IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Петков: Интерес към инвестициите в земеделска земя ще има винаги

Делът на неотдадените земи на Агро Финанс АДСИЦ е под 4%, заявява изпълнителния директор на дружеството за Investor.bg

08:28 | 10.04.13 г. 5
<p>
	Васил Петков <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Васил Петков Снимка: Личен архив

Васил Петков е главен асистент в Университета за национално и световно стопанство и миналата година успешно защитава дисертационен труд на тема „Конкурентоспособност на българското селско стопанство в рамките на единния пазар на Европейския съюз”. С него той получава образователната и научна степен доктор по Световно стопанство и МИО (Международни пазари и цени).

От началото на 2009 г. е управител на консултантска фирма „Маркет енд проджект консулт“ ООД, а от юни 2011 г. е и изпълнителен директор на „Агро Финанс” АДСИЦ. Автор е на редица доклади и публикации.

- Г-н Петков, Агро Финанс АДСИЦ е единственият голям АДСИЦ, разполагащ само със земеделски земи, ще запазите ли тази политика?

Целта на нашето дружество, както може да се съди и от името му, е инвестиции в земеделска земя. От създаването си до момента спазваме тази политика и възнамеряваме да я следваме и в бъдеще. По принцип уставът ни позволява да инвестираме и в друг вид недвижими имоти, но на този етап не разглеждаме някакви конкретни проекти в тази посока.

Освен това ние гледаме на капиталовложението в земеделски земи като на една сигурна инвестиция и в същото време осигуряваща добра доходност, която между другото в миналото беше доста подценявана. Лично аз очаквам в бъдеще доходността от този бизнес да се увеличава допълнително, тъй като от една страна цената на земята, която притежаваме (предимно окрупнена и от висока категория) най-вероятно ще продължава да се повишава, а от друга рентата също ще продължи да нараства.

В тази връзка мога да цитирам и няколко конкретни цифри. Средната ни рента за текущата стопанска година 2012/2013 е 32 лв. спрямо 27 лв. за предходната 2011/2012 г. и 23 лв. за 2010/2011 г., т.е. ръст от по 17-18% за всяка от последните две години.

Като обобщение мога да кажа, че при нашата специализация в инвестиции в земеделска земя, добрата доходност, която реализираме и несигурността на другите пазари на недвижими имоти, не е особено подходящо точно в този момент да пристъпваме към диверсификация на портфейла.

- До момента нямате практика на продажба и последваща покупка на земеделски земи, т. нар. поземлено банкиране, планирате ли да го правите?

Първо искам да изразя моето мнение, че терминът „поземлено банкиране“ не е особено подходящ за смисъла, който се влага в него. Този модел, от една страна, е атрактивен за инвеститорите, тъй като те ще бъдат доволни да получат дивидент при продажбата на земя, но в същото време има и своите негативи – първо, средствата, които ще останат след продажбата и изплащането на дивидента, може да се окажат недостатъчни за последваща покупка на земя, и второ, по-трудно ще бъде достигната висока доходност от ренти, тъй като за новопридобитата земя обикновено вече има сключен договор за аренда от предишния собственик при цени, по-ниски от тези, които ние постигаме.

Нашето дружество е с дългосрочни намерения в сферата на земеделието и на този етап не предвиждаме големи продажби на земя, но естествено при поява на достатъчно атрактивни оферти нищо не се знае.

- Под наем и аренда са отдадени рекордните 96% от земите ви, как е постигнато това и какво планирате за останалите проблемни 4%?

По-голямата част от така наречените „проблемни” 4% са земи, които сме получили след замяна с други лица и при нас тези земи се водят неотдадени, тъй като все още нямаме копие на договора със съответния арендатор, който ги ползва.

Практиката ни е да предоговорим рентата по тези договори така, че тя да се доближава до нивата на рентата, която получаваме за други наши имоти в съответните землища. Това означава, че реално процентът на неотдадените земи е по-малък от 4%.

Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 7
bgMan
преди 11 години
Рано или късно субсидиите ще изчезнат а населението ще расте. Известно време след това плодородната земя ще остане единствения актив, който ще носи доходност по-голяма от няколко процента и достигаща дори до големи двуцифрени числа (при положение че няма природни бедствия и катаклизми).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
mick
преди 11 години
Ако ги нямаше субсидиите.. нещата щяха да са доста по-различни. Отделно в момента няма данък върху земеделските земи, което е голямо недоразумение. И при горите и пасищата... А там където няма данъци или са символични рано или късно има балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
"Интерес към инвестициите в земеделска земя ще има винаги!" - ДА, но на различни ценови нива... ще е постоянния интерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
obafeme
преди 11 години
преди години по същия начин ни обясняваха, че акциите ще са само нагоре и после какво стана? В последно време доста народ се е втурнал да обяснява защо зем земя не е балон, явно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
zabelezhkata
преди 11 години
Според мен рисковете с инвестициите в земеделски земи са свързани с намаляване на субсидиите за земеделските производители и промишлено, химическо или друго замърсяване на почвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още