откъдето дойде и почти половината печалба. Капиталът не бе увеличен, тъй като наш акционер (който е и член на борсата, но ние по реда на правилника сме спрели от търговия) обжалва в СГС решение на ОСА, по-конкретно увеличението на капитала, и в момента се съдим с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още