IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ц. Крумова: И 2013 година ще бъде трудна за застраховането

Цената на застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ ще продължи да се вдига, смята изпълнителният директор на „Армеец“

14:42 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Ц. Крумова: И 2013 година ще бъде трудна за застраховането

- Какви са тенденциите при цените на застраховка "Гражданска отговорност"?

Този въпрос отново е труден. Цените не са толкова динамични, колкото бяха през минали години, беше въведен стриктен контрол от Комисията за финансов надзор (КФН) и вече нямаме резки движения и резки спадове в началото и края на годината. Но като цяло тенденцията е към покачване на цените. този процес е плавен, но и много труден предвид доходите на населението и наличието на компаниите, които изцяло зависят от този вид застраховка.

- Колко могат да се вдигнат цените до края на годината?

Трудно е да се прогнозира, защото влияе методология от КФН за изчисляване на средната рискова премия, с която ние трябва да се съобразяваме - трябва да заделяме допълнителни резерви за застраховките, които се продават под тази премия. Цената зависи от всички нас - от резултатите на пазара, от изплатените премии и от шофьорите - рискът с който те управляват автомобилите си.

В ситуацията, която очертахме, какви нови методи прилагат компаниите, за да подобрят резултатите си? Според данните на КФН вашата компания реализира много добри резултати.

Да, аз не мога да не се похваля и да не се гордея с резултатите. За първи път сме на първо място по годишни резултати по отношение на премийния приход - преди 10 години бяхме на 11-то място с пазарен дял около 3%, а сега той е около 13% и сме на първо място на пазара. Истината е, че ние си поставихме за цел преди много години да се развиваме над пазара и успяхме да го постигнем в трудните години на кризата. При един пазарен спад от 2%, ние имаме ръст от 5%.

- Каква е прогнозата ви за 2013-та година?

Годината ще бъде трудна. Развива се не по-лошо, но не и по-добре от миналата година. Надяваме се да има ръст. Очаквам да има малки изменения в застрахователните премии от гледна точка на увеличаване на ставките, но не очаквам да има големи изменения по отношение на обектите на застраховане. Напротив - някои от клиентите отпадат от пазара, защото се застраховат при чужди компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още