IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Езекиев: Скоро ще сертифицираме още трима първокласни инвеститори

12:24 | 15.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
П. Езекиев: Скоро ще сертифицираме още трима първокласни инвеститори

С изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев разговаря Христина Машкова

Господин Езекиев, след рекордната за чуждестранните инвестиции 2004 г. как стартира 2005 г. и какъв е инвестиционният климат в момента?

- Още нямаме данни за цялото първо тримесечие, но не очаквам като цяло съществена промяна в нивото за инвестициите за 2005 г. Тази година стартира силно, понеже бяха започнати като инвестиции или подписани като договори няколко много важни проекта, предимно в инфраструктурата. Това са концесиите за магистрала Тракия, концесиите за летищата, в енергетиката - модернизацията на Марица Изток 3. Започва процедурата за приватизация на речния флот. Това е по отношение на публичния сектор.

В частния сектор интересът продължава да е изключително силен и то основно в телекомуникациите и услугите. Беше издаден както третият GSM лиценз, така и първият лиценз за мобилни комуникации от трето поколение. Изграждат се няколко високоскоростни мрежи за обмяна на данни, видео и глас - т.нар. Triple play услуги. Лицензираха се няколко нови доставчици на телекомуникационни услуги, така че активността се повишава и това се вижда и от цифрите на новите проекти.

Като цяло очaквам 2005 г. да е поне на нивото на 2004 г.

Към кои сектори се очаква да има най-голям интерес?

- Секторите, към които се очаква да има голям интерес, са индустриално производство, телекомуникации и високи технологии, както и логистика и транспорт.

Кои страни се очертават като най-големи инвеститори?

- Определено се вижда засилване на ролята на американски и канадски инвеститори. Съединените щати се придвижиха от 9-то на 6-то място по обем на общи инвестиции в България. Най-голям инвестиционен проект от началото на годината е канадски - на Дънди Прешъс Метълс, а освен това се наблюдава засилен интерес от далекоизточни икономики като Китай и Корея.

Ще има ли нови инвеститори от първи клас? (бел. ред. Първи клас са инвестициите над 70 млн. лв.)

- Да. В момента сме в процес на сертифициране на още три такива проекта, така че към съществуващите три сертификата за първи клас вероятно ще има още три за следващите три месеца.

В кои области ще бъдат те?

- Едната област очакваме да бъде автомобилостроенето, другата земеделие и третата - индустриални зони.

Според вас кои са най-големите пречки пред чуждестранните инвеститори в България?

- Най-големите пречки са състоянието на физическата инфраструктура - пътищата и митниците - и от друга страна, това е все още наличието на сериозни форми на бюрокрация и на административно обслужване като цяло - лицензионните режими, разрешителните.

Как помага на чуждестранните инвеститори Българска агенция за инвестиции?

- За онези инвеститори, които идват в България с намерение да инвестират, но не са запознати със страната ни и условията за бизнес – Българската агенция за инвестиции оказва съдействие за стартиране на инвестиционния проект от първата до последната стъпка. На тези, които вече са взели решението си и са подали документите си в агенцията за сертифициране по Закона за насърчаване на инвестициите оказваме конкретно административно обслужване – от контактите с отделните институции, от които зависи реализирането на проекта, до взаимодействието със заинтересованите страни за осигуряване на финансова помощ от държавата за изграждане на прилежащата инфраструктура за инвестиционния проект, ако са налице подобни изисквания на инвеститора.

Освен това съдействаме посредством новата българска инвестиционна информационна мрежа, която обединява около 30 водещи консултанти в областта на инвестиционните услуги. Ние можем много бързо да идентифицираме коя е услугата и информацията, от която инвеститорите имат нужда, и да подпомагаме контактите им със съответния ни партньор в мрежата за информация и обслужване.

Какво бихте посъветвали чуждестранните инвеститори, желаещи да дойдат в България?

- Бих ги посъветвал да наблегнат на качеството в това, което искат да произвеждат или продават. Най-изгодното нещо, което България предлага, е талантливи хора. Това е и най-голямото ни конкурентно предимство. Освен това България осигурява стабилна и предвидима икономическа среда, което е най-важният елемент, който отчита всеки инвеститор преди да вземе решение да инвестира в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още