IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Сеизов: Капиталовата печалба на дълговия пазар изглежда изконсумирана

Краткосрочно може да се излезе на кешови позиции , смята зам. председателят на борда на Еврофинанс

09:15 | 24.04.13 г.
<p>
	Иво Сеизов <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Иво Сеизов Снимка: Личен архив

Иво Сеизов има Магистърска степен по финанси от Нов Български университет, специализации към УНСС и Institute Of Financial Services, притежава лиценз за брокер на ценни книжа от КФН, както и номинация за принос в развитието на капиталовия пазар от фондация „Буров“ .

В периода 1997-2003 година професионалната му кариера преминава през различни позиции в Елана Трейдинг, където отговаря за създаването и развитието на платформа за валутна търговия. През 2004 участва в създаването и управлението на инвестиционния посредник  СТС Финанс АД, който през 2008 година  се влива в Булброкърс, като по този начин дружеството се превръща в лидер в онлайн търговията с акции, фючърси, и валутни деривати, като подсигурява електронен достъп до всички големи международни борси, БФБ , а от пролетта на 2009 година и македонската фондова борса.

От есента на  2011 преминава в Евро-финанс, където в момента заема позицията на Заместник Председател на Съвета на директорите и Изпълнителен директор на ЕФ Асет Мениджмънт АД (бившо Сентинел Асет Мениджмънт АД).   


- Г-н Сеизов, вие сте заместник-председател на борда на посредник със собствен капитал от 16 млн. лв. в края на 2011 г., има ли място на БФБ-София за толкова голям капитал?

Място за голям капитал има винаги, особено когато говорим за финансова институция. Капиталът е гаранция за клиентите, контрагентите и изискване към мениджмънта, който трябва да го управлява ефективно, реализирайки възрвaщаемност и дивидентен доход за акционерите на компанията. Естествено, че управлението на собствения капитал включва не само БФБ, а и редица чуждестранни борси, дългови инструменти и деривати.

- В последните 1-2 години дълговите книжа донесоха добра капиталова печалба, но това вероятно е минало, къде е мястото за големия капитал в следващата година?

Изхождайки от тренда на българския дълг, то с изключение на реакцията при оставката на финансовия министър и последвалата на правителството, наистина капиталовата печалба изглежда изконсумирана и е време да се търсят аналогични инвестиции с по-добра  доходност. В навечерието на предстоящите избори обаче е твърде трудно да се определят новите потенциални сектори, в които ще се насочат капиталите.

Тепърва ще трябва да се анализира бъдещата финансова политика на новото правителство и в съответствие да се изграждат стратегии. Дотогава пазарите ще предлагат и турбулентни движения, които биха могли да позволят спекулативни операции с добра краткосрочна възвращаемост, както на нашия така и на чуждите пазари.

- Време ли е да се излезе на „кешови позиции“?

Краткосрочно – да, като се търсят подценени от новини активи.

- БФБ-София имаше импулс през януари, но той постепенно се загуби и въпросът сега е какво следва?

Изчакваме политическата развръзка, след което ще погледнем към фундаменталните фактори и трендове. Вероятно ще излезязат и нови бизнеси, които до момента не са представяни на борсата и според мен там ще бъде фокусът на инвеститорите.

Друг съществен момент ще е свързан със състоянието на водещите компании и способността им да оцеляват в условията на ликвидна криза и скъп финансов ресурс. Последното тримесечие ще покаже ефектът във финансовите показатели на тези компании, което ще е сигнал за очакваните им резултати в края на годината.

Последна актуализация: 16:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още