IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димо Петров: Близо 2 млн. лв. ще вложи ЧЕЗ само през октомври

Инвестициите ни са насочени към постигането на европейско качество на услугите, твърди мениджърът на компанията

12:14 | 21.10.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димо Петров:&nbsp;Солидна част от инвестициите през октомври ще бъде предназначена за подобряване на електрозахранването в Северозападна България. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Димо Петров: Солидна част от инвестициите през октомври ще бъде предназначена за подобряване на електрозахранването в Северозападна България. Снимка: личен архив

С Димо Петров, директор „Реализация на инвестициите“ в ЧЕЗ Разпределение България, разговаряме за последните инвестиции, които компанията ще реализира в страната ни.

Г-н Петров, какви са инвестиционните планове на ЧЕЗ за октомври?

През октомври започнахме реализацията на 33 инвестиционни обекта на територията на Западна България на обща стойност близо 2 млн. лева. Най-много средства – повече от 1,2 млн. лева – ще вложим в Северозападна България. За електроразпределителния регион на град София сме предвидили над 460 хил. лв., а за Югозападна България - 241 хил. лв.

Кои са най-големите ремонти, които ще осъществите през този месец?

Както вече споменах, солидна част от инвестициите през октомври ще бъде предназначена за подобряване на електрозахранването в Северозападна България. Най-големият проект е реконструкция на мрежа ниско напрежение и изнасяне на електромерни табла в с. Селановци, Врачанска област. Стойността на инвестицията е 500 хил. лева.  Друг сравнително мащабен проект  е изграждане на трафопост и електрозахранване в с. Ерден, област Монтана, на стойност 160 хил. лева. Близо 300 хил. лева сме предвидили и за присъединяване на нови клиенти към мрежата на ЧЕЗ. 



Какъв ще е ефектът от тези инвестиции?

Нашата цел, като социално отговорна компания, е клиентите ни да имат сигурност на електрозахранването. Всички инвестиции, които правим – в мрежи, съоръжения, иновации – са насочени към  постигането на европейско качество на доставките на електроенергия и на обслужването.

Какъв е размерът на инвестираните от ЧЕЗ средства от идването на компанията в България?

От идването си на българския пазар преди близо 9 години до момента компанията е вложила над 1,7 млрд. лева. От тях 685 млн. лева сме инвестирали в развитие на мрежите и за подобряване на обслужването и качеството на услугите. Това нарежда ЧЕЗ сред най-големите инвеститори в българската енергетика.

В резултат на извършените инвестиции ЧЕЗ успя да обнови съществена част от електроразпределителната мрежа, подмени близо 20 000 км кабели и намали технологичните загуби от 17,06% до 12,77%. Значително са подобрени и показателите за качество на доставките, като продължителността на непланираните прекъсвания бе намалена три пъти.

Това са постижения, с които се гордеем. Съзнаваме обаче, че са необходими още много средства и усилия докато постигнем нашата основна цел – европейско качество на преноса и доставките на електричество за всички български граждани. Твърдо сме решени да продължим да работим активно в тази насока и занапред. Важен акцент в нашата инвестиционна програма е критичната инфраструктура на София. Нашите изчисления показват, че през следващите 10 години трябва да бъдат инвестирани 130 млн. лева, за да осигурим на София, захранване, отговарящо на потребностите на една модерна европейска столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
П.П. Поне малко по-естествена стойка да бяхте заели :) С най-добри пожелания но ако бяхте мой служител, само заради снимката над статията бих ви уволнил :) МАйтап де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Тези инвестиции другарю Петров са толкова мижави, че трябва да Ви е срам да ги споделяте въобще! Дори бих казал че са черен пиар! И нека ги разгледаме на пазарен принцип и да публикувате документите да види народа аджиба къде как на кого и за колко е възложено изпълнението, тръжната процедура, офертите по статии, защото другарю Петров, всеки може да каже че вложил едни милиони, ама реално вложеното е коренно различно от (УСЧИВУДЕНУТУ) защото на икономистите работата е да лъжат само и да надуват разходи, а да намалят печалба! Нищо лично и конкретно! Но дела трябват дела а НЕ ДУМИ! Защото народа не Ви вярва вече! Дори и аз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
wenci
преди 10 години
Да направим малко имидж и приятен шум, че лиценза виси на косъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
wenci
преди 10 години
Да направим малко имидж и приятен шум, че лиценза виси на косъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
не е български... просто част от него е в бг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Лъжливо овчарче е този Петров.2 милиона "инвестиции" на фона на цялата им печалба са жалки.Като се вземе предвид колко частни инвеститори сами си строят подстанции за по 40 000 - 100 000 лева, след което по принуда ги подаряват на ЧЕЗ, ЕВН или ЕнергоПро за да ги присъединят излиза че ЧЕЗ всъщност не прави никакви инвестиции. Изявлението на този надут пуяк означава че ЧЕЗ очаква около 20-40 частни инвеститора сами да си построят и платят подстанциите, след което ЧЕЗ ще ги получи безвъзмездно и ще ги отчете като инвестиция пред държавата, и те ще й бъдат приспаднати от печалбата. Чиста работа!Да живее демократичния български мафио-комунизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Не се прави така, но да разделим 2 000 000 на 7 000 000 и да видим колко се пада на "глава" от населението.2/7 е 28 стотинки на човек.Дали са 28 стотинки, въпросът сега е колко са взели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още