IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Петков: Интерес към инвестициите в земеделска земя ще има винаги

Делът на неотдадените земи на Агро Финанс АДСИЦ е под 4%, заявява изпълнителния директор на дружеството за Investor.bg

08:28 | 10.04.13 г. 5
<p>
	Васил Петков <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Васил Петков Снимка: Личен архив

- Планирате ли покупка на земеделски земи?

Планираме покупки, но не го правим на всяка цена. Целта ни е да купуваме земя, там където вече имаме концентрация и тези покупки да бъдат на разумни цени.

- Притеснявате ли се за цената на земеделските земи у нас, предвид големите покупки на земи на кредит, включително от арендатори?

Покупката на земя от арендаторите беше продиктувана от голямата конкуренция на този пазар и стремежът им да си осигурят основния актив за производство, било то и със заемни средства, което се отрази на цената на земеделската земя в посока на увеличение.

Но доколкото разбирам, въпросът е дали не се притеснявам от евентуално понижение на цената вследствие на невъзможността на такива купувачи да изплащат кредитите си. Не, не се притеснявам. Земеделската земя остава ограничен ресурс, а търсенето на хранителни продукти няма изгледи да намалее предвид увеличаващото се население в световен мащаб и повишаващия се жизнен стандарт в развиващите се страни. Така че интерес за инвестиране в един такъв сигурен актив винаги ще има.

- Може ли суша у нас в комбинация с високи добиви в чужбина да свали рязко цената на земята?

Нивата на добив имат пряк ефект върху цената на зърнената продукция, но за да се отрази съществено и върху цената на земята е необходимо това да се запази за по-продължителен период от време. Ако говорите за зърнопроизводството, засега при пшеницата, която е основна култура, въпреки валежите напоследък се очертава сравнително добра реколта тази година. За другите култури все още е рано да се говори.

Вероятността за такава негативна комбинация, каквато разглеждате, разбира се, е възможна и би могла да повлияе на цената на земята, но това, според мен, ще има краткотраен ефект.

- Планирате ли да развиете собствено дружество, обработващо земеделска земя?

Не планираме засега такава стъпка.

- Планирате ли увеличение на основния капитал, предвид достигнатите рекордни цени на акциите ви?

Отговорът на този въпрос зависи изцяло от нашите акционери. Лично аз виждам перспектива в едно такова увеличение, като средствата да бъдат инвестирани в закупуване на земя в приоритетните ни райони.
 

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 7
bgMan
преди 11 години
Рано или късно субсидиите ще изчезнат а населението ще расте. Известно време след това плодородната земя ще остане единствения актив, който ще носи доходност по-голяма от няколко процента и достигаща дори до големи двуцифрени числа (при положение че няма природни бедствия и катаклизми).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
mick
преди 11 години
Ако ги нямаше субсидиите.. нещата щяха да са доста по-различни. Отделно в момента няма данък върху земеделските земи, което е голямо недоразумение. И при горите и пасищата... А там където няма данъци или са символични рано или късно има балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
"Интерес към инвестициите в земеделска земя ще има винаги!" - ДА, но на различни ценови нива... ще е постоянния интерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
obafeme
преди 11 години
преди години по същия начин ни обясняваха, че акциите ще са само нагоре и после какво стана? В последно време доста народ се е втурнал да обяснява защо зем земя не е балон, явно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
zabelezhkata
преди 11 години
Според мен рисковете с инвестициите в земеделски земи са свързани с намаляване на субсидиите за земеделските производители и промишлено, химическо или друго замърсяване на почвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още