IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Стоев: Имаме потенциал за здравен туризъм с високо качество на допустима цена

Можем да привличаме туристи от развитите държави от ЕС, смята председателят на Клъстер за здравен туризъм

08:23 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Венцислав Стоев е председател на Клъстер за здравен туризъм в България. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Д-р Венцислав Стоев е председател на Клъстер за здравен туризъм в България. Снимка: Личен архив

На сегашния етап се надяваме, че държавата ще обърне внимание на нашия проект, тъй като това не е сезонен туризъм, а целогодишен, който носи изключително голям потенциал. В страните, където е развит, за медицински туризъм всяка година се предвиждат пари от бюджета.

От кои страни бихме могли да привлечем здравни туристи?

Направили сме анализ кои са нашите целеви пазари, тъй като си даваме сметка, че в България не можем да излекуваме целия свят и няма да лекуваме във всички специалности на медицината. Имаме основно три целеви групи държави. Едната са развитите държави от ЕС – Великобритания, Ирландия, Германия, Австрия и скандинавските страни. Вече започнахме срещи с посланиците на тези страни, които възприеха идеята. На следващо място говорим за държави извън Европейския съюз - Русия, Ирак, Северна Африка, Близкия изток и САЩ. И на трето място са балканските страни, на които разчитаме най-малко.

В кои сфери на медицината можем да предложим услуги?

България може да предложи услуги в сферата на офталмологията, кардиологията, денталната медицина, ортопедичната помощ, медицинската имплантология, репродуктивната терапия - това са все специалности, в които сме много силни и имаме какво да предложим. СПА услугите също могат да се развиват, както и балнеолечението на възрастни хора, които да идват на почивка в съчетание с лечение. Много успешен пример за тази комбинация са Чехия и Унгария.

Освен това населението застарява и в бъдеще може да се очаква нарастване на здравните услуги, така че това е още един стимул да се насочат усилия и инвестиции. Държавата би спечелила много от този огромен потенциал, който сега не се използва.

Може ли здравният туризъм да стане печеливш сектор на българската икономика?

Категорично може да бъде печеливш сектор. И в момента той е печеливш за клиниките, които го осъществяват, защото се предлага комплексна услуга, застраховка и последващо лечение, а хората, които се възползват, инвестират в здравето си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още